Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Amenintarile iernii
Home > Afectiuni si boli > Ghid de prim ajutor > Amenintarile iernii > Fereste-ti copilul de amenintarile frigului

Fereste-ti copilul de amenintarile frigului

Copiii reprezinta categoria de populatia cu riscul cel mai mare de prezenta a degeraturilor. Ei pierd caldura mult mai rapid decat adultii si sunt refractari in momentele in care trebuie sa-si paraseasca prietenii de joaca pentru a intra in casa si a se incalzi.

Ghid de prim ajutor

Autopalparea sanilor
Recomandare
topsanatate
Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.
Poti preveni degeraturile celui mic asigurandu-te ca este imbracat corespunzator temperaturilor scazute - evita hainele stramte pentru ca acestea incetinesc circulatia sangvina - chemandu-l in casa la intervale regulate si verificand primele semne ale degeraturilor.

Degeraturile afecteaza mai ales extremitatile corpului - obrajii, nasul, urechile, degetele de la maini si de la picioare - lasandu-le inrosite si amortite. Degeraturile usoare pot fi tratate si acasa.


Ce trebuie sa faci?

  • Adu-ti copilul in casa imediat.
  • Indeparteaza toate hainele ude; acestea absorb caldura organismului.
  • Scufunda partile afectate, daca este posibil, in apa calda - nu fierbinte! - pana cand se reintorc senzatiile tactile.
  • Nu-i ingadui copilului sa verifice temperatura apei in timpul dezghetarii. Mainile amortite nu simt caldura si, drept urmare, pot aparea arsuri severe cauzate de o apa mult prea fierbinte.


Degeraturile severe se manifesta initial prin senzatii de piscatura ce sunt secundate de o amortire graduala a tesutului afectat. Pielea este alba, rece si se poate umfla. Degeraturile serioase au nevoie de spitalizare imediata.


Ce trebuie sa faci?

  • Schimba copilul in haine uscate si inveleste-l intr-o patura. Du-l imediat la spital. Daca are picioarele inghetate, nu-l lasa sa mearga, ia-l in brate.
  • Daca exista diferite impedimente in transportarea imediata a copilului catre cel mai apropiat spital - asteptarea masinii de salvare, de exemplu - da-i sa bea un lichid cald si acorda-i primul ajutor.
  • Aplica pe zona afectata comprese calde timp de 30 de minute. Daca nu ai acces la apa calda, inveleste-l intr-o patura cat mai calduroasa.
  • Nu folosi o sursa de incalzire directa - incalzirea directa poate produce mai mult rau decat bine. Bolnavul nu trebuie incalzit in preajma unui foc sau a radiatorului.
  • Nu dezgheta zona afectata daca este in pericol de a ingheta din nou. Procedand astfel poti cauza leziuni severe tesutului.
  • Nu aplica nici un fel de masaj/frictionare in zona afectata.
  • Reincalzirea va fi insotita de o senzatie de arsura. Pielea se poate umfla sau poate prezenta basici, colorandu-se in rosu, albastru sau violaceu. Cand devine roz si dispare si senzatia de amorteala, zona este dezghetata.
  • Pune comprese sterile, avand grija la fiecare deget in parte (al mainilor - al picioarelor), in cazul in care aceasta este zona degerata. Incearca sa nu spargi basicile, daca exista.
  • Tine zona dezghetata la caldura pentru a preveni reinghetarea si invata-l pe copil sa atinga cat mai putin zona respectiva, in nici un caz sa nu se scarpine acolo.


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie