Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Primul an de viata
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Primul an de viata > La varsta de 11 luni, este un partener de discutie pe cinste...

La varsta de 11 luni, este un partener de discutie pe cinste...

A mai ramas numai o luna pana la prima lui aniversare... iar copilasul tau nu mai este nici pe departe atat de neajutorat precum in lunile anterioare. Bineinteles ca, in continuare, are nevoie de sprijinul si suportul tau, dar se poate spune ca ti-ai gasit un colaborator de nadejde.

Micutul isi castiga tot mai mult independenta...

... Din punct de vedere al miscarii. Poate sa paseasca fara a-l tine tu de mana, sprijinindu-se de pereti sau de patut, si a-l imbraca nu mai este un chin, pentru ca nu mai este atat de agitat si asteapta mai cuminte sa-l pui hainutele. La masa, poate tine singur ceascuta si bea din ea (desi unii copii reactioneaza ceva mai tarziu din acest punct de vedere, si nu este nici un motiv de ingrijorare).


Este un cititor pasionat...

Copilasul tau este foarte incantat si prins de aceasta activitate: daca ii dai o carte, o va deschide si va intoarce concentrat paginile, zabovind mai mult la paginile cu fotografii si bolborosind preocupat si fericit. Este de preferat sa-i oferi carti cu cat mai multe poze viu colorate.


Este momentul primelor reguli...

La varsta aceasta, copilul poate sa inteleaga o serie de instructiuni simple, desi este foarte probabil sa nu se sinchiseasca atunci cand ii spui "Nu". Dar aceasta nu inseamna ca nu trebuie sa stabiliti niste limite. Este vorba nu numai despre raportul si relatiile care se vor stabili intre voi cu trecerea timpului, cat si despre siguranta lui.

Astfel, copilului trebuie sa-i devina foarte clar ca nu are voie sa umble la priza, la aragaz, sa se apropie de fereastra sau se se joace cu aparatura electronica. In prima faza, va trebui sa stai in permanenta cu ochii pe el. Dorinta sa de a explora si de a cunoaste lumea este cu mult mai puternica decat aceea de a-ti da ascultare, asa incat depinde de tine sa-l protejezi si sa-l inveti ce nu are voie sa faca. Nu te supara pe el daca nu-ti da ascultare; ceea ce pare nesupunere nu este, de fapt, decat curiozitate...


Vorbeste si iar vorbeste...

Bebelusul poate sa articuleze tot mai bine cuvintele, si vocabularul lui se imbogateste tot mai mult. Incurajeaza-l in aceasta directie, raspunzandu-i la intrebari si inchegand conversatii. Totodata, va puteti juca "de-a v-ati ascunselea", copilasul invatand astfel sa-si dezvolte si alte abilitati si, in acelasi timp, distrandu-se de minune.

Unul dintre aspectele de care este bine sa tii cont este ca micutul are tendinta sa repete tot ceea ce aude, chiar daca nu intelege sensul cuvintelor respective. Asadar, fii deosebit de atenta la ceea ce spui si la modul in care te exprimi...

de Greta Harja
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  06.11.2010 12:37 
roman
are un an si jumate si nu umbla singura ieste vrio problema
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie