Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Copilul 2-3 ani
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Copilul 2-3 ani > Vocabularul si exprimarea unui copil in varsta de doi-trei ani

Vocabularul si exprimarea unui copil in varsta de doi-trei ani

Comunicarea cu un copilas in varsta de 2-3 ani este una dintre cele mai frumoase si satisfacatoare experiente atat pentru parinti, cat si pentru cel mic. Copiii invata "absorbind" zilnic informatii noi, prin interactiunea cu persoanele din jur - adulti si copii deopotriva.

Cresterea copiilor

O casa sigura pentru copilul tau
Cauta in site mai multe informatii despre strategii nutritionale pentru cei mici
Top Sanatate iti recomanda
·Ingrijirea dintilor la copii
In momentul aparitiei primilor dinti pe arcada copilului este bine sa mergi la medicul stomatolog, in vederea unui consult.
Cum ar trebui sa comunic cu copilul meu?

Cu cat micutul este mai mult implicat in discutie si in tot felul de jocuri, cu atat mai multe isi va dezvolta spontaneitatea si vocabularul. Citeste-i povesti, canta-i, incita-l la jocuri de cuvinte simple, sau pur si simplu vorbeste cu el pe diverse teme. Toate acestea ii vor imbunatati aptitudinile de comunicare si va invata sa asculte. Iata cateva procedee prin care il poti ajuta sa-si dezvolte vocabularul.

1. Vorbeste cu el despre ceea ce a facut in timpul zilei sau planurile pentru a doua zi. "Cred ca va ploua dupa-amiaza. Ce vom face?" sau "Ce a facut papusa astazi?". In felul acesta, il vei incuraja sa-ti povesteasca. Arata-te interesata de ceea ce spune.

2.  Citeste-i cat mai des din cartile preferate si incurajeaza-l sa-ti spuna impresiile despre actiune si personaje, cu propriile sale cuvinte. O idee buna este sa-l lasi sa creada ca citeste - va fi foarte incantat sa se uite in paginile cartii si, chiar daca nu poate citi, sa vorbeasca si sa aiba impresia ca intelege ceea ce scrie acolo.


Vocabularul tipic si modele de comunicare

Varsta cuprinsa intre doi si trei ani, este caracterizata de o intensa acumulare si dezvoltare a capacitatii de exprimare. Fiecare copil se dezvolta in ritmul sau propriu, dar pana la varsta de doi ani, majoritatea copiilor pot executa niste cereri simple (de genul "adu papusa" sau "vino la mami") si pronunta intre 50 si 200 de cuvinte.

De asemenea, multi copii incep sa repete ceea ce aud in jur si sa combine cuvintele in propozitii scurte. Pana in jurul varstei de doi ani, un copil cunoaste cel putin 200 de cuvinte si se exprima prin propozitii scurte sau fragmentate. La varsta de trei ani, copilul cunoaste de obicei intre 200-300 de cuvinte. In acest stadiu de dezvoltare a vorbirii, copiii incep sa inteleaga tot mai mult si sa vorbeasca tot mai clar, fiind capabili sa raspunda la intrebari simple. De asemenea, pot numara cel putin trei cuvinte si pot spune cati ani au. Cu toate acestea, indiferent cate cuvinte pot articula, acestea nu vor fi inteligibile pentru ceilalti decat in proportie de cel mult trei sferturi din total.


Ce ar trebui sa fac in cazul in care consider ca exista o problema?

Daca esti ingrijorata ca micutul are probleme de auz, dezvoltare a vocabularului sau claritate a exprimarii, adreseaza-te unui medic pediatru. Testarea urechii va identifica eventuale probleme de acuzie. De asemenea, la doi ani nu este deloc devreme pentru o evaluare a claritatii in exprimare - mai ales daca cel mic nu urmeaza instructiunile simple sau daca nu raspunde nici macar prin "da" sau nu" la intrebari obisnuite. In acest caz, un logoped ar putea recomanda o conduita terapeutica sau un consult mai amanuntit daca banuieste o intarziere in dezvoltarea generala a copilului, atat din punct de vedere al exprimarii, cat si fizic sau mental.


 Probleme de comunicare tipice pentru copiii in varsta de doi-trei ani

1.  hipoacuzie;
2.  probleme in executarea unor solicitari simple;
3.  vocabular sarac; 
4. probleme de articulare a sunetelor; 
5. vorbire neclara.

Daca cel mic se balbaie, nu te ingrijora - multi copii depasesc aceasta problema cu timpul. Totusi, unii dintre copii au nevoie de ajutor de specialitate, uneori inclusiv de ordin psihologic, pentru a putea vorbi normal.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.03.2010 15:19 
VOCABULAR
EEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE MMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMMIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIINNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNNAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAATTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTTT
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie