Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Enciclopedie: Alcoolismul
Home > Enciclopedie > Sanatatea de la A la Z > Alcoolismul

  inapoi

Alcoolismul

Cat de bine ti-ar prinde un pahar de vin rosu seara, dupa o zi de munca, sau o bere rece... insa de cate ori nu ne-am reprimat dorinta, amintindu-ne de avertismentul acela... "Alcoolul dauneaza grav sanatatii"!

Vestea buna este ca cercetarile efectuate demonstreaza faptul ca un consum moderat de alcool nu numai ca nu este daunator, ci, dimpotriva, are efecte benefice asupra activitatii inimii.

Cum nimic nu este perfect, exista si un "revers al medaliei"... Respectiv, faptul ca, in conformitate cu ultimele statistici, un american din 25 consuma alcool in mod abuziv.

Pana acum, cei mai multi dintre noi au auzit de faptul ca vinul rosu, consumat cu moderatie, contribuie in mod semnificativ la imbunatatirea circulatiei sangelui si previne maladiile cardiace.

Potrivit unui studiu realizat in luna ianuarie a anului 2003 si publicat in Jurnalul de Medicina din New England, cele mai bune efecte pentru sanatate le are consumul, in mod constant si ponderat, al unui singur tip de bautura alcoolica. Cu alte cuvinte, este mai putin important sa ne impunem o limita anume (ceea ce nu inseamna ca trebuie sa "sari calul!") ori sa alternam tipurile de bauturi alcoolice.

Spre exemplu, cercetatorii au concluzionat ca barbatii care consuma cu regularitate o cantitate redusa de bere, vin sau bauturi spirtoase, de trei-patru ori pe saptamana, sunt mai putin expusi riscului de a face un atac de cord decat cei care consuma mai putine bauturi alcoolice. Desigur, nu trebuie sa pierzi din vedere ca tot ce e mult strica!

Dar nu toate vestile despre consumul de alcool sunt bune.... Un alt studiu, realizat tot in luna ianuarie a anului 2003, a demonstrat ca, din motive complexe care nu au fost complet elucidate, efectele benefice ale alcoolului nu sunt valabile, spre exemplu, pentru afro-americani.

Parerea specialistului

Lygia Alexandrescu, Lector univ. Drd. - Facultatea de Educatie Fizica si Sport, USH si consultant pe probleme de nutritie, arata ca Romania ocupa locul al 15-lea in ceea ce priveste consumul de alcool. Acest consum se refera la alcool pur pentru tara noastra, iar valoarea declarata este de aproape 10l / locuitor anual. Din pacate, o mare cantitate de bauturi alcoolice sunt produse in gospodarii mici pentru care consumul este greu de evaluat.

"Varsta la care se incepe consumul de alcool este in scadere. In urma unui studiu efectuat in 2000, pe un esantion de elevi nascuti in 1983, s-a constatat ca 83 la suta dintre ei consumasera alcool, iar 45 la suta au atins starea de ebrietate. Majoritari sunt barbatii. Problemele sociale reprezinta doar o cauza majora a alcoolismului, insa nu e singura", spune Lygia Alexandrescu.

In ceea ce priveste recidiva, este greu de facut o statistica; toti alcoolicii recidiveaza la un moment dat, daca nu isi impun abstinenta totala.

Liniile de tratament pentru alcoolism includ:

 - Detectie precoce. Evaluare fizica si psihologica
 - Sevrajul si dezintoxicarea
 - Psihoterapia de grup
 - Terapia familiala.

Informatii utile
- Cabinet: centrul de slabire si consultanta nutritionala "Natural Silhouette".
 Telefon: 021-317.43.41; 0721.091l.762. E-mail: info@silueta-naturala.ro


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!

Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie