Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Dermato - venerologie
Home > Afectiuni si boli > Dermato - venerologie > Trateaza Zona Zoster

Trateaza Zona Zoster

In limbaj medical Zona Zoster se numeste Herpes Zoster. Denumirea nu vine de la herpesul care apare in zona buzelor, pe care il cunoastem cu totii, ci de la agentul care provoaca boala, virusul varicelo zosterian care face parte din familia virusurilor herpetice.

Dermato - venerologie

Autopalparea sanilor
Recomandare
topsanatate
Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.

Apelativul Zona Zoster are o povestea proprie in cultura greaca. Zona inseamna centura de femeie iar Zoster - centura de luptator. Eruptia pe piele caracteristica bolii apare  in forma de centura.


Imunitate scazuta

Virusul varicelo zosterian contactat in copilarie produce varicela. Apoi poate ramane in terminatiile nervoase toata viata, in stare latenta.
La batrani, dupa o dieta foarte stricta sau dupa un cutremur emotional, organismul are imunitatea slaba si nu mai reuseste sa controleze virusul. Acesta se va multiplica si va migra pe traiectul nervului in care era pastrat inactiv. Atunci apare eruptia inestetica si dureroasa.


Vezicule dureroase

In primele zile simti doar o jena, mancarime sau durere pe zona in care peste 3-4 zile vor aparea vezicule cu lichid. Timp de 2-3-4 saptamani ele se "regenereaza", adica apar incontinuu altele noi.
Din fericire ruperea lor nu lasa urme ca la varicela insa zona este foarte durerosa, problema care poate persista si dupa vindecarea veziculelor.
Lichidul din vezicule poate infecta pe cei din jur doar daca se afla fizic foarte aproape, fiindca virusul rezista foarte putin in atmosfera.
Din acest motiv se recomanda sa nu stai aproape de copii si batrani cand esti in timpul eruptiei. Ei au imunitatea slaba si  pot lua usor virusul.
Daca o persoana apropiata petrece mult timp cu bolnavul, recomanda-i sa mearga la medic pentru a-i prescrie o cura de anticorpi protectori.


Actioneaza rapid!

Cand observi simptomele specifice primelor zile ale bolii, foloseste cat mai repede Acyclovir. Cu cat te tratezi mai repede, cu atat mai usoara si scurta va fi perioada de eruptie.


Zona Zoster e semn rau!

In unele cazuri poti face Zona Zoster fara sa fi avut varicela in copilarie.

Indiferent de situatie, o eruptie Zona Zoster e un semnal ca ai imunitatea foarte scazuta si trebuie sa mergi cat mai repede la medic pentru a decela cauza si pentru un eventual tratament care sa-ti intareasca imunitatea.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  19.01.2012 19:41 
vbvjbbl
vghvhbjhbhvvvbgw whw wghrwg wggb wghw vbw3h wggw eghwg
  19.01.2012 19:40 
ce sa fac
am 10 saptamani de sarcina si am varicela poate cineva sa spuna daca afecteaza si copilul ? va rog mult
  19.01.2012 19:40 
ce sa fac
am 10 saptamani de sarcina si am varicela poate cineva sa spuna daca afecteaza si copilul ? va rog mult
  19.01.2012 19:38 
ce sa fac
am 10 saptamani de sarcina si am varicela poate cineva sa spuna daca afecteaza si copilul ? va rog mult
  02.12.2011 15:52 
poate sa nu apara eruptii la zona zoster
  01.11.2011 16:40 
Zona zoster
Si eu am zona zoster este pentru a 2-a oara. Mi s-a spus sa nu ma mai supar .Datorita acumularii emotiilor puternice suparatoare mi-a recidivat.Este interesant inca nu a erupt dar durerile insuportabile au aparut pe zona coastei stingi spate ,acolo au fost si anul trecut. Am luat Aciclovir, nu mai sunt dureri sa vedem acum cind apar basicutele. In oricecaz nu doresc nimanui asa ceva
  06.10.2011 09:58 
cate zile
Eu am facut zona zoster si stau in casa deja de 10 zile.Cate sa mai stau?
  28.08.2011 17:27 
Tratament Zona Zoster
Medicamentul VALTREX !
  10.08.2011 09:57 
zona zoster
SE VINDECA USOR CU PROPOLIS TICTURA SI DUPA CE SE USUCA SOLUTIA SE DA CU CREMA DE GALBENELE CU PROPOLIS DE LA FIRMA TIS INCERCATI CA O SA FIE BINE!!
  29.07.2011 02:07 
pentru mancarimi
dupa parerea mea,cea mai ingrozitoare este mancarimea nesfarsita...am nevoie de un remediu pentru ca simt ca pot muta muntii din loc,dar in fata mancarimii sunt neputincios...si app "pasta de apa" nu prea isi face efectul mai mult de 2 minute :((
  25.07.2011 11:24 
zona zoster
si eu am zona zoster de 4-5 zile si fac tratament...nu am dureri sau senzati de arsuri, doar foarte putin mancarimi...am fost la medic si mi-a zis ca in 10-15 zile o sa imi treaca...am 18 ani si m-am speriat grav :D
  07.07.2011 15:21 
zona zoster la 4 ani
Eu am un baietel de 4 ani jumate care a facut a doua oara zona-zoster,prima data a fost la 2 ani.Atunci a fost cumplit de rau ,multe bubite incepand din zona pieptului cu tot subratul si in jos pe manuta si pe spate.Groaznic,era prea mic si nu stia sa spuna cel doare,dar am crezut ca nu se va mai intampla,insa acum,din nou,numai ca este o forma mai usoara,bubitele i-au iesit doar in doua locuri pe partea stanga la burtica si putin spre spate.Si de aceasta dat sper sa fie ultima,nu stiu se sa fac ca sa nu-i mai apara,imunitatea scazuta,vremurile sunt in asa fel incat nu mai mancam nimic sanatos si poluare la maxim.Are cineva o experienta asemanatoare cu a mea si ar putea sa ma ajute cu mai multe sfaturi?
  17.05.2011 10:00 
eruptie
Mi-a aparut pe pulpa piciorului drept o eruptie rosie si apoi basicute. M-a durut putin piciorul inainte de aparitie. Nu am alte simptone. Acest lucru am mai patit si acum aprox.1 an. A trecut fara sa fac nimic.
  12.05.2011 20:06 
tratament zona Z
am zona zoster, sunt in a doua saptamana si mi s-a recomandat de catre dermatolog unguent Acyclovir de 5 ori pe zi si pastile milgamma de 3x1 /zi,timp de 10 zile
  02.03.2011 15:14 
zona zoster
o am pe soacra mea care dupa spusele medicilor ar avea si ea zona zoster dar nu are eruptie pe piele dar in schimb are dureri si arsuri groaznice nu poate sa mai doarma noaptea,nu mai sporta hainele pe ea. La ea a aparut mai intai cu un junghi in spate si acum sa lasat pe parte stanga in jos pana la buric . Ar putea sa fie zona zoster???? si sa nu se vada sa fie ascuns adica pe sub piele???soacra mea are 53 de ani va rog daca stie cineva sa-mi lase un mes pe adresa mea de e-mail raluk_ralu007@yahoo.com astept raspuns va multumesc
  07.02.2011 00:50 
zona zoster
Acum 2ani intr o zi a inceput cu dureri puternice in partea dreapta ,incepand din capul pieptului in bara pana la spate.Am crezut ca o fi odurere de bila avand si probleme cu bila si am luat tot felul de pastile ,incepand de la no spa ,ranitidina si altele digestive ce le aveam prin casa.Bineinteles ca nu mi a trecut,m am chinuit toata noaptea cu acea durere de nu mai stiam ce sa fac.Vroiam sa chem ambulanta dar ma gandeam ca daca ii chem si le spun ca ma doare intr o parte ,ma ia la trei pazeste cum li s a mai intamplat unora sa le spuna ca ptr o durere in nu stiu loc ii deranjezi,asa ca am renuntat.Fiind singura si fara nici un ajutor in casa m am sculat si mi am pus intr o plosca apa fierbinte si mi am pus plosca in acel loc ainvelita intr un prosop.Vreau sa va spun ca intr o jumatate de ora asa incet incet mi a disparut durerea si am adormit.Cand m am trezit aveam deja eruptia in acea zona dureroasa.Prima data am crezut ca m am oparit desi nu aveam cum ptr ca am invelit plosca in prosop,Medicul mi a confirmat bineinteles ca este zona zoster si mi a dat Aciclovir unguent ptr acea eruptie si inca ceva nu mai stiu ce.Vreau sa spun ca de atunci am ramas cu acea durere care imi apare periodic dar fara eruptii si atunci cand simt ca imi apare ,ptr ca incepe asa treptat leacul meu este aceasta plosca umpluta cu apa fierbinte bineinteles cat suporta pielea si pusa acolo si stau invelita in patura.
  16.01.2011 18:34 
buna ,am 36 de ani .acum un an si 6 luni am facut zona zoster ,de atunci am ramas cu dureri foarte mari pe partea dreapta unde a erupt ....ma doare si ziua si noaptea,stie cineva sa imi spuna cat timp mai persista dureriile ,sau poate ca nu mai trece niciodata? Multumesc ,astept noutati pe adresa mea de e-mail deni_de_vito2008@yahoo.com
  11.11.2010 06:58 
zona zoster
stresul este inamicul bolii zoster cautati linistea interioara si concentrarea mintii
  24.09.2010 12:31 
zona zoster
Am contactat zona zoster in jurul coastei drepte,sub san,foarte dureroasa,am tratat-o cu Aciclovir unguent,neuromultivit o pastila pe zi,si foarte multe calmante-Tador ,Piafen,Algocalmin ,am trei saptamani de la debut si am niste dureri ingrozitoare.Rog sa -mi spuna cineva care sa vindecat daca mai exista si alte remedii.Multumesc anticipat.
  29.06.2010 08:14 
Tratamentul de 5 zile cu Aciclovir ce efecte secundare poate avea? Au aparut pe umar, fara dureri, s-ar spune ca e zona-zoster.
  23.04.2010 14:49 
sa mergi la medic!
Vrei sa urmezi un tratament afisat pe internet, pentru o boala de care tu banuiesti ca suferi?! Ce sa spuna specialistii aici? Evident, sa mergi la medic sa faci un control!
  21.01.2010 10:28 
ajutor concret
Cred ca un ajutor competent poate fi dat ! SPECIALISTI va rugam spuneti-ne ce sa facem concret si unde anume !
  19.12.2009 10:32 
zona zoster
eu am facut zona zoster acum patru zile si suny insarcinata in patru luni.mi-e tare teama pentru copilul meu sa nu mi-l afecteze.am fost la medic internist si mi-a spus ca nu se baga cu nim ik sa merg la ginecolog.
  19.10.2009 16:59 
sfat
zona zoster este ereditara si ce simtome apar din prima zi?
  19.05.2009 22:08 
ce medicament as putea lua pt zona zoster
este o boala grava ;(
  03.04.2009 12:23 
am facut zona zoster la 14 saptamanii de sarcina
ce sa fac?sunt disperata ma gandesc sa nu afecteze copilul il doresc enorm mi-a aparut odata cu zona zoster si un ganglion in partea stanga jos si doare tare....
  09.03.2009 16:33 
tratament
eu am avut in zona urechilor aceasta eruptie si am tratat-o cu Rodilemid-tratament injectabil foarte eficient in cazul meu
  09.03.2009 16:30 
buna, la varsta de 13 ani am avut si eu zona zoster si am urmat un tratament injectabil cu Rodilemid. In cazul meu a fost foarte efcient
  19.02.2009 22:45 
zona zoster
AM 47 ANI AM ZONA ZOSTER DE DOUA LUNI AM DURERI FOARTE MARI NU POT DORMI NOAPTEA, ROG SA MA AJUTATI SA MA SFATUIT. ESTE TARE GROAZNIC DE DUREROS.
  06.02.2009 00:29 
nasol
nu stiu sigur akm ce sa sp da nu vreau dekt sa treak mai repede manarimea asta idioata k nici nu mai pot dormi bn, app dak sufar de stenoza aortik pot lua acyclovir?cer asta unui specialist pt a-mi raspunde k am o doktora de familie tampita rau
  28.12.2008 13:19 
Chinuitor
pe langa ca iti apare pe fond de stress si oboseala, se mai adauga un factor de stress DUREREA, INESTETICUL EI, si privirile celor din jur am de mai bine de 2 saptamani pe zona stanga fata mai mult si un pic pe dreapta!! 2 pe gat s au infectat masiv si au ramas doua gauri mari si am una si pe degetul aratator de la mana stanga. aam luat tratament acyclovvir 800 mg de 5 ori pe zi, antihistaminice si acu s pe antibiotice HIBIOTIC, si o sa incep sa iau vitamine LE AM SPALAt cu apa si sapun, ceai de musetel, m am uns cu detoate, greu se mai trec si apar altele chiar de am trecut de 2 saptamani. Merg la scoala, ca nu ma invoieste nimeni , ca astia in Egipt nu au vacaanta! CE SA MAI FAC, sa imi treaca mai repede, cata rabdare trebuie sa mai am??
  27.06.2008 14:15 
Homeopatie
Medicina alopata adica clasica mai rau o termina pe bunica ta care banuiesc ca are si alte afectiuni. Incearca s-o duci la un homeopat si n-o mai bombarda cu tot felul de nenorociri chimicale si alte porcarii toxice. Homeopatia nu are contraindicatii si vindeca bland.
  24.06.2008 15:12 
ZONA ZOSTER AJUTATI MA
AM O BUNICA CARE SE LUPTA CU BOALA DE 2 ANI. ROG DIN SFULET PE CINEVA CARE STIE REMEDII PUTENICE PT VARSTNICI IN ACEASTA SITUATIE SA MA AJUTE, AM AJUNS SI LA INJECTII CU DIPROPHOSE CU XILINA SI NIMIC. ASTEPT RASPUNS.
  05.05.2008 22:33 
Daca stiam ca exista asa ceva ma pastram altfel
Am zis ca pot invinge orice dar m-am inselat, acum am zona zoster si cred ca stiu de la ce a aparut. Am muncit foarte mult chiar pana la epuizare si m-am mai certat si cu iubita, alimentatia foarte proasta cu tot felul de prostii, mancare gatita foarte rar. Pana acum nu am stiut de ea si cred ca ar trebui facuta cunoscuta sa stie si omul la ce riscuri se expune.Am zona zoster in juru ochiului stang pe frunte si pe scalp, sunt niste eruptii si te mananca si dor groaznic sper sa treaca .
  02.04.2008 21:31 
Zona zoster pe limba pe buze
Cine ma ajuta afectat ficat si splina sa ma ajute cineva
  29.03.2008 11:17 
Varicela
Am un baietel in varsta de 6 ani are varicela va rog mult sa imi spuneti ce are voie sa manance cum ar fi sarat, dulce, acru paine etc
  01.02.2008 10:36 
Zona zoster
Tocmai am fost diagnostica cu zona zoster. Am primit de la medicul dermatolog tratamentul necesar (destul de scump de altfel - in jur de 300 ron). Aveti mare grija ca este contagioasa pentru cei care nu au facut varicela (varsatul de vant). Mi s-a spus ca este tratabila si sa nu-mi fac probleme din punctul acesta de vedere. Voi reveni cu amanunte despre tratament si evolutie.
  19.10.2007 17:26 
Herpes , impetigo sau Zona Zoster ?
Cert este ca doctorii nici nu stiu daca este herpes, impetigo dar in nici un caz nu mi-au spus ca este zona zoster dar dupa cate am citit pe forum seamana f. mult cu zona zoster cu toate ca dr. mi-a spus ca este impetigo sau herpes. Copilul meu are aproape 5 ani si la inceput a avut temperatura si gat inflamat si tusea. Dupa un tratament cu Zinnat de 5-zile, a aparut asa-zisul herpes sau impetigo. Se extindea f. rapid. A aparut sub forma unei pete rosii, iar pe aceasta vezicule mici pline cu lichid. Am cerut sfatul medicului pediatru si mi-a spus sa dau cu albastru de metil. Nu a fost de nici un ajutor si 4 zile s-au extins si am incercat cu nidoflor dar nici unul nu era indicat . Am fost apoi la mediul dermatolog care mi-a recomandat o mixtura cu glicerina, eritromicina , talc si.... dar nu i-a fost de nici un ajutor. Se tot extindea pana a ajuns la un diametru de 4-5 cm. Asta a durat 4 zile, tot sperand ca se va ameliora(scazand o zi pana a fost gata mixtura care a fost preparata la farmacie). Am mers iar la medicul dermatolog, care efectiv nu mi-a dat nici un tratament numai a luat de acolo din lichidul si cojitele care s-au format pt. analize, la care rezultatul in am in 4-5 zile. Deci raspunsul a fost ca trebuie sa merg la alt coleg medic care are mai multa experienta sa il vada. L-a vazut in aceeasi si si i-a dat aciclovir (de 3 ori pe zi), fusidin (de 2 ori pe zi) Mi-a spus ca este contagios si ca nu trebuie sa-l duc in colectivitate. Dupa cate am citit zona zoster se trateaza cu aciclovir si asa am ajuns la concluzia ca fiul meu de aproape 5 ani a avut zona zoster cu toate ca la aparitia eruptiei eram pe antibiotic zinnat si el nu a avut nici o senzatie de mancarime sau usturime. Bineinteles ca pe langa unguente i-am dat de imunitate martieni de la Walmark si baraka.
  23.08.2007 22:47 
zona zoster
este posibil sa apara din senin zona zoster la un adolescent de 16 ani? Pentru ca am inteles ca ma frecvent apare la adulti. Ce alimentatie este necesara in aceasta perioada?
  27.07.2007 15:28 
herpes zoster
copilasului meu de 7 ani i-au aparut doua astfel de eczeme si a primit tratament cu aciclovir. Nu a avut nici febra, nici mancărimi n zona afectată. Sa fie oare altceva?
  25.06.2007 09:36 
eczeme
Acum vreo 13 ani in timpul verii mi-au aparut in zona picioarelor dar si mainilor chiar a talpilor si palmelor o puternica mancarime.m-am speriat foarte tare am fost si la medic dar nici fluocinolonul,ultralan,spalaturi de musetel ,pelin , galbenele, trei frati patati,pastle pentru nervi nu au avut efect.toata suprafata cocea de un puroi albicios si se exfolia pielea, ma ardeau si nu puteam sa ma odihnesc,nu mi-au ramas semne dare mai grav ca acum au aparut din nou si ma cam sperie nu stiu ce am de facut,noaptea in special ma mananca si ma ia cu friguri m-am dat de doua ori cu tintura de propolis .AM NEVOIE DE AJUTOR nu vreau sa mai trec prin ce am trecut atunci aveam si copil mic stateam cu chirie o duceam mai greu di toate punctele de vedere imi era frica sa ma expun spalam rufele cu pungi pe mana ,sau dormeam cu pungi pe mana NASPA!
  13.06.2007 23:47 
tratament
acum am inca zona zoster, veziculele mi-au aparut pe piciorul stang ... la inceput nu am simtit decat durere puternica pe acel picior ca atunci cand esti gripat... dupa 3 zile au aparut cateva bubite si m-am dus la medic. mi-a dat tratament cu aciclovir pastile si unguent. pana seara mi s-a umplut tot picorul de la genunchi pana la sold. am avut dureri destul de suparatoare, febra si frisoane dar urmand tratamentul exact cum mi-a recomandat medicul dupa 5 zile sunt deja in faza de vindecare, au inceput sa se usuce, nu se mai extind si nu mai dor asa rau.
  18.05.2007 16:00 
tratament
sotul meu a dezvoltat aceasta boala fara sa stie ca e zona zoster.A tratat eruptiile cu fluocinolon,fapt de care nu a stiut ca nu e bine ba chiar contraindicat.Singurul remediu pt aceasta boala e medicamentul Aciclovir.
  26.01.2007 21:05 
zona zoster
ce as putea lua ca sa numai apara zona zoster
  08.12.2006 10:38 
HERPES
SI EU AM ACEST VIRUS. DA SUNT INSARCINATA SI ACUMA MI-A APARUT PE BUZA DE LA GURA.VREAU SA INTREB NU O SA AFECTEZA COPILUL. SUNT FOARTE INGRIJORATA.
  26.11.2006 20:50 
boli
cred ca ar trebui sustinuta o companie foarte stransa intre medici si ar trebui sa incurajeze populatia sa faca controale periodice indiferent daca sant bolnavi sau nu!
  13.11.2006 20:27 
zona zosrter?????????????
acum vreo 2 luni am facut ceva ca doua cercuri cu marginea bine definita;am dat cu suc de aloe si sau ameliorat chiar ziceam ca a trecut pina acum vreo trei zile cin mia aparut o iritatie sub forma de basicute albe f mici cu mincarimi si senzatie de arsura sa fie zoster ...si se intinde f repedeok multumesc
  09.11.2006 21:39 
eu consider ca aparitia acestei afectiuni este datorata atat stresului cat si alimentatiei. am avut zona zoster acum 3 ani si la 1 an dupa ce am nascut a recidivat. inca alaptam. copilul a facut varicela. atat eu cat si copilul avem sistemul imunitar scazut. nu este o boala grea, dar e suparatoare si recidiveaza.
  16.08.2006 22:03 
zona zoster
eu am avut zona zoster cind eram insarcinata,din cauza lucrului foarte mult la servici.10 ore pe zi.L-am trata dar am avut dureri destul de suparatoare pina mi-a trecut si a durat cam 2 saptanimi DECI SE TRATEAZA SI NU RAMIN SEMNE CARE NU TREC!!
  16.08.2006 17:40 
tratament
Am avut de 2 ori zona zoster -cauzata de stres si oboseala, la 20 si respectiv la 32 ani. Acyclovirul este eficient, alaturi de vitaminele de tip B si E.
  11.08.2006 19:28 
tratament
eu am avut zona zoster dupa o deceptie sentimentala, dar m-am tratat cu Aciclovir cam dupa 2 zile dupa ce a aparut pe umar si am avut o durere difuza dar nu foarte puternica, si mi-a trecut in 3 saptamani. Aveam si momente cand faceam febra usoara.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie