Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Prevenire
Home > Afectiuni si boli > Oncologie > Prevenire > Stop cancerului de col uterin !

Stop cancerului de col uterin !

Cancerul de col uterin, una din cele mai mari probleme de sanatate a femeilor de oriunde (a doua cauza de deces prin cancer la femei), poate fi acum prevenit. In farmaciile din Romania exista, nu de mult timp, doua vaccinuri ce ofera imunitate impotriva infectiei cu anumite tipuri de HPV (Human Papilloma Virus = Papilloma virusul uman), care este principalul agent cauzator al cancerului de col uterin.

Oncologie

Autopalparea sanilor
Recomandare
topsanatate
Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.


Studiile internationale au aratat ca circa 70% din cancerele de col uterin sunt date de tipurile 16 si 18 ale HPV, tipuri pentru care ambele vaccinuri comercializate in Romania ofera imunitate. Exista si studii care semnaleaza prezenta HPV in 99% din leziunile neoplazice ale colului uterin.

 
Pe de alta parte, varianta tetravalenta a vaccinului ofera imunitate si pentru tipurile 6 si 11, tipuri ce constituie agentul cauzal al peste 90% din condiloamele genitale (asa numitele veruci genitale care, la rindul lor, reprezinta, uneori, leziuni preneoplazice in istoria naturala a cancerului vaginal si de col uterin).

Se stimeaza ca, la nivel mondial, peste 50% dintre femeile active sexual sunt infectate cu tulpini oncogene ale acestui virus. In Romania, lucrurile stau, cel mai probabil, mult mai rau...



O sansa pentru generatia foarte tanara

Vaccinul este recomandat in primul rand fetelor care nu si-au inceput viata sexuala, deci nu sunt inca infectate.


Medicul ginecolog Dr. Mihai Dimitriu ii sfatuieste pe parinti "sa-si vaccineze fetitele incepind de la varsta de 9 ani. Perioada optima pentru administrarea vaccinului este intre 9 si 12 ani (9-15 ani conform altor studii), inainte ca fetele sa ia contact cu virusul, adica inainte de debutul vietii sexuale."


Chiar daca eficienta maxima se obtine prin vaccinarea in aceasta perioada, vaccinul se adreseaza si femeilor deja active sexual, marja superioara de virsta fiind considerata de producatori cea de 26 de ani (se are in vedere, in viitorul cit mai apropiat, producerea unei extensii utile pina la virsta de 44-45 de ani).

Orice femeie poate afla daca a fost sau nu infectata cu acest virus facand o analiza specifica. Daca nu este deja infectata, vaccinarea trebuie facuta cat mai repede.

Daca analiza arata ca infectia virala cu HPV a avut loc deja, vaccinul nu este inutil deoarece ar preveni reinfectarea si ar creste imunitatea fata de tulpinile continute, scazand sansele de a dezvolta boala (producatorii merg pina acolo incit recomanda vaccinarea fara adenotipare prealabila a tutror persoanelor de sex feminin cu virsta intre 9 si 26 de ani, indiferent daca si-au inceput sau nu viata sexuala).



HPV - virusul responsabil de "vegetatiile (verucile) genitale"

HPV este un virus exrtrem de contagios, care se transmite in principal prin contact sexual dar si printr-o simpla atingere a tegumentelor si mucoaselor genitale (nu este, deci, necesara intromisiunea pentru ca infectia sa fie transmisa).


Peste 50% din populatia Romaniei, de ambele sexe, este infectata, de cele mai multe ori fara sa stie, fiindca infectia este, de cele mai multe ori, asimptomatica. Condiloamele, cunoscute popular ca vegetatii, veruci sau negi genitali, sunt dovada infectarii, insa nu apar decat la o parte dintre cei infectati. Ceilalti raman asimptomatici.


Odata patrunse in organism, tulpinile oncogene ale HPV, produc incet, dar sigur, leziuni initial preneoplazice care, ulterior, devin franc neoplazice. De la momentul infectarii si pina in momentul dezvoltarii unui cancer de col uterin trec, de obicei, 20-30 de ani, timp ce ar trebui intens folosit, atit de catre medic, cit si de pacientele sale, pentru depistarea si tratarea intr-un stadiu cit mai precoce a maladiei preneoplazice. In momentul in care se depisteaza o leziune neoplazica, de cele mai multe ori, este prea tirziu...


De aceea, "orice femeie, inclusiv cele aflate la menopauza, ar trebui sa-si faca un consult ginecologic 1 data pe an (un consult care sa cuprinda obligatoriu examenul cu valvele), impreuna cu un examen al secretiei vaginale si un test Babes-Papanicolau, iar rezultatul acestor investigatii trebuie interpretat de catre medicul specialist ginecolog, singurul capabil sa ia o decizie terapeutica adecvata", avertizeaza Dr. Mihai Dumitriu, care a avut de-a face cu multe paciente care se prezinta doar la consult, fara sa se intereseze apoi de rezultatul analizelor sau fara sa revina apoi pentru interpretarea acestora, conduita care anuleaza utilitatea intregului demers.

In aproximativ 20-30 ani de la infectare tulpinile oncogene virale provoaca cancer de col uterin, mai ales daca leziunile precanceroase care apar intre timp nu sunt tratate. Astfel de leziuni preneoplazice sunt cunoscute popular drept “rana pe col” dar sunt, de cele mai multe ori, ignorate sau neglijate de paciente, mai ales pentru faptul ca sunt, de obicei, asimptomatice.


In plus, leziuni precanceroase microscopice pot exista si pe coluri "curate", iar acestea pot fi detectate doar cu ajutorul anlizelor de tipul examenului citologic Babes-Papanicolaou, de unde si necesitatea efectuarii acestuia anual.


Menopauza nu scade riscul de a dezvolta cancer de col uterin, deci nu trebuie sa scada nici vigilenta. Este complet gresita si extrem de periculoasa ideea conform careia femeia odata intrata la menopauza nu trebuie sa se mai duca la ginecolog sau sa-si faca un examen citologic anual.



Cancerul de col uterin este curabil

…daca se depisteaza in stadii incipiente (stadiul 0 si I, uneori si stadiul II). Daca toate leziunile preneoplazice ar fi diagnosticate si tratate corespunztor, nu ne-am mai intilni, practic cu cancerul de col.

…daca se depisteaza in stadii incipiente (stadiul 0 si I, uneori si stadiul II). Daca toate leziunile preneoplazice ar fi diagnosticate si tratate corespunztor, nu ne-am mai intilni, practic cu cancerul de col.

 

Necazul cel mai mare este, ca in majoritatea cancerelor, ca boala evolueaza, de cele mai multe ori, asimptomatic (fara nici un fel de acuza din partea pacientei) pina in momentul in care este prea tirziu ... Pentru cancerul de col uterin, primul simptom este, cel mai adesea, sangerarea la contactul sexual sau la toaleta intima... Din pacate, pentru multe dintre aceste paciente, este deja prea tarziu ...


Cum se procura vaccinul


Vaccinul se comercializeaza in doua forme, cea mai cuprinzatoare fiind forma tetravalenta, care ofera imunitate pentru tulpinile 6,11,16 si 18. Exista si o forma bivalenta ce contine doar tulpinile 16 si 18.


Vaccinul nu este gratuit, ci se poate cumpara de la farmacie si trebuie administrat cu avizul medicului ginecolog. Dr. Mihai Dimitriu recomanda ca orice femeie, indiferent de varsta, sa se consulte cu medicul ei ginecolog inainte de a se hotari sa-l cumpere.


Vaccinul se administreaza intramuscular in regiunea umarului in 3 etape, dupa prima doza fiind necesar un rapel la 2 luni si unul la 6 luni. Pretul de farmacie al unei doze de vaccin tetravalent oscileaza undeva in jurul sumei de 400-450 lei, dar beneficiul acestei vaccinari este cu adevarat urias pentru ca de cancer de col uterin SE MOARE !!!...


Dr. Mihai Dimitriu,
Medic specialist Obstetrica Ginecologie
Asistent Universitar UMF "Carol Davila" Bucuresti
Clinica de Obstetrica Ginecologie "Sf. Pantelimon" Bucuresti

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  21.11.2011 19:01 
stop
da stop ACESTUI CANCER ,DORIM INTERES DIN PARTEA CELOR DE SUS
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie