Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Diete
Home > Stil de viata > Slabeste sanatos > Diete > Regimul Forking sau furculita la atac

Regimul Forking sau furculita la atac

Te-ai saturat sa cantaresti alimentele pe care ti le poti permite in fiecare zi? Ti s-a luat de numararea si renumararea la nesfasit a caloriilor, glucidelor si lipidelor, ca nu cumva sa depasesti "dozele" indicate? Numai tu poti pune capat acestui chin. Adopta noul regim Forking - sau metoda de a cina cu furculita.
Descopera in ce consta metoda si care sunt principiile de baza ale noului regim Forking. Apoi ai libertatea de a alege intre cele doua versiuni ale regimului - permisiva sau stricta - si sa gaesti retetele propuse.


PRINCIPIUL DE BAZA AL REGIMULUI FORKING

Cu siguranta, ca la o prima vedere ti se pare cam bizar sa nu mai mananci seara altceva, in afara de alimentele care pot fi consumate cu furculita. Totusi ideea de a limita sau a nu manca seara dupa o anumita ora sta la baza a numeroase alte diete si s-a dovedit a fi eficienta in slabit cu un minim de contrangeri.

Metoda de a cina cu furculita se aplica doar pentru cina, restul meselor din cursul zilei raman cum te-ai obisnuit. Asadar, seara elimina cutitul si nu apuca mancarea cu mana. Importanta metodei de a manca doar cu furculita consta si in "filtrarea" alimentelor de eventualele sosuri folosite in exces. Dupa aceasta scurta prezentare, cred ca ti-ai dat seama deja ca nu este vorba despre a te priva de o gustare care iti face placere, ci mai degraba de a corecta eventualele excese facute pe parcursul zilei.

Cum decurge o zi de regim Forking?

De fapt se bazeaza pe un principiu ancestral: "Dimineata mancati ca un rege, la pranz ca un print, iar seara ca un cersetor". Adoptand metoda Forking nu vei simti nevoia sa mananci tot ce apuci in cale cand te intorci seara de la serviciu. Astfel ca dimineata vei simti nevoia sa mananci mult, la pranz vei manca modest, iar seara tentatiile culinare vor fi mult diminuate. Datorita acestei metode, care iti permite sa mananci ce vrei in cursul zilei (bineinteles, fara sa faci excese!) se evita frustarea care apare in momentul in care o persoana nu mai face fata restrictiilor alimentare si renunta la regimul adoptat.

De ce slabesc daca urmez acest regim?

1. exclude aproape total grasimile si zaharurile simple sau rapide consumate seara;
2. organismul va fi "setat" pe mai putina mancare necesara seara;
3. deoarece nu impune nicio restrictie in privinta meselor de dimineata si pranz este usor de urmat si nu presupune un efort foarte mare.

Cat timp trebuie sa tin acest regim?

Nu este un regim drastic: mizeaza in principal pe scaderea in greutate lenta, pe o perioada mai lunga de timp (1-2 kilograme in 3 saptamani). DAR kilogramele pierdute nu se vor reintoarce: aceste este avantajul suprem al unei diete care nu-si propune efecte vizibile imediate. Prin urmare, dupa ce esti multumita de greutatea dobandita nu trebuie sa renunti la acest obicei sanatos. Daca silueta ta "raspunde" comenzilor impuse de metoda Forking, de ce sa nu-l adopti ca un stil sanatos de viata?


METODA FORKING: PERMISIVA VERSUS STRICTA

Bineinteles ca dilema principala se rasfange asupra alimentelor pe care ai voie sa le consumi si cele de care trebuie sa te feresti seara. Pentru asta exista doua versiuni ale regimului Forking, una mai permisiva si alta stricta (nu permite deloc utilizarea alimentelor la care ai nevoie de cutit).

Alimente interzise seara pentru ambele versiuni ale regimului

  • prajituri sarate, alune de pamant (arahide), nuci de cajou, migdale, chipsuri, pizza, salam;
  • supa, ou fiert, avocado, mezeluri, quiche, tarta, tarama, humus, pate;
  • sandvisuri, hamburgeri, cartofi prajiti, friptura, vanat, mustar, ketchup;
  • branzeturi si iaurt;
  • fructele proaspete si uscate, prajiturile, ciocolata, compoturile, inghetata, cerealele, clatitele, vafe;
  • paine, sosuri, unt, margarina.

Ce presupune versiunea stricta a regimului?

Slabesti rapid, deoarece nu ai voie sa consumi la cina alimente care necesita folosirea cutitului si pe care nu le poti consuma cu ajutorul furculitei.

Elimina: tot ce poti consuma cu ajutorul degetelor (biscuiti, masline, salam, paine, sandvis, crustacee, fructe proaspete, dulciuri), cu ajutorul lingurii (supa, ou fiert, iaurt, cereale, salata si compot de fructe, prajituri, inghetata), cu ajutorul cutitului (unt, branza, pate, tamara, humus, dulceata, miere de albine, ketchup, mustar, carne, pizza, quiche).

Poti consuma: legume, orez, gris, grau, peste.

Ce presupune versiunea permisiva a regimului?

Slabesti lent si la fel ca in versiunea stricta a regimului nu poti consuma decat alimentele pentru care trebuie sa folosesti furculita.

Elimina: tot ce poti consuma cu ajutorul degetelor (biscuiti, masline, salam, paine, sandvis, crustacee, fructe proaspete, dulciuri), cu ajutorul lingurii (supa, ou fiert, iaurt, cereale, salata si compot de fructe, prajituri, inghetata), cu ajutorul cutitului (unt, branza, pate, tamara, humus, dulceata, miere de albine, ketchup, mustar, carne, pizza, quiche).

Poti consuma: pe langa alimentele autorizate de pe lista regimului strict, mai adauga si salatele, bucati de carne alba, crustacee, oua (omleta, fiert, ochiuri)


RETETE

Dovlecei marinati cu menta (4 portii)

Ingrediente
2 rosii
4 dovlecei
zeama de lamaie
1 legatura de patrunjel
1 legatura de menta
1 lingura de ulei de masline
sare
piper

Mod de preparare: spala rosiile si dovleceii. Taie dovleceii in rondele subtiri, indeparteaza mijlocul rosiilor si apoi taie-le rondele. Aseaza legumele taiate pe o farfurie si presara-le cu patrunjelul tocat marunt si cateva frunze de menta. Pregateste apoi marinata (amesteca zeama de lamaie cu sare, piper si ulei de masline) si toarn-o peste compozitia din farfurie, amestecand cu grija ingredientele. Se acopera si se lasa la frigider 3 ore.


Ciuperci magice

Ingrediente
12 bucati de ciuperci din conserva
un pachet de branza proaspata cu verdeata

Mod de preparare: curata ciupercile si indeparteaza cozile. Se umplu ciupercile cu branza si se aseaza pe farfurie. Se serveste imediat.


Orez cu creveti (2 portii)

Ingrediente
1 1/2 pahar de orez
200 g boabe de mazare
200 g de creveti decorticati
2 linguri de parmezan ras
2 linguri de ulei de masline
piper
sare

Mod de preparare: timp de 5 minute caleste orezul in ulei de masline, amestecand din cand in cand. Toarna apoi 2 pahare cu apa si mazarea, lasand la fiert timp de 7 minute pana cand orezul a absorbit apa. Se repeta procedeul dupa ce se adauga inca 2 pahare cu apa si crevetii. Se ia de pe foc si se presara parmezanul, sarea si piperul. Serveste mancarea cat este calda. Pofta buna!

Ai urmat aceasta dieta? Scrie-ne si povestea ta poate sa apara pe TopSanatate.ro!
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  05.02.2011 16:12 
Nu e adevarat.De fapt cura asta tine mai mult si de bunul simt.Nic macar nu e o cura...e un stil de viata si merita incercat.(Dar retetele nu sunt asa de atractive)
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie