Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Home
Home > Mini-ghid pentru cele care au devenit mamici pentru prima oara

Mini-ghid pentru cele care au devenit mamici pentru prima oara

Cele noua luni de sarcina iti pareau nesfarsite, dar a sosit si momentul pe care l-ai asteptat atat de mult: iti tii in brate bebelusul si abia astepti sa plecati impreuna din maternitate. Dar, o data ce usile spitalului se inchid in urma voastra, iti dai seama ca, practic, nu stii ce ai de facut! Cum sa-l imbraci? Cand si cum sa-i faci baie? Cum sa-i tai unghiile? Cum trebuie tinut in timpul alaptarii?

Daca ai devenit mama pentru prima data, este firesc sa te simti coplesita de avalansa de noi responsabilitati care iti revin si de constientizarea faptului ca micuta minune pe care o tii in brate depinde in totalitate de ceea ce vei face. Ne propunem sa-ti oferim un mini-ghid care sa-ti dea raspunsul la unele dintre problemele care te framanta.

Pentru inceput, ar trebui sa te asiguri ca, o data ajunsa acasa, vei avea ajutorul unei persoane obisnuite sa aiba grija de un bebelus nou-nascut. Fie ca este vorba despre o bona experimentata, o infirmiera din maternitate sau o ruda apropiata - este important sa tii cont de acest aspect, din doua motive: micutul va fi foarte bine ingrijit, iar tu vei invata in cel mai scurt timp ce ai de facut, ceea ce te va linisti si iti va alunga temerile.


Cum trebuie sa tinem bebelusul?

In cazul in care nu ai avut prea des ocazia sa tii in brate un bebelus, probabil ca fragilitatea lui te va intimida. Nu ti s-a intamplat niciodata sa vizitezi o prietena care tocmai a nascut si, la invitatia ei de a-l lua in brate pe micut, sa ai  retineri? Si totusi, acum nu mai poate fi vorba de asa ceva - ai devenit tu insati mamica! Iata cateva reguli care iti pot fi de ajutor.

- De fiecare data cand il iei in brate, sustine-i cu atentie capul si gatul.
- Despre bebelusi se spune, in general, ca sunt mai puternici decat par, insa nu uita ca nu este inca pregatit din punct de vedere fizic pentru miscari bruste. In consecinta, fii atenta sa nu-l misti prea tare, nici macar in joaca. Acest lucru ar putea avea consecinte dramatice, cum ar fi hemoragia cerebrala si chiar decesul. Daca trebuie sa-l trezesti (desi preferabil ar fi sa-l lasi sa doarma cat are nevoie), nu-l "scutura", ci gadila-l pe picioruse sau mangaie-l usor pe obrajori.


Ce poate fi mai placut si mai duios decat sa-l alinti?

Probabil ca aceasta este una dintre cele mai placute "indatoriri" (daca ii putem spune astfel!), ale oricarei mamici. In context, ne referim la un aspect foarte important pentru dezvoltarea psihologica ulterioara a bebelusului. Concret, tine-l dezbracat in brate, lipit de tine si scoate-ti si tu bluza. Despre acest lucru au vorbit pentru prima data doi cunoscuti pediatri, Klaus si Kennell, spre sfarsitul anilor '70.

Medicii au subliniat importanta acestui contact fizic atat pentru micut, cat si pentru parinti - legatura emotionala care se formeaza astfel intre voi este unica si de neinlocuit! In mintea  bebelusului se creeaza astfel o relatie extrem de stransa cu mamica lui, se simte ocrotit si nu mai "duce dorul" vietii intrauterine, cand era adapostit in burtica.

De asemenea, obisnuieste-l cu masajul - cat mai bland si atent, pentru ca ai de a face cu o micuta papusa fragila. Studiile efectuate au aratat ca masajul poate da rezultate deosebite pentru dezvoltarea copilului, mai ales in cazul micutilor nascuti prematur sau a celor cu probleme de sanatate. Pentru a sti cum trebuie sa procedezi, discuta cu medicul pediatru, care iti va spune ce ai de facut.


Cum infasam bebelusul?

Ei bine, aici e aici! Te uiti ingrijorata la scutece, intrebandu-te cum sa procedezi. Este adevarat ca infasatul bebelusului nu mai este o practica obisnuita, dar ar trebui sa faci acest lucru macar in prima luna de viata. Chiar daca doarme adanc, micutul tresare adeseori in timpul somnului, si bineinteles ca se trezeste... De aceea, este bine sa-l infesi cand il pregatesti de culcare, fapt care-l va ajuta sa doarma linistit: nu poate sa dea din manute sau din picioruse, iar pe langa aceasta, se simte in siguranta, ca urmare a presiunii placute exercitate de scutece. Nu uita sa nu-l strangi prea tare, pentru ca exista riscul unei luxatii de sold.

- Intinde pe masa de infasat paturica si indoaie usor unul dintre colturi;
- Aseaza bebelusul cu fata in sus pe paturica, pe diagonala, astfel incat capsorul sa se afle in coltul indoit;
- Prinde coltul stang al paturii si infasoara bebelusul;
- Coltul de jos va fi indoit si petrecut in sus, astfel incat sa-i acopere piciorusele;
- Acum prinde coltul drept al paturii si infasoara-l, lasand descoperite numai capul si gatul. Leaga-l (nu foarte strans) si culca micuta papusa. In cateva minute va adormi. Nu e atat de greu pe cat pare, nu-i asa?

Retine insa un aspect: nu-l infasa direct pe piele, pentru ca pot aparea iritatii. Pielea lui este foarte sensibila si, pentru a o proteja, imbraca-l mai intai cu o camasuta si o pereche de pantalonasi, foarte subtiri. In ceea ce priveste scutecele de unica folosinta, pentru inceput iti vor fi necesare circa zece bucati zilnic, asa incat ai grija sa-ti faci "aprovizionarea".

Cand nu doarme, il poti imbraca astfel: un body, o pereche de sosetute, o salopeta intreaga, o caciulita subtire si manusi de bumbac, pentru a evita ca micutul sa se zgarie - are si el unghiute, si, chiar daca sunt atat de mici, se poate rani.


Cum facem baie bebelusului?

Aici, mama ta sau bunica ti-ar putea fi de mare ajutor - si, de cele mai multe ori, ele sunt cele care-i fac baie micutului, in primele saptamani de viata ale acestuia. Medicii ne spun ca, pana la varsta de un an, doua-trei bai pe saptamana sunt suficiente, daca faci asta mai des pielea micutului se poate usca. De vreme ce va trebui sa te descurci singura la un moment dat, sa vedem pentru inceput de ce "recuzita" ai nevoie.

- o manusa de baie pufoasa;
- sapun si sampon, speciale pentru bebelusi;
- o perie fina, pentru a-i face un masaj al scalpului (stimuleaza cresterea parului si relaxeaza micutul);
- cateva prosoape moi si pufoase;
- scutece si hainute.

Dezbraca bebelusul si introdu-l treptat in apa, a carei temperatura ai verificat-o in prealabil si umezeste-l incet, cu regularitate, pentru a-l ajuta sa se obisnuiasca. Majoritatea bebelusilor scancesc la inceput, dar dupa cateva minute se acomodeaza si incepe chiar sa le placa. Acum, spala-l complet, masandu-l cu blandete si sustinandu-i permanent capul si gatul (iata de ce pentru baia micutului e nevoie, in general, de doua persoane). Cand il speli pe cap, ai grija sa nu-i patrunda apa in urechi, iar pentru a spala fata si ochii, umezeste un prosop. Clateste-l si, dupa ce l-ai scos din cadita, infasoara-l imediat in prosop, acoperindu-i si capsorul.


Cum il hranim?

Probabil ca vei fi uimita sa constati cat de des trebuie sa-i dai de mancare - medicii spun ca bebelusul va fi alimentat ori de cate ori i se face foame. Chiar daca este atat de mic, are "semnalele" lui: plange, isi duce manutele la gura sau isi misca buzele ca si cum ar suge (acest ultim indiciu este observat in special la copiii care sunt alaptati, si nu hraniti cu biberonul).

Un nou nascut mananca de obicei la fiecare doua ore, sau chiar si mai frecvent. Daca alaptezi, alterneaza sanii la fiecare 10-15 minute, pentru a evita suprasolicitarea si, implicit, iritatiile mamelonului. Te vei asigura ca a mancat suficient daca pare multumit si intoarce capul in directia opusa sursei de hrana.

In timp ce mananca, bebelusul inghite si aer, si din acest motiv devine agitat, asa incat este bine sa-l ajuti sa eructeze, eliminand astfel aerul. Nu face acest lucru numai la sfarsitul mesei, ci la fiecare 10-15 minute. Ridica-l in picioruse si sustine-l, sprijinindu-i capul de umarul tau si bate-l usor pe spate. Daca nu eructeaza dupa cateva minute, hraneste-l in continuare si repeta procedura la sfarsitul mesei. Este important ca bebelusul sa fie tinut in pozitie verticala cand eructeaza, pentru a preveni expectoratiile.


Si cate ceva despre somn...

Cu siguranta, vei fi uimita sa descoperi un fapt paradoxal: bebelusul are nevoie de tine in fiecare clipa, dar isi petrece aproximativ 16 ore pe zi dormind. Nu te astepta insa sa doarma in timpul noptii; sistemul sau digestiv nu este inca dezvoltat complet, asa incat micutul simte nevoia sa manance o data la cateva ore. Daca au trecut cinci ore de la ultima masa, trezeste-l pentru a-l hrani.

Cand il pregatesti de culcare, este indicat sa-l asezi pe spate - medicii pediatri ne spun ca, in felul acesta, riscul temutului Sindrom al Mortii Infantile Subite este considerabil redus. Ai grija ca in patut sa nu se gaseasca jucarii de plus, cuverturi, paturi sau perne - pot surveni accidente tragice. De asemenea, in timpul noptii ar fi bine sa intorci cu regularitate capul micutului, de la dreapta la stanga, alternativ - oasele craniului sunt foarte fragile acum si exista riscul ca, daca doarme numai pe o parte, sa i se deformeze craniul.

Nu uita ca orice mamica din lume s-a confruntat, la randul sau, cu aceleasi temeri... dar, in numai cateva saptamani, te vei obisnui cu noile indatoriri, care vor fi devenit pana atunci rutina. Bucura-te de fiecare clipa, de fiecare zambet al bebelusului - sunt momente unice, irepetabile.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  10.08.2011 14:11 
un copil cuminte
Nu intotdeauna este dificil cu un bebe,daca acesta este destul de cuminte invatam mai usor lucrurile necesare si de baza;un copil care este mai putin plangacios si suporta mai usor anumite lucruri ne usureaza noua(mamicilor)munca din fiecare zi.Asadar eu am un bebe tare cuminte si am invatat cu usurinta tot ceea ce tine de cresterea lui.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie