Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Afectiuni gingivale
Home > Afectiuni si boli > Stomatologie > Afectiuni gingivale > Prea tanar pentru afectiuni ale gingiei?

Prea tanar pentru afectiuni ale gingiei?

Afectiunile gingivale pot aparea si la adultii tineri, fara simptome; pot aparea si complicatii de sarcina. Adultii tineri ar trebui sa aiba mai multa grija de dintii si gingiile lor, chiar daca nu exista probleme estetice, conform unui studiu asupra afectiunilor gingivale.

Stomatologie

Citeste in site despre cum sa previi degradarea dintilor
Top Sanatate iti recomanda
·Cum sa ai dinti perfecti ca ai starurilor
Cine nu viseaza sa aiba dintii perfecti, precum cei ai starurilor?
Bolile gingiei pot aparea mai devreme decit te astepti, fara simptome evidente, si pot accelera sansele altor probleme incluzand nasterea prematura la gravidele afectate.
Asta au afirma cercetatorii de la scoala de stomatologie a Universitatii din Carolina de Nord (UNC). Descoperirile lor au fost prezentate in Boston la intalnirea anuala a Asociatiei Americane de Chirugie Orala si Maxilofaciala.

Cateodata, dupa dintii de lapte, bolile gingiei pot aparea neobservate. Acest proces poate fi in derulare in jurul virstei de 20 de ani, si poate aparea fara semne evidente, arata studiile UNC.

Un studiu a inclus peste 300 de tineri care isi pastrasera molarii de minte. Doi ani mai tirziu, simptomele apar la 254 dintre ei. Multi participanti au avut afectiuni fara simptome in jurul molarilor de lapte, si aceste afectiuni s-au agravat in doar doi ani.


Descoperire surpriza


Rezultatul a fost neasteptat, noteaza cercetatorul Raymond White Jr., fostul decan UNC, si Dalton L. Michael, profesor de chirurgie orala si maxilofaciala.

"Faptul ca un sfert din pacienti, in jurul varstei de 20 de ani, au avut probleme periodentale fara simptome, a fost o surpriza pentru noi, atata timp cat se crede ca nu apar probleme periodentale inainte de 35 sau 40 de ani", spune White intr-un comunicat de presa.


Echipa White ofera aceste sfaturi:


  • Majoritatea dentistilor recomanda extragerea molarilor de minte cu afectiuni ale gingiei;
  • Daca pacientii doresc sa pastreze molarii de minte cu gingia afectata, trebuie sa se "angajeze" la un "tratament agresiv pe viata";
  • Dentistii trebuie sa verifice molarii de minte pentru afectiuni gingivale.


Afectiunile gingiilor si sarcina


Bolile gingiei sunt legate de bolile de inima, si exista sanse marite de nastere prematura, plus alte probleme de sanatate.

Riscul de nasteri premature, a fost testat de echipa White. Au fost verificate dosarele a peste 1000 de femei insarcinate.

Aproape jumatate din viitoarele mame au fost trimise la clinici universitare, datorita sarcinilor cu risc ridicat. Mai mult de una din 10 au avut afectiuni medii sau severe ale gingiei la data inceperii studiului (13%).
Una din cinci femei a nascut mai devreme de termen (18%). Asta inseamna mai mult decat dublu fata de riscurile estimate de cercetatori. Sansele de nastere prematura au fost mai ridicate pentru femeile cu afectiuni gingivale medii sau severe.

Inflamatiile gingiilor pot, foarte probabil, produce nasteri premature, dupa declaratiile echipei White. Toate femeile aflate la virsta sarcinii trebuie sa aiba in vedere acest risc.

Articol realizat in colaborare cu Dr. Cosmin Ulman, director asociat Clinica Trident
de Alina Popescu

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie