Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatie
Home > Afectiuni si boli > Endocrinologie > Alimentatie > Tratamentul dietetic in diabetul zaharat fara complicatii

Tratamentul dietetic in diabetul zaharat fara complicatii

Alimente permise si interzise in cele mai importante forme de diabet zaharat.
Exista mai multe forme de diabet zaharat, dintre care cele mai importante sunt:
a) Diabetul zaharat insulino-dependent (juvenil) care apare, in general, sub varsta de 40-45 ani si raspunde favorabil la tratamentul cu insulina;
b) Diabetul zaharat insulino-dependent (de maturitate), care apare peste varsta de 40-45 de ani si care este echilibrat numai prin regim alimentar, eventual asociat cu tratament cu sulfamide si biguanide;
c) Diabetul zaharat senil, care debuteaza pste 65 de ani si care poate fi insulino-dependent sau independent, in acest din urma caz echilibrat numai prin regim alimentar.

Tratamentul dietetic are o importanta deosebita in toate tipurile de diabet zaharat. El nu poate fi inlocuit de nici un tratament medicamentos. Cel mai eficient tratament in diabetul zaharat este regimul cantarit, care presupune ca bolnavul sa posede un cantar, cu care sa-si masoare toate alimentele.

Pentru a determina corect cantitatea de glucide necesara, se efectueaza "toleranta la hidrati de carbon", administrand bolnavului, timp de 3 zile, un regim cu o cantitate fixa de glucide. Concomitent se va recolta zilnic, urina din 24 ore, masurandu-se cantitatea de glucide din urina. Se face media glicozuriilor din cele 3 zile si se scade din cantitatea totala de glucide administrate prin dieta.

Exemplu: daca s-au administrat 200 g glucide, iar glicozuria a fost in ziua 1=50, in ziua 11=70, iar in ziua 111=60, media pe cele 3 zile va fi 60. Aceasta cifra se scade din 200 si se afla toleranta la hidrati de carbon, care in cazul nostru va fi de 140 g/zi.

In cazul in care bolnavul primeste insulina, cand se calculeaza toleranta la hidrati de carbon, se calculeaza si echivalentul acesteia in glucide, stiindu-se ca pentru 2 g de glucide este necesara 1 U.I. insulina. (...)

In stabilirea regimului diabeticului se pleaca de la nevoile omului sanatos. (...) Pentru diabeticii supraponderali nevoile vor fi mai mici (regim hipocaloric), in timp ce pentru diabeticii subponderali acestea vor fi mai mari (regim hipercaloric).

Din totalul de calorii necesar zilnic, la diabetici 40% vor fi asigurate de glucide, 40% de grasimi (lipide) si 20% de proteine. (...)

Dulciurile concentrate, rapid absorbite in organism, trebuie obligatoriu excluse din alimentatia diabeticului, avand efect hiperglicemiant important si de lunga durata. (...) Mesele nu trebuie sa fie prea voluminoase. De aceea se prefera mese mai dese, reduse cantitativ. De obicei, se recomanda 5 mese pe zi, din care 2 gustari, la orele 11 si 18. (...) In regimul diabeticului intra, in general, toate alimentele, cu exceptia produselor zaharoase, care sunt interzise.


Alimentele care se pot consuma fara restrictii

  • carnea, pestele de toate sorturile, mezelurile de orice fel, organe, conserve de carne si peste;
  • branzeturile fermentate toate (telemea, cascaval, branza de burduf, branzeturi topite), branza de vaci, casul, urda;
  • oua, sub orice forma;
  • grasimi: unt, smantana, frisca, untura, slanina, uleiuri vegetale de orice tip;
  • legume cu continut sub 5% glucide: andive, ardei gras, castraveti, ciuperci, conopida, dovlecei, fasole verde, loboda, rosii, ridichi, salata verde, spanac, varza, vinete, bame, in cantitati rezonabile;
  • fructe cu continut sub 5% glucide: pepene galben si verde, nuci, grepfrut, lamai in cantitati potrivite;
  • bauturi nealcoolice;
  • preparatele cu zaharina.


Alimentele interzise in diabetul zaharat

  • zaharul si toate produsele zaharoase;
  • prajiturile de orice fel, preparate cu zahar;
  • bomboane, ciocolata, rahat, halva;
  • siropuri;
  • biscuiti preparati cu zahar, inghetata;
  • fructe bogate in zaharoza: struguri, pere bergamote, curmale, stafide, smochine, castane;
  • toate bauturile alcoolice, mustul.


Alimente care trebuie consumate numai cantarite

  • paine care contine in medie 50 g% glucide;
  • pastele fainoase si derivatele de cereale: fidea, taitei, macaroane, spaghete, orez, gris, care cantarite crude au in jur de 70 g% glucide, iar in stare fiarta contin numai 20 g% glucide (prin imbinare cu apa glucidele se dilueaza);
  • laptele dulce sau batut, iaurtul, branza de vaci, casul, urda care contin in medie 4 g% glucide;
  • legumele cu un continut pana la 10 g% glucide: ceapa, morcovul, patrunjelul radacina, prazul, telina, sfecla;
  • legume cu un continut de 15 g% glucide: mazare verde boabe, pastarnac;
  • legume cu continut pana la 10 g% glucide: capsuni, cirese de mai, coacaze rosii, corcoduse, portocale (cantarite fara coaja), mandarine, alune, mere cretesti sau domnesti, fragi;
  • fructe cu continut pana la 15 g% glucide: afine, cirese de iunie, dude, gutui, mere ionatane, piersici, zmeura, caise;
  • fructe cu continut pana la 20 g% glucide: struguri, prune, pere bergamote, banane.

Necesarul caloric al individului adult, raportat la greutatea ideala (70 kg) este de 40x70=2800 cal. Din acestea, 40% trebuie luate sub forma de glucide (deci 280 g pe zi), 40% sub forma de lipide (deci 128 g pe zi) si 20% sub forma de proteine (deci 140 g pe zi). (...)

Sarea va fi folosita normal, iar condimentele sunt permise toate (cele picante in cantitate moderata). Sunt permise supele de oase, carne, sau din legume mai sarace in glucide.


Reguli privind modul de preparare a alimentelor

1. Nu se va folosi zaharul si produsele zaharoase la pregatirea alimentelor. Indulcirea se va face totdeauna numai cu zaharina. O tableta de zaharina corespunde la 10 g (2 lingurite) de zahar. Pentru a inlatura gustul amarui, observat uneori, zaharina se va dizolva in putina apa, iar adaugarea ei se va face numai la sfarsitul preparatului;

2. Meniul zilnic va cuprinde alimente permise, din toate grupele principale. Dintre tehnicile de pregatire termica se vor folosi numai fierberea, frigerea, coacerea;

3. Legumele si fructele nu vor lipsi din meniul diabeticului, insa numai in limita glucidelor admise;

4. Prepararea sosurilor se va face fara faina. Pentru ingrosarea lor se vor folosi legume trecute prin sita. In cazul in care este necesara totusi faina, aceasta se va lua obligatoriu in calculul glucidelor;

5. Se prefera utilizarea unor preparate ca: sufleuri, budinci, soteuri, mancaruri cu carne si legume;

6. In ceea ce priveste legumele, cele cu continut sub 5 g% glucide nu se iau de obicei in calculul glucidelor zilnice, decat daca se consuma in cantitati mari (peste 200-300 g pe zi). Cele cu 10 g% glucide, insa, care se folosesc de obicei la supe, ciorbe, preparate de baza, se vor lua obligatoriu in calculul ratiei de glucide, indiferent de cantitatea folosita;

7. Painea daca se consuma prajita va fi cantarita intotdeauna inainte de prajire (prin deshidratare cresc glucidele);

8. Pastele fainoase, cantarite crude, contin 75-80 g% glucide, fata de numai 20 g% atunci cand sunt fierte (ca si cartofii);

9. Fructele si legumele, folosite coapte sau fierte vor fi si ele cantarite inainte de tratamentul termic;

10. Se va da prioritate glucidelor din legume, fructe si cereale, care cresc glicemia intr-un ritm lent si la niveluri mai joase, comparativ cu cele care provin din alte surse de glucide.
 
Informatiile au fost preluate din cartea "Dietoterapie. Practica. 800 de retete culinare", de Laurentiu Cernaianu, Bucuresti, Editura All, 2002, www.all.ro
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  26.10.2011 23:29 
O MICA EROARE
Apare o mica eroare de exprimare in tabelul alimentelor enumerate in dieta diabeticilor. Atatla alimentele ce trebuie cantarite zilnic cat si la cele fara cantarire este specificata branza de vaci.Corect este branza de vaci(dulce)se cantareste,iar branza de vaca(telemea),NU !
  17.09.2011 11:22 
..plimbarea de 2 ore este binevenita, dar daca nu iei in paralel insulina, caz in care risti sa faci hipoglicemie. Tocmai pentru ca efortul fizic scade glicemia.
  20.07.2011 09:11 
parerea mea
este bine venita o plimbare zilnica de 2 ore si elimina stresul sa vezi ce bine iti va fi.
  20.07.2011 09:04 
parerea mea
regimul alimentar conteaza foarte mult in mentinerea glicemiei la parametri optimi, dar elimina si stresul sa fie mai bine
  03.04.2011 16:24 
ex. regim diabet tip 2
Am 36 de ani, obezitate si o glicemie oscilanta intre 120 – 145, o viata stresanta dar totusi sedentara. M-am adresat medicului endocrinolog si mi-a fost prescris urmatorul- Tratament naturist: DIABECON 2TB/3 zi - 1 luna; Gincobiloba pt memorie, Omega 3, Calciu cu magneziu – si un regim alimentar FARA : DULCIURI, FRUCTE/ SUCURI DULCI, PAINE, CARTOFI, PASTE FAINOASE, GRASIMI de orice fel. PERMISE: PESTE, LACTATE DEGRESATA, FRUCTE ACRE, ZARZAVATURI, 2OUA/sapt, APA PLATA EXEMPLU - Meniu personalizat 7.30 – ceai plante 9.00/10.00 – 1 cana iaurt degresat / 1 ou / branza de vaci degresata 13.00 – FEL I. - supa de zarzavat / ciorba de peste/ ciorba de varza/ - FEL II. – peste la gratar cu salata verde/ sau orice fel de salata asortata/ sau slata de fasole verde ( fiarta –racita la care se adauga usturoi pisat si ulei masline) 16.00 – 250 ml suc de lamaie( fresh)/ pomelo/ grefruit 18.00/ 19.00 – 350 g. Iaurt degresat cu usturoi pisat, marar, castraveti maruntiti FEL II – Tocanite de legume, dovlecei la cuptor, vinete la gratar, pasta de peste ( ulei masline, ou fiert sau simpla cu lamaie), ardei,gogosari, dovlecei, rosii - umplute cu pasta de branza de vaci degresata si marar, salata de vinete ( cu dovlecei fierti, ulei masline si ceapa uscata), ardei gras cu pasta DESERTURI – la 1 ora dupa una din mese : 1 mar verde - zilnic SALATE : 2 rosii cherry - minione, 2 ridichi, salata verde creata -Lolo/Eisberg ( ambalata ), 1/3ceapa uscata/ sau 2buc ceapa verde, 1/2 castravete, marar sau patrunjel din abundenta, ¼ ardei gras ( combinatie: galben, verde, rosu ). CEAI - amestec de: sunatoare, lamaita, galbenele, echinaceea, matase de porumb, busuioc, coada soricelului, urzici, cardiac si hepatic - 1litru/zi INTRE MESE APA PLATA – 3L/ZILNIC Pestele ( cod, macrou, pastrav ) congelat sau proaspat – poate fi pregatit si la cuptor cu legume si stropit cu vin alb cu lamaie si foi de dafin. 1/2 ora zilnic – sport
  23.02.2011 21:27 
zaharina
Comentariul dvs. este plin de patos. Totusi ce legatura are el cu bolnavii de diabet care orice ar fi nu au voie sa consume zahar si miere. Zaharina este rau cel mai mic.
  24.11.2010 00:55 
Zaharina
De ce dezinformati oamenii?? ZAHARINA ESTE UN PRODUS TOXIC,OTRAVITOR.. Cauza unei boli se afla pe componenta spirituala..Oare cand vom scapa de cei care se cred ''vindecatori" ,numiti medici alopati ?Puneti mana si studiati,faceti conexiuni si aflati ca un om nu este doar structura materiala ... Dar nu se vrea ca omul de rand sa stie pentru ca Industria Farmaceutica pierde miliardele pe care le obtine cu minciunile numite ''medicamente de sinteza " toxice ,otrava...La un congres international despre sanatate s-a facut public anuntul ca 95% dintre medicamentele de sinteza nu au absolut nici o legatura cu bolile omului...Iar multe dintre acestea sunt cauzate tocmai de catre aceste otravuri... De ce nu spuneti adevarul? Lasati oamenii sa traiasca, sa-si foloseasca liberul arbitru ,sa fie LIBERI.......
  10.11.2010 17:58 
Retete mancaruri diabet 2
As dori sa scrieti retete de mancaruri precum si supe,ciorbe cu gramajele care trebuiesc folosite la fiecare ingredient
  27.05.2010 19:48 
Amanunte mai multe
Doresc o enumerare mai amanuntita a legumelor si fructelor permise si interzise in ambele forme de diabet.Cu multumiri.
  14.01.2010 11:05 
diabetic tip 2
vreu retete de diabet
  10.07.2009 17:38 
daca stiti cateva retete , va rog spuneti-le ca sa mai aflam si noi. Dar sa nu fie costisitoare, ca in conditiile de criza....
  24.05.2008 16:10 
nu prea...
eu stiu de la medic ca mierea este interzisa diabeticilor datorita cantitatii mari de glucide.
  16.05.2008 10:16 
rugaminte
Va rog sa-mi spuneti,daca folosesc miere de albine este bine?;sunt restrictii?;multumesc
  22.04.2008 17:00 
Diabet
F.f. bun articolul si folositor si celelalte art. Va multumesc.
  10.04.2008 22:12 
Corectie
la b) Diabetul zaharat de maturitate e insulino-independent
  25.10.2007 11:58 
cer un sfat
Am fost de curand depistat cu diabet m-ar interesa niste meniuri pe care sa le respect .Unde as putea sa le gasesc?
  30.12.2006 18:28 
Mai multa rigoare in prezentarea materialului
Intentia e laudabila si face cinste celor ce se straduiesc sa-i ajute pe semenii lor aflati in suferinta. Totusi, este nevoie de mai multa atentie in ceea ce se scrie (publica). Altfel, ce incredere sa mai avem in informatiile pe care ni le prezentati? Ex. Mai sus includeti "branza de vaci, casul, urda" la alimente permise nelimitat (teoretic) pentru ca, ceva mai jos pe pagina, aceleasi alimente sa le includeti in categoria celor care trebuie consumate cu restrictii, numai cantarite.Astea le-am remarcat eu la o lectura rapida. E pacat sa se strecoare greseli majore intr-un text de acest fel. Nu mai vorbesc de neconcordantele dintre articolele care dezbat, practic, aceeasi tema. Cle de fatza exclude categoric bauturile alcoolice din dieta bolnavului cu DZ, in timp ce, intr-un alt articol se da o schema in care se admit 150 ml vin, 350 ml bere sau 50 ml de "tarie" , pe zi ! Ce sa mai inteleaga biectul bolnav? Asa incat, reiau titlul comentariului: mai multa rigoare este absolut necesara! E prea importanta si prea "dureroasa" tema ! Cu stima !
  23.11.2006 06:42 
interesant si practic
mama mea este diabetica insulino-dependenta. deja au aparut complicatii severe,(neuropatie,finalizata cu o amputetie de deget). din nefericire, cu toate ca respecta o dieta severa, medicul care se ocupa de bolnavii de diabet din orasul Husi, nu are pregatirea si instructia necesara, nestiind intotdeuna ce schema de tratament sa-i prescrie. ma astept sa apara intr-un viitor apropiat si celelalte complicatii, inerente acestei boli.
  20.11.2006 19:04 
Myrel
Foarte interesant . Am diabet dar nu folosesc insulina . Fac tratament cu Siofor 3 pastile pe zi . Ce diete recomandati si pentru diabeticii care nu sunt dependenti de insulina ?
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie