Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Terapii alternative
Home > Stil de viata > Medicina alternativa > Terapii alternative > Medicina homeopata in centrul atentiei

Medicina homeopata in centrul atentiei

Homeopatia este cel de-al doilea mare sistem medical folosit in lume. In Statele Unite, de exemplu, popularitatea sa a crescut cu 20% - 50% anual in ultima decada. Dar care este istoria acestui domeniu? Care sunt principiile pe care se bazeaza homeopatia? Si care sunt diferentele intre acest sistem si medicina clasica (alopata)? Medicul homeopat April Geo Savulescu ne raspunde la toate aceste intrebari si ne introduce in fascinantul univers al remediilor alternative.
Care sunt inceputurile homeopatiei?

Homeopatia este o inventie a doctorului Samuel Hahnemann (de acum aproximativ 200 de ani). Dar inceputurile sunt mai indepartate.

De exemplu, in Antichitate exista izopatia - tratamentul cu aceeasi substanta - pe care au folosit-o apoi regii Pontului Euxin, Mitridates, de la care ne-a ramas metoda numita mitridizare (se dau cantitati mici dintr-o substanta toxica pentru ca ulterior organismul sa fie aparat in fata unei cantitati mari din acea substanta).

Mai mult chiar, Sextus Empiricus - medic si filosof grec - vorbea despre doua tipuri de medicina: cea rationalista - in care se luau in considerare toate datele existente - si cea empirista - in care medicii se luau numai dupa simptome. Urmasii empiristilor sunt alopatii de astazi.


Ce este medicina alopata?

Este medicina "clasica". Ea trateaza simptomele bolii.


Care este diferenta intre medicina alopata si cea homeopata?

Homeopatia da un remediu pentru un om, nu pentru o boala sau un simptom.

Medicii homeopati se ghideaza dupa "Materia Medica", o lucrare imensa, in care toti medicii au trecut cazuri tratate si manifestarile acestora.

De asemenea, exista si un "Repertoire" - in care sunt trecute boli, suferinte si remediile folosite pentru a le trata. Tu ca medic trebuie sa vezi care este cel mai apropiat de situatia bolnavului tau.


Cum faceti acest lucru?

Dupa cum am mai spus, medicina homeopata este o medicina care cere o individualizare a remediului. Tratamentul este numai pentru un singur individ. Interviul medic-bolnav este foarte important. El sta la baza comunicarii prin care se gaseste remediul. Pacientul povesteste suferintele lui si medicul "cantareste" tot ce i se spune, stabilind tratamentul adecvat.


Ce boli pot fi tratate cu ajutorul acestui sistem terapeutic alternativ?

In principiu toate bolile pot fi tratate homeopat, daca reusesti sa gasesti remediul. Pana si cele mai "netratabile" boli...


Care sunt principiile de baza pe care se sprijina homeopatia?

Sunt doua principii mari:

1) similia similibus curentur (ceea ce este asemanator vindeca);

2) dilutia (noi nu folosim substantele in concentratii mari, ci utilizam dilutii centezimale).

Mai exista un al treilea principiu, care tine de mine si de un colaborator de-al meu. Lumea se intreaba: "Cum poate sa aiba activitate o dilutie?" - stiut fiind ca de la a 13-a dilutie centezimala, substanta a disparut. Iata cum: apa este un element minunat, care are posibilitati multiple de a se manifesta - apa nu este aceeasi peste tot. Cea pe care o folosim noi (apa distilata) capata o structura cristalina - cluster (ciorchini de cristale)- care imita structura substantei folosite si are efectul dorit de noi.


Ce substante folositi in aceste dilutii? Pe langa apa, bineinteles.

Se folosesc minerale, vegetale, animale si chiar produse patologice (scuipat, puroi, urina etc.).


Aceste produse patologice nu pot face rau?

In nici un caz. Acestea se numesc nosode in limbaj medical si sunt niste substante care nu mai sunt active, deci nu mai pot face rau. Insa multi nu inteleg acest lucru. Chiar acesta este motivul pentru care homeopatia se confrunta in momentul de fata cu o mare problema. Un calugar grec de la Muntele Athos, pe nume Damaschin Grigoriatis, a publicat in cartea "Homeopatia este contrara credintei ortodoxe" un manifest impotriva acestei terapii.

El infiereaza homeopatia si se opune unui mare medic homeopat grec, George Vithoulkas, aratand ca homeopatia foloseste "lucruri spurcate" si ca este o medicina a diavolului. Interzicerea homeopatiei din punctul de vedere al religei ortodoxe este un fapt foarte grav. Eu cred ca este ca un nou Ev Mediu. La fel de grav este ca aceasta carte a fost tradusa si in limba romana - iar unele biserici le interzic maicilor sa se mai trateze homeopat. Ce trebuie retinut insa este urmatorul fapt: extragem intr-adevar remedii din produse patologice, dar cu ele vindecam oamenii.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  19.09.2011 22:31 
ajutor
am spondilita...si am vazut pe un site k dl dr geo savulescu vindeca spondilita cu un anume ser de cal...oare poate fi real?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie