Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Medicul raspunde
Home > Medicul raspunde > Tulburare depresiva majora

Tulburare depresiva majora

Stimata doamna/domnisoara,

Tot ceea ce putem face noi, cei care oferim raspunsuri sau explicatii la intrebarile si problemele celor care ne scriu, este sa ne exprimam opiniile personale, bazate pe minimum de informatii pe care ni le oferiti. Prin urmare, trebuie sa apreciati tot ceea ce va raspundem ca fiind pur si simplu PARERI, nu ADEVARURI in baza carora sa luati hoatarari majore.

Prin urmare: Faptul ca ati apelat la un psihiatru este un lucru bun. Iar tratamentul pe care l-ati luat este, in principiu, corect. Spun "in principiu", pentru ca sunt multe aspecte care trebuiesc luate in considerare la stabilirea medicamentelor, dozelor si a duratei tratamentului. Dar acestea trebuiesc stabilite de dvs impreuna cu medicul care va trateaza.

 "Simptomele s-au agravat? Boala inainteaza?"

Nu cred. Faptul ca ati schimbat Solian si Seroxat cu Zyprexa nu se datoreaza agravarii bolii. Zyprexa in doza minima este o alta modalitate de a trata tulburarea depresiva majora. Dar nimeni nu poate sti mai bine decat dvs daca boala s-a agravat sau s-a ameliorat. Nu trebuie sa intrebati pe nimeni acest lucru. Dvs trebuie sa ii spuneti doctorului daca, in urma tratamentului administrat corect ca doza si durata, dispozitia dvs s-a ameliorat sau nu, daca v-a crescut tonusul psihic, etc.

"Care ar fi atitudinea corecta a familiei? Sa ma intrebe zi de zi daca am luat medicamentul ? Sa se poarte urat cu mine atunci cand incerc sa pun intrebari legate de viata de familie?"

Este clar ca dumneavoastra aveti o relatie conflictuala cu parintii. Si deduc ca este vorba de un conflict vechi, cronic. Genul acela de relatie care macina ambele tabere, si care se intretine din inertie, nici unul nemaistiind cine a inceput si de ce, si nici una dintre parti nemaivrand sa faca ceva ca sa indrepte lucrurile. In mod normal, intrebarea daca v-ati luat medicamentele poate fi si un semn de grija fata de persoana dvs. Si eu ii intreb pe parintii mei, in fiecare zi, daca si-au luat medicamentele. Sunteti convinsa ca parintii dvs au intotdeauna intentii "rele"? Nu intentionez sa le iau lor apararea, dar va intreb: nu exista posibilitatea ca uneori sa interpretati gresit gesturile, atitudinile, vorbele lor? Spun asta pentru ca, in general, in conflictele de familie rar exista un persecutor si o victima. De cele mai multe ori, partile implicate alterneaza rolurile: fiecare devine, pe rand, cand persecutor, cand persecutat. Si conflictul se perpetueaza.

"Care ar fi atitudinea corecta a familiei?"

Evident ca felul in care familia se comporta cu dvs va face sa va simtiti nedorita, mintita, manipulata. Dar revin cu intrebarea: sunteti sigura ca perceptia dvs in ceea ce ii priveste pe ceilalti membrii ai familiei este corecta? Si, indiferent de raspunsul la aceasta intrebare, mai important este ce puteti face dvs? Ii puteti schimba in vreun fel?

"Ce atitudine sa adopt?"

Ei, asta este intr-adevar o problema care merita atentie. Nu ii mai judecati pe cei din familia dvs. Lasati-i asa cum sunt, pentru ca nu ii puteti schimba. Si probabil, nici nu ii puteti face sa inteleaga nevoile dumneavoastra. Poate ca cel mai bine ar fi sa incercati sa va traiti viata in mod independent. Luptati-va deci, sa va insanatositi, sa puteti munci mai mult si mai bine ca sa va castigati independenta materiala. Asta sa fie obiectivul dvs pe termen lung. Pe termen scurt, urmati constiincios tratamentul si faceti efortul sa evitati orice prilej de a ajunge la vreo neintelegere cu cei cu care convietuiti. Intr-o cearta se consuma energie, nervi si emotii negative. Dvs nu aveti resurse ca sa faceti o astfel de risipa. Cautati sprijin si intelegere la alte persoane de la care credeti ca ati putea obtine asa ceva: prieteni, in primul rand, dar si colegi sau un duhovnic. Si, de ce nu, un psihiatru sau un psiholog. Nu uitati ca nu trebuie sa va "lasati" in seama bolii. Trebuie sa va luptati cu ea, ca sa va reveniti. Nu va va rezolva nimeni problemele. Cei din jur pot doar sa va ajute. Si noi suntem aici ca sa va ajutam. Asteptam vesti bune de la dvs.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  17.10.2011 21:34 
Ioan
Sufar de depresie ami vine sa ma sinucid.am avut de 3ori atentat de sinucidere.ce trebuie sa fac sa consult un pshiolog
  22.03.2011 08:56 
vreau sa scap de tulburare
si eu sufar de aceasi problema k a voastra asa ca cien vrea sa vb mai mlt k mn sa ma cont 0730892452
  29.01.2011 11:51 
tulburare depresiva majora
Sunt nascut cu o ischemica malformatie fizica paralizie faciala dreapta prin extractie cu forcepsul, fata de acest handicap sufar de tulburare depresiva majora pe fondul handicapului initial,vreau sa ma sinucid cum sa procedez ?. Mai buna este moartea decat viata amara sau de cat boala necontenita. Intelepciunea lui Isus Sihar.
  24.10.2010 02:09 
depresi
stie foarte bine
  24.10.2010 02:08 
ami place
ami place foarte mult le are sincer e ok
  22.07.2010 15:31 
tulburare depresiva majora
destul de bun, il apreciez ..........si am incredere in ek si sper ca si alti oameni au incredere in el
  19.02.2010 23:12 
atac de panica
aveti incredere
  19.02.2010 23:09 
depresie axoasa
iau xanax seroxat de mai bine de6 ani sunt sibine si rau
  08.02.2010 14:08 
intrebare
Rog raspunsul unui medic specialist pe site la urmatoarea intrebare: Seroxatul provoaca impotenta permanenta la barbat, iar daca 20 mg/zi timp de 6 luni prezinta pericol in acest sens? Multumesc mult!
  03.01.2010 22:19 
DEZINFORMARE SEROXAT
SEROXATUL NU VINDECA AM LUAT 18 LUNI TE SIMTI BINE CAT IL IEI...CHIAR MI-AS DORI SA MA CORECTEZE CINEVA (UN CAZ CONCRET) M-AS BUCURA FOARTE MULT
  28.05.2009 18:28 
Nu trebuie sa ne descurajam
Si eu am fost diagnosticata acum 2 ani cu depresie de gradul II si stari anxioase (atacuri de panica). Parca aveam lepra. Cunoscutii pe care ii credeam prieteni ma ocoleau, iar seful meu striga la servici in gura mare ca sunt nebuna si trebuie sa ma pensionez. Nici eu nu m-am bucurat de suportul moral al familiei. Eu mi-am spus in gind "o sa ma ridic si o sa fiu si mai puternica". Am facut tratament medicamentos 8 luni, iar ultimele 3 luni am facut in paralel si psihoterapie. Acum sunt un om puternic care a reusit sa-si pastreze serviciul si mai face si o facultate, ca la rindul meu sa ii ajut pe cei care sufera cum am suferit eu. Stimata domnisoara nu dispera, o sa te insanatosesti, e nevoie si vointa si rabdare.
  21.02.2009 23:56 
mi-a placut f. mult, m-a ajutat si pe mine si eu am o astfel de relatie cu sotul, tot incerc sa-l schimb,dar mi-am dat seama ca n-am pe cine.
  31.03.2008 18:38 
m-am vindecat de depresie generalizat ainproportie de 80 la suta
M-au ajutat: 1.DUMNEZEU. 2. Fetita mea de 8 ani care incepuse sa-mi copieze din comportament (se vaita ca-i e rau, ca o doareba aia, ba ailalta) si pentru care mi-am corectat felul de a ma exprima... 2.Seroxat, o pastila pe zi, recomandat o d-na dr. de la Polimed APACA, care este o draguta si care nu accepta ceea ce nu ar trebui sa accepte niciun medic, adica SPAGA.
  14.03.2008 17:52 
Iesire
Buna ziua, salut si eu pe toata lumea si eu am probleme de comportament de cel putin 5 ani, mai grav uneori ajung sa nu mai stiu ce sa fac vreau sa devin om si tot nu pot ceva ma impidica. AM FOST DIAGNOSTICAT CU SCHIZOFRENIE - PARANOIDA. SUNT CU TOTUL DIFERIT FATA DE CEILALTI TINERI. DESI INCERC CU RASPUTERI SA DEVIN OM MATUR NU STIU CE SA MAI FAC UNEORI CRED CA SUNT CONTROLAT DE CINEVA, PROBLEME CU ANTURAJU NU PREA AM DAR NU-MI PLACE CUM MA INCADREZ IN SOCIETATE NU-MI PLACE GANDIREA SI FELUL MEU DE A FII. TOT AM INCERC... DAR NU REUSESC... AM LUAT TRAMENT. E O PROSTIE TE FACE MAI RAU MERGEAM CA PROSTUl PE STRAZI FARA NICIO EXPLICATIE. AM CREZUT SI EU CA SUNT BLESTEMAT, VREAU CU ADEVARAT SA SCHIMB LUCRURILE DAR SUNT IMPEDICAT MEREU. MEDICAMENTELE HALOPERIDOL, SEROXAT, SEROYEL... CIPRALEX RISPOLEPT CONSTA NU M-AU AJUTAT NU REUSESC SA FIU MULTUMIT DE MINE.
  15.02.2008 10:54 
Sufar de 8 luni de depresie-generalizata
Totul a inceput cu stari de ameteala, insomnii stari de neliniste pentru ca nu stiam ce am. Mi-am facut toate analizele si am probleme cu coloana, dar doctorii m-au dat peste cap spunandu-mi ca nu ma voi vindeca niciodata. Am fost trimisa si la psihiatru, dar am amanat (si rau am facut) pentru ca nu ma consideram nebuna, dar acum mi-m DAT SEAMA CA INTR-ADEVAR NEBUNII NU MERG LA DOCTOR. Iau seroxat si pentru ca ma simteam super bine mi s-a redus doza la o jumatate de pastila de la una intreaga, insa au reaparut stari de neliniste, apatie, probabil cei ce sufera de aceasta boala stiu ce inseamna. Am vorbit cu medicul care ma trateaza si m-a sfatuit sa iau din nou o pastila intreaga. Nu prea as vrea pentru ca credeam ca am invins boala, in sfarsit nu mai pun la socoteala banii care i-am dat pe medicament si faptul ca m-am ingrasat vreo 8 kg. Voi ce ma sfatuiti?
  26.01.2008 19:02 
???
De aproape un an de zile am inceput sa iau in greutate. Initial nu am realizat asta... pana intr-o zi cand mai multi prietni mi au spus socati sa m-am ingrasat mult si se uitatu uimiti la mine. De atunci am inceput sa tin diete, sa renunt la dulciuri, pana am ajuns "la normal". Dar apoi m-am ingrasat la loc si tot asa. De atunci sunt continuu in cure de slabire. Dupa ce reusesc sa slabesc incep sa am gesturi necontrolate, sa fac excese alimentare, sa mananc fara sa mi fie foame iar apoi sa ma ingras iar si sa ma simt vinovata. Sunt stresata de ceea ce se intampla si mereu ma gandesc la mancare. Vreau sa scap de asta si sa mi revin, sa fiu cum eram inainte (atat fizic cat si psihic). Asta se poate face cu ajutorul unui psiholog?
  05.01.2008 10:41 
Nevroza anxios-depresiva
Vreau sa ma vindec.
  25.06.2007 14:06 
tulburarea depresiva majora
conteaza f mult intensitatea cu care lupti impotriva manifestarilor care decurg din acest diagnostic .nu trebuie sa lasi totul pe seama medicamentelor.cred ca cel mai important lucru e sa accepti ca ai o problema si nsa ti creezi cadrul care sa te duca la impacarea cu tine ,la limpezirea mintii,la a sti exact ce ti doresti cu adevarat si a ti indeplini dorintele dar acest lucru nu se poate realiza de unul singur ci printr o relatie stransa cu dumnezeu care iti scoate in cale oamenii de care ai nevoie ca sa te indrume 'sa ti calauzeasca pasii pe drumul cel bun.
  13.10.2006 22:01 
apropos
as fi avut nevoie de ceva discutii pe seama cartii "veronika se hotaraste sa moara"....undeva ma sperie faptul ca ma identific prea tare cu personajul cartii...Din pacate nu a fost timp sau disponibilitate...in fine...cred ca nu-ti ocupi tu timpul cu toate tampeniile din mintea unui om...
  07.09.2006 20:27 
INTELEGERE
Teoretic,sfatul cu :lupta cu boala,e bun de urmat,insa e foarte greu de urmat.Cand nu ai pe nimeni de incredere care sa te asculte si sa te inteleaga mai ales,cnd nu iti poti permite sa mergi la un psiholog sau macar la un psihiatru,ce sfat imi puteti da,cum sa rezist in fata bolii????!
  27.08.2006 22:54 
e ceva foarte interesant
  22.08.2006 15:14 
Tratament, studiu-lectura si multa munca fizica!
Frumos articol si educativ,am extras dein el ceea ce ma interesa! Am fost foarte bolnava acum 5 ani! Am inteles ca mi-am revenit si multumesc inprimul rand domnului doctor BOTEZATU LIVIU, care m-a ajutat si m-a indrumat cum sa -mi i-au tratamentul, deci sfatul d-voastra a fost si cel al medicului, orice bolnav simte doza de medicament care il ajuta! Eu mi-am revenit si safatuiescv toate persoanele care au probleme de ordin pshic sa colaboreze cu medicul sau si o vreme mare de timp sa-si urmeze tratamentul sa impleteasca munca cu lectura, si sa nu uitam tratamentul! In momentul in care iti revii descoperi ca devi si tu la randul tau un bun pshiatru caci intelegi problemele celorlalti din jur! Va multumesc pt. areticol eu mi-am redus foarte mult doza de medicamente in cei 5 ani daca acum i-ai o jumatate de pastila solian, in viitor imi place sa cred ca voi lua un sfert iar apoi renunt in functie de cum ma simt! Va multumesc si curaj tutror celor care sunt bolnavi in acest moment!
  29.07.2006 20:50 
atac de panica
e un lucru foarte bun ,sa mergi la un pshiolog v-a fi totul ok
  29.07.2006 04:56 
depresie
miscare multa,gindire pozitiva,ruga,activitate continua ca sa nu ai timp sa meditezi asupra bolii,fa-ti de lucru tot timpul,psihoterapie si tratament medicamentos de la psihiatru,nu astepta de la altii sprijin ,tu ai putere trebuie doar sa ti-o regasesti,mergi in natura chiar si 10 minute,asculta muzica si chiar danseaza cu toate ca la inceput nu-ti arde de asta si toate la un luc te vor face sa-ti revi si sa-ti capeti pofta de viata,a,inlatura ce e nociv din viata ta,nu-ti fie teama...esti puternica ,sa iti spui mereu asta eu m-am simtit fff rau ani intregi fiindca nu am stiut de unde sa incep vindecatea deci ,astea sunt solutiile succes,ildi
  25.07.2006 00:39 
ANXIO-DEPRESIE CU ATAC DE PANICA
ptr d-na de 46 de ani:am trecut prin asta exact ca si tine si am facut tratament cu seroxat si xanax in doze mici dar mai ales am cautat sa imi infrunt frica treptat si dupa ani am reusit,a fost fff cumplit si ptr mine dar acum mi-e mult mai bine,ajuta-te singura asa treptat si vei reusi si...mai ales roaga-te
  25.07.2006 00:35 
depresia majora
am avut asta ani buni si am luat seroxat dar gindirea pozitiva ,plimbarile lungi si sa te bucuri de orice or sa te vindece,eu am crezut ca nu ma voi face bine niciodata si am avut aceasta boala 7 ani,nu te speria ,ea mai revine dar vei avea puterea sa o infrunti daca vei face cum ti-am spus si nu va mai fi asa intensa seroxatul e f bun si ti se mareste doza dupa cit de ampla e depresia ,degeaba iei o doza foarte mica si ea nu are putere...tu esti singurul medic,nu uita
  11.04.2006 14:33 
TULBURARE DEPRESIVA MAJORA
DA SA STI ESTE FOARTE FOLOSITOR UN SFAT DE LA UN SPECIALIST.EU SUFAR DE O BOALA POLIATRITA REUMATOIDA SERO NEGATIVA LA DEBUT,COXAATROZA,OSTEOPOROZA SI SUNT OPERATA DE COXAATROZA SI AM PROTEZA SI MEREU AM AVUT TENTATIVE DE SINUGIDERE.SI EU CRED CA UN SFAT DE LA DUMNEAVOASTRA O SA MA FACA SA DEPASESC.MULTUMESC.
  09.03.2006 01:04 
solicitati ajutor de specialitate
Este dificil de identificat tipul de problema si de formulat un sfat pe baza unor nformatii atat de sumare. Ati putea incepe cu o vizita la medicul de familie pentru un control al starii de sanatate somatica (analize generale, consult). Daca investigatiile evidentiaza un defict la nivelul bio-chimismului (valori scazute ale calciului, magneziului,etc.) anemie, hipertensiune arteriala, interventiile punctuale pe acea directie ar trebui sa va rezolve problema . Daca nu se constata nereguli semnificative la acest nivel de evaluare ar fi oportun un psihodiagnostic si, pe baza acestuia, un program de psihoterapie sau un tratament psihiatric.
  07.02.2006 18:30 
intrebare
M-ie frica sa stau singura in casa si de multe ori cand ies pe strada ,iarasi mi se face frica.Am 46 de ani.Ce sa fac?
  04.02.2006 13:23 
asta se intampla in Romania
am apelat la dumneavoastra acum vreo 2 luni si de atunci tot va astept raspunsul, dar nimic. Eu cred ca sunteti cu totii ocupati, dar daca e asa nu mai amagiti oamenii ca majoritatea cauta un ajutor in dumneavoastra. Asta inseamna sa nu respecti ceea ce altii doresc sa afle de la dumneavoastra.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie