Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Contraceptia
Home > Stil de viata > Sanatate sexuala > Contraceptia > Cum sa alegem metoda de contraceptie potrivita?

Cum sa alegem metoda de contraceptie potrivita?

Deoarece nu exista o metoda perfecta, alegerea noastra va fi, intr-un fel, un compromis. Securitatea si eficienta este, probabil, unul dintre cei mai importanti factori. Confortul este nu mai putin impotant pentru unele persoane. Trebuie sa tineti minte ca folosirea incorecta sau inconsistenta reduce gradul de protectie oferita de metodele-bariera.

Mareste imaginea
Sanatate sexuala

Descoperiti-va sentimentele reciproce in functie de pozitia adoptata in timpul somnului
TopSanatate iti recomanda
·Contraceptivele progesteronice
Contraceptivele progesteronice reprezinta metode foarte eficiente de prevenire a sarcinii, bazate pe administrare de derivati progesteronici.

Persoanele cu probleme de sanatate, cele care sufera de boli cronice sau handicapuri, vor tine cont de unele necesitati suplimentare cand isi aleg contraceptivele eficiente si practice. Iar persoanele sanatoase si apte de concepere doresc sa isi patreze aceste calitati dupa practicarea contraceptiei.

Metodele anticonceptionale difera prin gradul de protectie contra BTS (boli cu transmitere sexuala cum ar fi gonoreea, herpesul, chlamidia, HIV) si a bolilor infectioase. In general, metodele de blocare (bariera), in special prezervativele, asigura o buna protectie impotriva majoritatii infectiilor tractului reproductiv.

Pastilele ofera o doza de protectie impotriva bolilor inflamatorii, dar pot creste riscul chlamidiei. Efectele lor asupra BTS raman nestudiate inca. Diafragmele nu protejeaza impotriva bolilor transmisibile sexual; ele fac destul de mare si riscul bolilor infectioase si inflamatorii.

Daca apelati la statisticile care reflecta eficienta contraceptivelor, tineti cont de faptul ca exista deosebire intre marja minima de eroare, care are la baza utilizarea corecta si constienta a metodei, si marja tipica de eroare, dedusa din folosirea efectiva in timp a preparatului. Marja de eroare tipica include situatii, cand din neatentie, nu este luata la timp pastila, nu este pus prezervativul la timpul potrivit, este inlaturata diafragma pana la expirarea a sase ore dupa actul sexual.

Recent cercetatorii au revizuit cu atentie studiile aupra eficacitatii contraceptivelor si, in consecinta, au fost reconsiderate atat marja inferioara (preconizata) de eroare, cat si cea superioara (tipica). Studii mai vechi admiteau ca 5 femei din 100 care practicau aceasta metoda au avut sarcina in primul an de practicare. pe cand femeile care heterosexuale, cu viata sexuala activa si care nu foloseau nici o metoda anticonceptionala demonstrau o rata a sarcinii de 85%.

Cea mai sigura cale de a ne proteja de sarcina este folosirea metodelor-bariera de contraceptie, cu aplicarea avortului in caz de esec. Daca din motive religioase sau etice, avortul este o metoda inacceptabila, atunci gradul de eficienta al acestor metode - in general scazut in comparatie cu cel al metodelor hormonale - este redus si mai mult. Utilizarea metodelor-bariera trebuie incurajata, deoarece acestea ofera protectie impotriva BTS, iar in cdazul prezervativelor, si impotriva HIV. Chiar si atunci cand se folosesc metode hormonale, metodele-bariera sunt un "insotitor" important care serveste ca protectie contra BTS.

Fiecare isi formeaza propria opinie si face propria sa alegere. Dca ati incetat sa folositi o metoda si nu doriti o sarcina, recurgeti la alta metoda de contraceptie.


Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  25.01.2012 20:56 
vrea sa stiu ceva]
eu iau tri-regol si nu mia vnit mestruatia vrea sa stiu duca ate zile iti vine eu am 5 zile si nu mia venit
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie