Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Totul despre alergare
Home > Stil de viata > Sport > Totul despre alergare > Cum ne alegem incaltamintea pentru alergat?

Cum ne alegem incaltamintea pentru alergat?

Este esential sa iti alegi incaltamintea pentru alergare in functie de pronatia labei piciorului (pozitia standard a ansamblului tibia-peroneu). Daca ai scobitura normala a labei picorului, orice tip de incaltaminte sport ti se va potrivi. Alergatorii cu o supra-pronatie este indicat sa foloseasca incaltaminte care controleaza pronatia, in timp ce alergatorilor cu o sub- pronatie li se va potrivi incaltamintea fara pernita, care asigura o miscare a piciorului naturala.


Ce tip de pronatie ai

Un test simplu, "ud", iti poate spune daca piciorul tau are o arcuire normala sau accentuata.

1. Intr-o tavita, toarna un strat fin de apa.

2. Inmoaie-ti talpa in tavita.

3. Calca pe o hartie groasa.

4. Scoate piciorul din tavita si uita-te la urma lasata de picior pe hartie.

Pronatia normala
Miscarea de pasire se realizeaza din trei faze:

- atacul (care se face cu calcaiul)
- desfasurarea (cu laba piciorului)
 - impingerea (cu varful piciorului)

 
In momentul atacului, partea exterioara a calcaiului face prima contact cu pamantul. In desfasurare, piciorul se "ruleaza" in interior cu aproximativ cinci procente, vine in contact cu pamantul si poate suporta greutatea corpului tau fara nici o problema. Rularea interioara distribuie optim forta impactului. La sfarsitul ciclului, impingi in mod egal cu partea din fata a piciorului.

Daca ai o pronatie normala, poti purta orice incaltaminte sport pe care o gasesti in magazin.
  1 2 3  
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  31.07.2011 18:54 
adidasi pentru toate tipurile
http://www.originals.ro/adidasi-haine-accesorii-ads.php?cid=53498
  08.05.2011 23:32 
fupZNUgM
You have shed a ray of sunshine into the forum. Thkans!
  04.02.2011 16:08 
Adidasii pe arcuri - speciali pentru alergare, aerobic, fitness
Adidasii pe arcuri sunt special realizati pentru cei care iubesc alergarea, aerobicul sau fitness-ul. Sunt recomandati de asemenea persoanelor supraponderale, celor care au probleme cu genunchii sau articulatiile piciorului. Detalii despre cum amortizeaza socurile de impact maxim gasiti pe www.adidasipearcuri.ro Spor(t)!
  29.09.2009 23:21 
pantofi ?
Eu nu suport nici un fel de incaltaminte. Ca atare, daca e sa merg cu masina, cu bicicleta sau doar sa alerg, intotdeauna o fac descult. E cel mai sanatos si mai natural mod. Asta o fac inca din copilarie. Indiferent de anotimp. Cel mai mult imi place sa alerg descult pe zapada. Din pacate, nu pot merge asa si la servici. Atunci ma incalt cu niste slapi !
  18.09.2007 14:19 
In cazul selectarii pantofilor de alergat, potriviti fiecarei persoane in parte, lucrurile nu stau chiar atit de simplu ca in cele prezentate mai sus. Nu este doar o chestiune de pronatie in articulatia gleznei, fie ea normala, sub sau supra pronatie si nici de supinatia acesteia. Industria pantofilor de alergare este una dintre cele mai dezvoltate industrii de echipament sportiv. Din pacate ignoranta celor care alearga, chiar si ocazional pe distante scurte, in cee ce priveste selectia acestora creaza mari confuzii. In primul rind va rog nu faceti confuzia intre pantofii de sport, care sunt destinatii miscarii fizice recreationale, de tip cross training, specifica miscarilor in lateral precum si celor inainte si cei destinati exclusiv alergarii specializati deplasarii inainte si avind cu totul alte caracteristici tehnice. Materialele folosite in constructie, tipul de suport oferit, tipul de absortie a socului si calapodul dupa care se construiesc este total dferit fata de alte sporturi si specialitati. Incercati sa va informati cit mai mult asupra subiectului si selectati in cunoastere de cauza si cel mai important nu alergati nici chiar distante scurte in orice tip de '' adidasi''... a se citi pantofi de sport.
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie