Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tulburari
Home > Afectiuni si boli > Psihiatrie > Tulburari > Despre singuratate

Despre singuratate

Pentru a trai si a supravietui avem nevoie de ceilalti; cu toate acestea, in momentele cele mai importante sau cele mai dificile ale vietii suntem fundamental singuri. Suntem singuri in momentul nasterii si al mortii, singuri cu gandurile si constiinta noastra, cu spaimele si indoielile noastre. Singuri in fata durerii si a suferintei, a depresiei si dificultatilor personale, singuri cu batranetea si... singuratatea.

Psihiatrie

Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.
Top Sanatate iti recomanda
·Cum sa combati depresia prin alimentatie
Anumite alimente au efect antidepresiv, avand aceleasi reactii asupra organismului precum medicamentele recomandate de obicei persoanelor depresive
Chiar daca cei dragi sunt langa noi si gasim mereu un umar pe care sa ne sprijinim, nimeni nu poate schimba locul cu noi, nici intelege prin ce incercari trecem de fapt.


Singuratatea senina

Singuratatea, atat timp cat nu depinde de noi, poate fi sursa de suferinta si deznadejde sufocanta, dar, daca reprezinta din cand in cand alegerea noastra, poate sa ne aduca fericire si pace sufleteasca.

Este ceea ce numim "singuratate senina", care ne permite sa intram in contact cu noi insine, sa gasim idei noi, sa cream, sa facem bilanturi, sa meditam si sa ne rugam.

Acest tip de singuratate, care nu ne impiedica legaturile cu ceilalti, favorizeaza capacitatea noastra de adaptare si autonomia.

Singuratatea senina ne permite sa traim in ritmul nostru propriu, sa evaluam totul cu calm si sa luam cele mai bune hotarari, fara a ne justifica sau culpabiliza.

Singuratatea senina ne dezvolta capacitatea de a iubi fara sa ne impuna o dependenta afectiva, ne permite sa ramanem noi insine si sa ne indreptam spre ceilalti fara concesii inutile, cu entuziasm si incredere, ne ajuta sa descoperim bucuria de a trai.


Cum iesim din singuratate

Multe persoane in varsta, mai ales femei, traiesc singure - singuratatea fiind, in acest caz, o grea incercare.

Acest gen de singuratate involuntara, trista si inspaimantatoare este o stare cu care se confrunta si alte categorii sociale: bolnavii, persoanele abandonate, persoane singure in urma unui divort sau a decesului partenerului de viata, handicapatii, detinutii, celibatarii.

Acest fenomen este cu atat mai dramatic cand afecteaza persoanele in varsta, care trebuie sa faca fata nu numai procesului inerent de imbatranire fizica si intelectuala, dar si prejudecatile cu care sunt priviti, indiferentei, insensibilitatii si individualismului care caracterizeaza societatea.

Daca suferiti de singuratate si cautati solutii pentru a va elibera din ghearele ei, sfaturile urmatoare v-ar putea fi utile, dar depinde numai de dumneavoastra sa faceti primii pasi.

  • Adunati-va resursele fizice si mentale pentru a lupta impotriva depresiei.
  • Dezvoltati-va aptitudinile si atitudinile, mai ales capacitatea de adaptare, pretuirea si increderea in sine, pentru a deveni suficient de puternici, incat nimeni si nimic sa nu va poate impiedica sa fiti fericiti.
  • Tineti cu tenacitate la imaginea pozitiva pe care v-ati creat-o despre voi insiva si evitati sa va conformati sablonului de persoana in varsta.
  • Acordati-va mult timp pentru dumneavoastra, pentru exercitii fizice, pentru toaleta, chiar pentru putina cochetarie.
  • Nu ezitati sa va lasati din cand in cand prada tristetii si deznadejdii si nu evitati sa plangeti cand simtiti nevoia.
  • Nu va refulati emotiile numai pentru a-i multumi pe cei din jur.
  • Ripostati oricarui sentiment de induiosare fata de dumneavoastra, mai ales in public, ramaneti demni pana la sfarsit.
  • Deveniti sau continuati sa fiti o persoana agreabila, vesela, interesanta, cultivata, a carei companie sa fie apreciata de ceilalti. Amintiti-va ca persoanele care se lamenteaza mereu si din orice sunt evitate de anturaj.
  • Ramaneti curiosi si deschisi; fiti mereu la curent cu ce tot ce este actual pe plan social, politic, artistic si cultural.
  • Faceti mereu cate ceva care sa va scoata din singuratate: telefonati apropiatilor, scrieti scrisori, participati la intruniri sportive sau sociale, la diverse cursuri care vi se pare interesante, faceti invitatii, chiar daca traiti in conditii modeste.
  • Stabiliti o legatura stransa cu alte persoane care traiesc aceleasi dificultati si care au aceleasi gusturi si interese.
  • Faceti inventarul tuturor lucrurilor pe care nu ati avut timp sa le faceti in tinerete (dansati rock and roll sau invatati limbi straine), chiar daca par nepotrivite cu varsta dumneavoastra.
  • Oferiti ajutorul si experienta dumneavostra celor mai tineri, participati la activitatile lor, fara a incerca sa le impuneti ideile sau conceptia dumneavoastra despre viata.
  • Ajutati-i pe cei aflati in suferinta si care sunt adesea mai singuri si mai nefericiti decat dumneavoastra.
  • Daca iubiti animalele, ingrijiti un caine sau o pisica: sunt niste tovarasi veseli si fideli, mereu gata sa va rasplateasca tandretea. Mai mult, va veti simti protejat, veti avea responsabilitati legate de ingrijirea lor si veti fi mereu insotit in plimbarile dumneavoastra.
  • Evitati sa va inchideti in dumneavoastra insiva pentru perioade lungi de timp, acest lucru v-ar afecta sanatatea fizica si mentala. Conversati cu dumneavoastra pentru a va exersa memoria si a va pune in ordine gandurile.
  • Cand singuratatea devine prea greu de suportat, nu evitati sa cereti ajutor. Multe persoane din anturajul dumneavoastra s-ar putea sa nu realizeze pe deplin cat suferiti si nici ceea ce va lipseste.

Informatiile au fost preluate din cartea "Sa traim bine! Sa imbatranim frumos!" - Marie-Paule Dessaint - tradusa de Rodica Paraschiv, Editura Niculescu, Bucuresti:1999
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.08.2011 18:21 
singuratate
am citit cu atentie tot. dar.... singuratatea e cea mai grea .........
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie