Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Primul an de viata
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Primul an de viata > La sapte luni, bebelusul exploreaza lumea neobosit

La sapte luni, bebelusul exploreaza lumea neobosit

In permanenta miscare, din moment ce incepe sa fie tot mai sigur de sine, tot mai vorbaret si mai zgomotos, bebelusul tau descopera in fiecare zi o noua fateta a lumii inconjuratoare. Devine tot mai dependent de prezenta ta si incepe sa faca primele conexiuni.
Bebelus... saltaret!

La varsta de sapte luni, micutul se poate ridica in picioruse, daca este ajutat si sprijinit. Una dintre distractiile sale preferate este sa topaie, gangurind voios. Il poti tine numai de o manuta, iar in cealalta are o jucarie zgomotoasa, pe care o agita victorios. De asemenea, daca este culcat pe burtica, se poate ridica incet, sprijinindu-se in maini.


Imbunatatirea abilitatilor fizice si a indemnarii

Micutul tau devine tot mai descurcaret. Isi poate lua singur jucaria pe care o doreste, si o muta dintr-o mana in alta aproape fara efort. De asemenea, este perioada cand poate incepe sa tina singur cescuta de lapte si sa bea (dar e necesar sa-l ajuti, totusi). Nu peste multa vreme, va deveni tot mai zgomotos. Nu de alta, dar descopera ce amuzant este, spre exemplu, sa bata neobosit cu o lingurita in masa. Nu-l intrerupe cand se distreaza astfel, pentru ca e in culmea fericirii.

Pentru a-l incuraja si a-i stimula mobilitatea, pune o jucarie undeva in apropiere si urmareste-l in timp ce incearca sa ajunga la ea. Daca incepe sa planga, ajuta-l, sustinandu-l de manute, dar nu-i da jucaria, la care trebuie sa ajunga singur. Acest lucru il va ajuta sa dobandeasca mai multa incredere in sine. Tot pentru a-l ajuta sa aiba mai multa libertate in miscari, imbraca-l in haine comode (salopeta de bumbac e ideala).


Apar dintisorii...

De obicei, primii dinti incep sa apara in jurul varstei de 7 luni, dar aceasta nu este o regula. Practic, acest lucru se poate intampla cel mai devreme la trei luni, si cel mai tarziu, dupa implinirea primului an de viata. In cele mai multe cazuri insa, dintisorii isi fac aparitia tocmai in perioada despre care vorbim. Nu te speria daca, la inceput, spatiul dintre dintisori este prea mare. Primii dinti nu cresc in unghiurile corecte, iar spatiile acestea dispar de obicei, dupa aparitia celor 20 de dinti pe care ii are un bebelus. Eruptia dintisorilor este insotita de cele mai multe ori de agitatie si, cateodata, de plans.


Testeaza, testeaza...

Telefonul nu este o jucarie, jucariile n-ar trebui aruncate pe jos, iar parul tau n-ar trebui... rupt. Toate acestea sunt detalii, care nu-l intereseaza deloc pe bebelus. Este la varsta cand incepe sa descopere lumea si, de ce nu - sa-ti puna la incercare rabdarea. Ceea ce nu inseamna ca n-ar fi ascultator, ci doar curios. In context, nu este recomandabil sa-i smulgi din mana telefonul, de pilda, pentru ca micutul ar fi derutat. Cel mai bine este sa-i distragi atentia cu blandete, orientandu-l spre alta activitate si mutand "corpul delict" undeva unde copilul nu are acces.


Este tot mai dependent de tine...

Daca pana acum copilul incepea sa se smiorcaie de indata ce paraseai incaperea, in timpul zilei, acum acest lucru se extinde si pe parcursul noptii. Daca se trezeste din somn, fie si pentru o clipa, si nu esti langa el, stie oricum ca esti in preajma, asa incat va incepe sa scanceasca, pentru a-ti atrage atentia. Nu te gandi ca il vei rasfata, daca il iei in brate, dar ai grija, totusi, ca acest lucru sa nu devina un obicei. Ar fi util sa aiba la indemana, in patut, cateva jucarii silentioase, care sa-i atraga atentia de indata ce deschide ochii.


Incepe sa faca niste conexiuni

Copilasul incepe sa inteleaga modul in care unele obiecte au legatura cu altele, in spatiu. Poate sa sorteze cateva jucarii, grupandu-le in functie de dimensiune. Iar daca se admira in oglinda, iar tu apari in spatele lui, probabil ca se va intoarce spre tine, pentru ca isi va da seama ca esti in incapere, si nu undeva, in oglinda. Este momentul sa il initiezi in jocurile tip "cucu-bau", care il vor incanta, cu siguranta.

Totodata, bebelusul tau incepe sa devina foarte interesat de animalele de plus, indiferent ca acestea sunt mici sau mari. Foarte probabil, una dintre acestea va devebi "prietenul cel mai bun" si va va insoti pretutindeni. De asemenea, ii plac mingile de cauciuc, in culori vii, si papusile. Trebuie sa tii cont de faptul ca nu va fi nici pe departe la fel de usor sa-i iei jucaria din manuta, iar metoda distragerii atentiei nu va da roade.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  03.11.2010 21:51 
excelent
bebelusu nostru Darius are 7 luni si se regaseste in articolu de mai sus i place foarte mult sa ne jucam cucu-bau iar cand se vede in oglinda e super fericit acuma incep sa ne deie dintisori si suntem foarte agitat si marait dar totul trece cand mama cu tata sunt cu el.este foarte bun articolu.Felicitari
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie