Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Educatie sexuala
Home > Stil de viata > Sanatate sexuala > Educatie sexuala > Cum discuti cu adolescentul despre subiectul "sex"

Cum discuti cu adolescentul despre subiectul "sex"

Cu siguranta, subiectele referitoare la sex nu sunt printre cele mai simple de abordat, atunci cand stai de vorba cu un adolescent. Cu toate acestea, cel mai important rol in educatia sexuala a adolescentilor le revine parintilor. Sau cel putin, asa ar trebui sa fie... O serie de studii efectuate in Statele Unite au evidentiat faptul ca un procent de numai 19 la suta dintre tineri discuta cu parintii lor pe aceasta tema. Nu este de mirare ca se informeaza din alte surse si nu intotdeauna ceea ce afla corespunde realitatii.

Sanatate sexuala

Descoperiti-va sentimentele reciproce in functie de pozitia adoptata in timpul somnului
Top Sanatate iti recomanda
·Sex: de cate ori
Fac sex de 15 ori pe saptamana, iar un act sexual dureaza 3 minute... Cat de mult conteaza cifrele in viata sexuala?
Chiar trebuie sa discutam?

Interesant si, in acelasi timp, paradoxal este faptul ca parintii sunt pe deplin constienti ca ar trebui sa discute cu adolescentii lor despre acest subiect. Atunci, de ce apar aceste ezitari si retineri? Intr-adevar, nu este usor sa "spui lucrurilor pe nume" si, cu atat mai putin, sa constientizezi faptul ca micutul tau de ieri, care te urmarea prin casa si se juca linistit, este astazi un tanar activ din punct de vedere sexual.

Mai mult decat atat, multi dintre adultii de astazi au crescut in familii unde sexul era un subiect tabu. Asa era pe atunci si foarte putini erau aceia care aveau curajul de a-si infrange inhibitiile si prejudecatile. Ei bine, a sosit vremea pentru o schimbare.


Cum sa-ti gasesti cuvintele?

Esti nervoasa? Bineinteles, si nu trebuie sa fii stanjenita din aceasta cauza. Anormal ar fi daca ai fi perfect calma si stapana pe situatie. Nu este nici o rusine sa-i spui cinstit copilului ca postura in care te gasesti si subiectul pe care-l veti aborda te jeneaza. El se simte la fel. Tocmai de aceea, poate ar fi bine sa initiati un fel de "serial": discutati astazi o problema, peste cateva zile o alta si asa mai departe. Ideal ar fi sa incepeti inainte de debutul "revolutiei hormonale", specifice adolescentei.

Din moment ce emisiunile de televiziune si majoritatea peliculelor trateaza din belsug subiectul sexului, n-ar fi rau sa te folosesti de acestea pentru a oferi exemple concrete. De pilda, intreaba-l: "Crezi ca acesti doi tineri erau pregatiti pentru a face dragoste?". Pornind de aici, puteti discuta despre abstinenta, sexul neprotejat si consecintele - uneori, dramatice - ale acestuia.


De ce este o problema presanta?

In zilele noastre, adolescentii isi incep viata sexuala mult mai devreme decat cei din generatiile trecute. Publicatiile si emisiunile pentru tineri abordeaza cu nonsalanta acest subiect, asa incat adolescentii ajung sa-si puna problema in felul urmator: "Hei, daca toti o fac, eu de ce nu?". In adolescenta, imaginea si modul in care suntem perceputi de ceilalti sunt vitale.

Prin urmare, multe fete (mai ales) isi incep viata sexuala prematur, fara a fi pregatite din punct de vedere emotional pentru acest pas, pentru a nu risca sa fie catalogate drept mofturoase sau "mironosite" si excluse din cercul de prieteni. Dar nici pentru baieti nu este deloc simplu; si ei se gasesc adesea in asemenea situatii, mai ales ca - se stie - baietii au obiceiul sa vorbeasca despre acest subiect, laudandu-se.

De asemenea, adolescentii exercita presiuni: "Daca m-ai iubi cu adevarat, ai face dragoste cu mine. Sau vrei sa ramai ultima virgina din scoala?". Daca problema este pusa in acest mod, oare cate fete rezista? Din ce in ce mai putine. Tocmai de aceea, mai ales daca ai o fiica, explica-i ca nimeni nu are dreptul sa o preseze astfel. De asemenea, vorbeste-i despre pericolul consumului de alcool. Se stie ca, nu de putine ori, tinerii ajung sa intretina raporturi intime tocmai dupa ce au baut mai mult la o petrecere (ceea ce n-ar face, poate, in alte conditii).
 
Este valabil si pentru fiul tau adolescent. Daca prietenii lui se lauda cu escapadele lor romantice, el s-ar putea simti in inferioritate si ar ajunge sa-si inceapa viata sexuala mai devreme decat simte. Se impune o precizare in context: cel mai bine este ca baiatul sa discute cu tatal - va fi mai usor sa-i vorbeasca despre aceste lucruri decat daca ar vorbi cu mama lui.

A-i vorbi despre importanta masurilor de protectie nu inseamna sa-l bombardezi cu amenintari si tot felul de informatii infricosatoare. Sigur ca vei aduce problema in discutie, dar axeaza-te pe aspectul emotional si pe cel social, neuitand sa-i impartasesti punctul tau de vedere referitor la ceea ce inseamna o relatie profunda si matura.

Nu te descuraja daca adolescentul refuza initial sa vorbiti despre asa ceva. Sigur ca nu-i este usor, insa fii sigura ca, in forul sau interior, te apreciaza pentru deschiderea si comunicativitatea de care dai dovada. Nu este exclus ca, in viitorul apropiat, sa vina din proprie initiativa sa-ti ceara sfatul.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.06.2007 16:10 
sexul
aceasta rubrica nu ar trebui sa fie la sanatate ci la educatii
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie