Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Ghid psihologic pentru parinti

Copilul incapatanat

Auzim adesea despre copii ca sunt incapatanati. Unii parinti cer ajutor, sustinand ca nu se mai inteleg cu micutii, ca acestia fac doar ce vor, ca refuza tot ce nu le este pe plac.


Ne propunem astazi sa aflam impreuna ce este un copil incapatanat si care sunt motivele pentru care el a devenit asa. Nu in ultimul rand ce avem de facut pentru ca aceasta trasatura sa nu devina o piedica in calea dezvoltarii lui psihologice si in relatiile cu cei din jur.


Copilul care spune " nu ", care refuza sa execute sarcinile cerute de parinti sau de alti adulti, care nu cedeaza in disputele cu alti copii ci tine mereu sa castige sau sa aiba dreptate par cateva dintre caracteristicile lui.


Fata de aceste manifestari mai intense sau mai slabe, mai dese sau mai sporadice, cei din jur au tot felul de reactii. Sunt parinti care se arata exasperati de ele, altii care se grabesc sa-l pedepseasca pentru aceste comportamente, altii sunt derutati si nu stiu ce sa faca iar unii se mandresc cu " personalitatea " copilului lor care " face doar ce vrea el ".


Din punct de vedere psihologic, orice refuz sau manifestare agresiva sau dezadaptativa a copilului are o cauza iar simpla incapatanare inseamna de multe ori lucruri complet diferite. Poate fi efectul unei atitudini instabile a parintilor care i-au spus cand un lucru, cand opusul lui. In aceste conditii, copilul a inteles ca orice se poate si ca ce este interzis astazi va fi permis maine. Astfel incat persevereaza in cererea lui care pana la urma ii va fi indeplinita intrucat nici pentru parinti limitele nu sunt tocmai clare.


O alta posibila cauza este atitudinea exagerat de protectoare din partea anturajului. Exista parinti si bunici care fac orice ca cel mic sa nu se supere, sa nu planga, sa nu se enerveze. La nevoie ii dau lucruri daunatoare doar " pentru ca le vrea ", pentru ca nu pot sa spuna " nu ", pentru ca nu stiu cum sa procedeze cu un copil care plange in public, care cere cu insistenta ceva, care nu se poate adapta la conditiile realitatii.

Copilul intelege atunci ca va avea tot ce vrea si daca nu primeste de la unul, va primi cu siguranta de la celalat. El va invata sa exploateze conflictele sau divergetele de opinii dintre parintii sai, dintre parinti si bunici sau dintre alti copii.


Atitudinea de a refuza : " nu vreau ", " nu pot ", " nu am chef " este si ea invatata. De cele mai multe ori chiar de la unul dintre parinti care il refuza pe celalat, chiar de la cineva care refuza copilul. In general, cuvantul " nu " este molipsitor, daca putem spune asa. Parintii care spun " nu " copilului in jurul vasrtei de 1-2 ani, incercand sa-l fereasca de pericole sau sa salveze deteriorarea diferitelor obiecte, se vor lovi peste cativa ani de acelasi " nu " spus de copilul lor. La fel si atitudinea incapatanata de a persevera intr-un lucru fara flexibilitate, duce la atitudine similara din partea copilului.


Exista si o alta perceptie a incapatanarii si anume cea a copilului care nu poate sau nu intelege de ce trebuie sa faca un anumit lucru. Multi parinti si chiar educatoare se grabesc sa eticheteze copilul ca fiind incapatanat pentru ca face " doar cand vrea el ". In aceste conditii, o observare mai atenta a momentelor cand copilul este receptiv la sarcinile care i se dau si a celor in care sa " nu vrea ", este importanta pentru ca ne conduce catre descoperirea cauzelor comportamentului sau.


Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  21.06.2010 17:00 
copil 4 ani
copilul meu nu se imbraca cu tricou
  22.03.2010 17:54 
abc
eu ma copil de4 ani si nu ma inteleg deloc cu el. a crescut mai mult la bunici din lipsa mea de posibilitati. de un an sta cu mine. la inceput neam inteles bine, la un moment dat de cate ori mergea la bunici cand se intorcea inapoi acasa era mofturoasa vro 2-3 zile nu vroia sa mananca si iam interzis sa mai mearga acolo( adic leam spus alor mei sa nu mai vina sa o ia k eu dupa aia am de suferit iar ei ii ziceam fel de motive, k sunt la munk, sau k nu poate sa mearga la ei) de vro luna ma inteleg foarte "prost" cu ea..... eu ii zic sa nu faca un lucru ea din adins il face, eu zic sa manace ea nu mananca. la inceput am pedepsit-o, dar ma vazut k nu merge, dupa aia am luato cu frumosu, diferite jocuri, povesti sa o fac sa uite si sa o aduc atraga langa mine dar nici asa nu merge, nu stiu ce sa mai fac cu ea. este un copil destept, activ la orele de educatie la gradinitia.... si acasa... dar are momentede incapatanare si din-aia prosteasca ....va rog ajutatima....adresa mea de e-mail este: ganumadalina@yahoo.com....cine poate veni cu un sfat il accept cu mare placere k eu nustiu ce sa mai fac.
  24.03.2008 15:32 
Si daca nu ar fi incapatanat, ar mai fi...?
Cred ca ar fi bine sa se faca o delimnitare intre ceea ce reprezinta o manifestare a incapatanarii si ceea ce inseamna "marcarea teritoriului" si a preferintelor. De ce sa spunem ca un copil este incapatanat atunci cand refuza sa merga intr-o vizita in care chiar parintii merg doar pentru ca trebuie? Poate ar fi indicat sa spunem ca un copil are dreptul la a spune "nu" la fel cum are dreptul la a spune "da". Consider ca este foarte important pentru dezvoltarea psihologica sanataoasa a unui copil puterea parintilor de a distinge toanele lui de preferintele sale. De ce prefera salopeta rosie in locul pantalonasilor kaki? Poate pentru ca nu este atat de incorsetat in potrivirea cromatica a culorilor pe care adultii o stapanesc fara sa stie cu prea mare precizie de ce si la ce este utila. Mintea copiilor este un mister, la fel cum si a adultilor reprezinta o enigma. Este un mister minunat, plin de surprize si de emotii care pot ajuta parintii sa faca fata unui "nu" imperativ al copilului.
  31.08.2007 12:59 
nuj
nuj c sa zik .... adik nah.... yo-s incapatanata da nu va dau dreptate ...
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie