Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Sfaturi utile > Frica de non-iubire?

Frica de non-iubire?

Marea majoritate dintre noi, traim uneori cu frica de-a nu pierde iubireape care credem ca am castigat-o sau dobandit-o multi dintre noi consideram ca avem nevoie de iubirea celuilalt pentru a fi impliniti.

Cresterea copiilor

Top Sanatate iti recomanda
·Cresterea emotionala a copilului
Mamele sunt principalele persoane care au grija de copiii lor si, de aceea, starea lor psihica se rasfrange si asupra acestora din urma.


Dupa ce avem impresia sau sentimentul ca am obtinut-o, traim cu frica de-a nu o pierde… in cazul mamelor care au adoptat copii este cu atat mai acut acest sentiment… uneori imbracand forme terifiante… fie pentru mama fie pentru copil.

Va voi prezenta atentiei un caz: N.N. 39 de ani. Se prezinta pentru relatii incordate cu parintii si in special mama, cu dorinta de-a face ceva pentru acest lucru. N.N. a fost adopatata la 2 luni dintr-o casa de copii. De la inceput parintii au trait cu sentimentul ca sunt incompleti si "insemnati" pentru ca nu au putut da nastere unui copil. Au facut tot ce le-a stat in putere sa treaca sub tacere adoptia copilului. La varsta de 18 ani N.N. a aflat ca este adopatata din alte surse, si nu a considerat de cuviinta sa spuna parintilor ce a aflat.

Peste aproxiamtiv un an, N.N. a spus despre adoptie unei bune prietene, care a considerat de cuviinta sa le relatateze parintilor acestei depre celel aflate. In casa lui N.N. s-a declansat infernul. Au inceput certuri interminabile intre N.N. si parintii acesteia. Din acel moment relatia dintre N.N. si parinti a deventi foarte tensionata, N.N. primind permanent reprosuri ca nu isi iubeste parintii, deoarece nu sunt parintii sai.

Timp de 18 ani N.N. a trait cu dorinta si curiozitatea de-a afla despre circumstantele nasterii sale, neindraznind sa caute ceva sau sa intrebe ceva. Cele cateva incercari de-a dicuta cu parintii sai depre subiectul adoptiei, au avut ca efect certuri insotite de reprosuri.

 La varsta de 36 de ani, N.N. a luat decizia de-a o cauta pe cea care i-a dat viata. A descoperit rapid ca locuia intr-o localitate din apropiere si ca aceasta, a stiut in permanenta de evolutia fiicei sale, dar exista o intelegere cu parintii lui N.N. de-a nu interveni in viata acesteia din urma. Din acel moment relatia lui N.N. cu parintii si in special cu mama sa, s-a tensionat foarte puternic.

 


Ce se intampla?


Multe din femeile care adopta copii, in mare masura traiesc cu frica de a ii pierde si ce-i mai ingrozitor cu frica de-a pierde iubirea acestora. Acesta este motivul pentru care trec sub tacere, acest subiect rusinos - adoptia. Aceste femei traiesc permanent cu frica de-a isi pierde copilul si iubirea acestuia.


Aceste frici au ca rezultat o relatie foarte tensionata cu copilul. La multe din intrebarile copilului despre nasterea sa, raspunsurile sunt incoerente, date cu intarziere, etc.


Dezvaluirea adoptiei uneori este impinsa dincolo de varsta majoratului… cu cat acest subiect este tratat mai firesc si mai normal, cu cat varsta la care copilul afla despre adoptie este mai mica, cu atat situatia se normalizeaza mai repede si mai usor.


Cu cat varsta la care i se dezvaluie copilului, adevarul depre nasterea sa, este mai mare cu atat riscul de-a crea tensiuni in realtiile copil-parinti sunt mai mari. Multi copii care au aflat la varsta adolescentei ca sunt adoptati, relateaza o pierdere a valorilor si reperelor. Au sentimentul ca intreaga lor lume se prabuseste, ca nu mai stiu ce-i adevarat si ce nu….


Ce va propun, celor care ati adoptat copii: spuneti-le ca nu sunteti cei care le-au dat nastere… Cu cat mai devreme, cu atat mai santos pentru dvs., pt copil si pentru relatia cu copilul. Cu multa iubire, cu putina imaginatie puteti explica copilului dvs. conditiile nasterii sale.

 Este o dovada de mare incredere si respect fata de copilul dvs, sa-i aduceti la cunostiinta adevarul despre nasterea sa. Orice individ are dreptul de-a cunoaste circumstantele nasterii sale si descendenta sa de sange. Este o nevoie fundamental umana, care se cere a fi respectata.


Psiholog Nusa Bugeac, Psihoconsulting

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  27.07.2007 15:22 
ADOPTIA
Copilul trebuie sa stie de la o varsta destul de frageda despre faptul ca a fost adoptat, dar si faptul ca a fost dorit foarte mult. Trebuie sa inteleaga ca este iubit de familia lui, ca aceasta incearca sa-i ofere toata dragostea si intelegerea de care dispune, dar pentru asta are nevoie si de ajutorul sau pentru ca ei sa fie o familie completa.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie