Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alergii alimentare
Home > Stil de viata > Sistemul imunitar > Alergii alimentare > Laptele si alergiile

Laptele si alergiile

Alergia la lapte se produce in momentul in care sistemul imunitar reactioneaza impotriva proteinelor ce se gasesc in lapte. Acest lucru se intampla din cauza incapacitatii sistemului imunitar de a clasifica proteinele laptelui drept "nevatamatoare"/ "nepericuloase".
Care sunt simptomele daca esti alergic fata de lapte?

Studiile facute in State au aratat ca bebelusii hraniti cu lapte matern perzinta un risc minim de a dezvolta o reactie alergica la lapte fata de aceia care primesc lapte de vaca sau de soia. In multe cazuri se crede ca acest tip de alergie rezulta in urma combinarii a mai multor factori: factori de ordin genetic se suprapun peste dieta bebelusului in care este inclus laptele de vaca. Cei mai multi copii se confrunta cu alergii fata de lapte in jurul varstei de 2-3 ani.



Exista doua tipuri de reactii alergice fata de lapte:

  • Reactii rapide - se produc subit (de la cateva secunde pana la cateva ore fata de momentul ingurgitarii laptelui); simtomele includ respiratia greoaie, voma, urticarie, angioedem (buzele, ochii sau limba se umfla puternic) si anafilaxie.

  • Reactii lente - reactiile se inregistreaza lent (de la cateva ore pana la cateva zile de la consumarea laptelui); printre simptome se numara voma, stari de irascibilitate, incapacitatea de a castiga in greutate si de a se dezvolta normal. Acest tip de reactie este mai dificil de distins pentru ca simptome asemanatoare se declanseaza indiferent de alergen.


Simptomele alergiei fata de lapte se pot imparti in trei categorii

Reactiile la nivelul pielii
  • urticarie;
  • eczeme;
  • edem al buzelor, gurii, limbii, fetei sau gatului;
  • cearcane foarte pronuntate.

Reactiile la nivelul tractului gastrointestinal
  • dureri abdominale;
  • meteorism - simptom caracterizat prin marirea volumului abdomenului provocata de acumularea de gaze in stomac sau in intestin;
  • diaree;
  • vomismente;
  • crampe.

Reactiile la nivelul tractului respirator
  • rinoree;
  • stranuturi;
  • ochi inritati;
  • tuse;
  • dificultati respiratorii.


Sunt contagioase aceste alergii fata de lapte?

Raspunsul este negativ. Aceste tulburari nu se transmit de la o persoana la alta si nu pot fi transmise prin alte medii (bacterii, virusi etc.).


Diferente intre intoleranta fata de lapte si alergia la lapte

  • In timp ce intoleranta fata de lactoza (zaharul din lapte) reprezinta inabilitatea de a fi produsa o cantitate suficienta de lactaza (glandele intestinului subtire produc aceasta enzima) pentru a transforma zaharul din sange in glucoza, alergia fata de lapte este produsa de sistemul imunitar care trateaza proteinele din lapte drept "inamici" ai organismului.
  • Semnele si simptomele specifice alergiei apar inca din perioada primei copilarii (de la nastere pana la varsta de 3 ani); intoleranta fata de lactoza este extrem de rar intalnita in acest interval;
  • Alergia afecteaza aparatul digestiv, caile respiratorii si pielea; intoleranta are repercusiuni numai asupra digestiei, provocand in primul rand meteorism;
  • In foarte putine cazuri, alergia fata de lapte reprezinta o amenintare majora (in urma unui soc anafilactic se poate muri); intoleranta fata de lactoza nu reprezinta o conditie atat de grava pentru sanatate - exista oameni care (in ciuda faptului ca se confrunta cu aceasta problema) pot consuma cantitati mici de lapte fara sa experimenteze nici un simptom.


Exista vreun tratament pentru alergiile la lapte?

Alergiile pot aparea in orice perioada a vietii; un bebelus se poate naste cu o alergie sau adult fiind te poti lovi de acest obstacol. Cu toate ca alergiile sunt dificile in privinta stabilirii tratamentului, in multe cazuri ele pot disparea de la sine. Acest lucru se declanseaza in momentul in care sistemul imunitar realizeaza ca alergenul este de fapt inofensiv.

Cea mai buna metoda de tratament valabila pentru orice alergie consta in evitarea alergenului (a laptelui si a produselor ce contin lapte, in cazul de fata).

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  01.02.2012 19:11 
nu a luat in greutate datorita alergiei la laptele de vaca
la 7 luni am introdus laptele praf de atunci ma chinui deoarece nu a vrut sa manance nimic si din cauza asta nu aluat in greutate. la 1 an si 3 luni avea 7,7 kg dr a zis sa-i dau fier totema si de atunci parca a inceput sa manance si a luat in greutate pe luna 400 gr. Eu sunt bucuroasa ptr ca de fel lua 200 gr sau max 250gr pe luna. Acum este la greutatea de 8,15 kg.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie