Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Endocrinologie
Home > Afectiuni si boli > Endocrinologie > Indrumar de "tiroida"

Indrumar de "tiroida"

Bolile tiroidei sunt foarte raspandite, in special in randul femeilor. Va oferim cateva notiuni de baza despre glanda tiroida si principalele semne care sa va ajute sa depistati o dereglare in functia glandei tiroide.

Tiroida este o glanda de dimensiuni mici, de forma asemanatoare cu a unui fluture, situata in zona gatului, sub "marul lui Adam". Daca nu e marita, de obicei nu se simte la palpare sau are dimensiuni foarte mici.

 

Rolul ei este sa produca hormoni care influenteaza intregul organism. De aceea, daca tiroida nu functioneaza bine, efectele sunt importante si se resimt la scara mare.

 

Bolile de tiroida ignorate si netratate dau, pe langa o stare generala foarte proasta, consecinte foarte grave: boli de inima,  infertilitate, osteoporoza, etc. In cazurile grave se ajunge pana la coma si deces.

 

La copii, hormonii secretati de glanda tiroida sunt foarte importanti pentru crestere. Daca glanda  se afla in hipofunctie copilul nu se dezvolta fizic si psihic.

 

Procentele arata ca femeile sunt de 5 ori mai expuse bolilor de tiroida decat barbatii, si persoanele care au bolnavi de tiroida in familie sunt mult mai predispuse sa dezvolte aceeasi boala decat cei "curati" ereditar.  Sansele de a dezvolta hipotiroidie cresc odata cu inaintarea in varsta.

 

In timpul sarcinii multe femei sunt in pericol sa se imbolnaveasca. In aceasta perioada e nevoie de vigilenta crescuta fiindca disfunctia tiroidei afecteaza dezvoltarea fatului.

 

Dupa nastere, un procent foarte mare, intre 5 si 18% dintre femei sunt diagnosticate cu tiroidita. Boala se depisteaza greu fiindca unul din simptome este scaderea in greutate...atat de dorita dupa 9 luni de sarcina.

 

Puteti suspecta hipotiroidie daca apar simptomele:

 Crestere nejustificata in greutate

Oboseala

Constipatie

Par subtire si aspru

Schimbari dese de dispozitie

Piele uscata si aspra

 

 

Hipertiroidia poate fi suspicionata atunci cand apar:

 

Scadere nejustificata in greutate

Intoleranta la caldura

Transpiratie abundenta

Tremur

Tiroida marita la palpare

Agitatie

Slabiciune musculara

Tulburari de somn

Tranzit digestiv rapid

 

Daca doriti sa va testati functia acestei glande esentiale pentru sanatate, trebuie sa va adresati medicului endocrinolog.

 

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  07.12.2011 18:02 
operatie
Pentru cei care au probleme cu tiroida le recomand un doctor bun la parhon stanescu bogdan si eu am fost operata acum 3 ani mi sa scos toata glanda si ma simt bine iau eutirox in functie de anotimp multa sanatate si mult curaj
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie