Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Sfaturi utile > Cum iti poti ajuta copilul sa slabeasca?

Cum iti poti ajuta copilul sa slabeasca?

Copilul tau este supraponderal? Te-ai gandit mereu ca este mic si ca este normal sa-i satisfaci poftele culinare, fara sa tii foarte mult cont de greutatea corporala? Daca esti in aceasta situatie, afla cum iti poti ajuta copilul sa slabeasca.

Cresterea copiilor

Top Sanatate iti recomanda
·Cresterea emotionala a copilului
Mamele sunt principalele persoane care au grija de copiii lor si, de aceea, starea lor psihica se rasfrange si asupra acestora din urma.
Supraponderalitatea la copii este in continua crestere: sunt copii care se hranesc necorespunzator, care nu sunt obisnuiti sa faca activitati sportive, care isi petrec prea mult timp in fata televizorului sau a calculatorului.

Obezitatea infantila este din ce in ce mai raspandita: mai intai statele mari dezvoltate, precum SUA, Germania, Italia, insa nici tara noastra nu este ocolita de aceasta problema medicala.
 
Factorii care determina supraponderalitatea in cazul copiilor sunt multipli. Pot fi cauze genetice, psihologice, sociale. Traim in epoca vitezei, in care parintii sunt mereu grabiti sa ajunga la serviciu, sunt mereu ocupati, vor sa le asigure copiilor un viitor sigur si lipsit de griji materiale.

Adeseori din lipsa de timp nu iesi la plimbare cu copilul, nu incerci sa gatesti sanatos si nu-ti adaptezi modul de viata la nevoile copilului, iar acest lucru poate avea consecinte grave pentru sanatatea lui. Studii recente au demonstrat ca numarul copiilor cu probleme de greutate este mai mare in randul familiilor cu posibilitati materiale ridicate fata de cei care provin din familii cu posibilitati reduse.
 

Am gresit in alimentatia copilului meu. Cum il pot ajuta sa slabeasca?
 
Atunci cand te confrunti cu o problema atat de delicata, este mai greu sa gasesti solutii, dar nu imposibil. In primul rand trebuie sa iti schimbi stilul de viata: sa incepi sa gatesti acasa, mai sanatos, sa faci mai multa miscare, sa te plimbi mai des in parc, sa-ti aloci mai mult din timp pentru a te juca cu copilul tau, sa ii explici importanta alimentatiei sanatoase pe intelesul lui etc. Pentru un copil cu varsta intre 3-6 ani este mai dificil sa gasesti si sa impui o dieta. La o asemenea varsta nu se poate discuta de dieta. Totusi trebuie sa tii cont de cateva reguli si sa le aplici pentru ca sanatatea lui sa nu fie in pericol:
 
1. Mancarea copilului nu trebuie sa fie prea sarata, dulce, condimentata sau grasa. Daca aceste mancaruri au devenit deja parte din sistemul alimentar al copilului, va fi mai dificil sa-l dezobisnuiesti. Nu trebuie sa-i dai senzatia ca ii este ceva interzis, trebuie doar sa-i sugerezi ca nu este cea mai potrivita alegere.
 
2. Micul dejun este la fel de important pentru un copilul cu probleme de greutate ca si pentru femeia care doreste sa slabeasca. Alimentele integrale furnizeaza saruri minerale, vitamine si fibre. Fibrele dau senzatie de satietate pe termen lung, sporesc capacitatea de concentrare si inlesnesc digestia.

  • De asemenea, nutritionistii recomanda ca produsele lactatele sa nu lipseasca din micul dejun. S-a stabilit ca micutii care beau lapte frecvent sunt mai putin expusi pericolului obezitatii

  • Fructele sunt o sursa de energie, contin fibre si pot fi luate la gradinita si consumate si intre mese.

  • Legumele sunt tot o sursa de vitamine, saruri minerale si fibre.

  • Mare atentie insa la alimentele cu un continut ridicat de zahar. Acestea trebuie scoase treptat din alimentatia copilului. Dulciurile pot fi inlocuite cu fructele.
 
3. Varietatea in alimentatia copilului este totul. Mancarea trebuie sa fie ca un joc: copilului trebuie sa-i placa, sa nu se plictiseasca de ea, sa-si doreasca sa o consume din nou. Organismul are nevoie de multe substante nutritive. Nici un aliment nu contine toate substantele nutritive de care are nevoie organismul. Sa nu uitam ca un copil este in crestere si e foarte important sa optam pentru o gama variata de alimemte: de la carnea de pui sau peste, fructe, legume pana la paste sau dulciuri cu un continut caloric scazut.
 
4. Importanta apei. Invata copilul sa bea cel putin 1,5 – 2 l de apa pe zi. Bauturile pe baza de sucuri de fructe, nectarul, cola, bauturile efervescente, asa-numitele bauturi energizante pentru copii, ceaiurile granulate nu sunt recomandate copiilor cu probleme de greutate, deoarece au un continut ridicat de zahar.
 
5. A discuta, a alege si a pregati mesele impreuna este un lucru antrenant pentru copil si il face sa manance cu placere.
 
6. Evita sa-i dai snacks-uri si produse fast-food. Fii atent/a sa nu se obisnuiasca cu consumul acestor produse in fata televizorului sau cand sta la calculator. Solutia ideala ar fi sa le inlocuiesti cu fructe.
 
7. Mesele copilului trebuie sa fie dese, dar in portii mai reduse. Aportul energetic alimentar nu trebuie concentrat in doar trei mese.

A manca sanatos si a face miscare cu regularitate sunt doua elemente de baza pentru a evita obezitatea in randul copiilor. Dar pentru a-i invata pe ei, trebuie mai intai sa ne educam pe noi insine – aceasta este adevarata piatra de incercare.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  10.01.2012 14:40 
obezitata mea
eu am 9ani si am 38 kg si multumesc ca ati pus acest articol pentru slabirea copiilor si doresc sa slabesc o sa fac ce spuneti voi
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie