Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Educatia
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Educatia > Copiii pot fi furiosi?

Copiii pot fi furiosi?

Majoritatea parintilor fac greseala sa creada ca nici o manifestare a maniei nu este buna si copilul trebuie disciplinat si potolit. Acest lucru nu-l va invata pe copil sa-si stapaneasca mania in mod constructiv.

 

De aceea, copilul ajunge in perioada de maturitate sa abordeze inadecvat crizele de manie, creand premisele multor probleme pe care le va avea ulterior in viata, cum ar fi incapacitatea de a urma o facultate, dificultati la serviciu si tensiuni in casnicie. Parintii care doresc sa nu aiba copii care sa devina victime ale propriei manii trebuie sa-i invete sa si-o stapaneasca pe cat se poate de bine.

Chiar daca ati inceput sa va formati copilul pentru aceste abordari ale maniei inca de cand era foarte mic, nu trebuie sa va asteptati sa observati imediat dovezi de maturitate in aceasta directie, inainte de a implini varsta de 6-7 ani.

Nu uitati - copilul are doar doua optiuni de exprimare a maniei – prin vorbe si prin fapte. Cand se descarca prin vorbe, veti reusi sa-l invatati mai bine sa-si stapaneasca mania. Pana sa ajunga la 6-7 ani, cea mai importanta misiune a voastra este sa impiedicati mania pasiv-agresiva sa devina un factor determinant al exprimarii maniei in sine. Un rezervor emotional gol este un teren foarte fertil pentru mania agresiv-pasiva. Pastrand rezervorul emotional al copilului plin cu iubire neconditionata, il puteti pregati sa faca progrese in abordarea verbala a maniei. Nu va mai trebui sa-si exprime mania comportamental, intreband mereu: “Ma iubesti?”

Atunci cand copilul se enerveaza, trebuie sa ne intrebam “De obicei este respectuos? De obicei este cooperant?” Daca respectivul copil a fost format din punct de vedere emotional asa cum trebuie , raspunsul este da. In acest caz, daca respectivul copil isi exprima mania verbal, va ofera totodata o ocazie unica de a-l invata si de a-l ajuta sa mai urce o treapta spre o exprimare mai matura a maniei.

Exista copii care isi exprima mania foarte des si pentru motive neinsemnate. S-ar putea sa o faca pentru a-si manipula parintii si a obtine castig de cauza. Exprimarea verbala furioasa motivata de dorinta de a enerva si de a-i chinui pe altii este nepotrivita si trebuie corectata.

Daca respectivul copil isi descarca mania aparent fara nici un motiv sau doar spre a va manipula, atunci reactia voastra trebuie sa fie ca in cazul oricarui comportament inaccceptabil.

Totusi, chiar daca este vorba despre o descarcare inacceptabila, trebuie aplicata disciplina adecvata, fara a va descarca la randul vostru pe copil. Trebuie sa ramaneti permanent agreabili, dar fermi.


Educatia eficienta a maniei

Cand copilul vostru se infurie firesc si ocazional, este momentul cel mai propice pentru a-l forma in aceasta directie. Totusi ,aceasta pregatire nu poate avea loc pana ce nu va veti calma de ambele parti, restabilind un climat pozitiv. Pentru a fi eficienta, aceasta formare trebuie sa aiba loc mai curand dupa incidentul respectiv. Este necesar sa faceti urmatoarele trei lucruri pentru a ajuta copilul sa-si depaseasca mania in mod pozitiv:

Dati-i de inteles ca nu-l veti condamna pentru ceea ce face. Probabil ca deja se simte vinovat, in special daca este un copil care doreste sa va fie pe plac. Daca il veti dezaproba , s-ar putea sa nu-si mai exprime niciodata mania si nu veti mai reusi sa-l ajutati sa urce scara maniei spre cai mai bune de abordare a neintelegerilor. El trebuie sa stie ca il acceptati ca om, cu sentimentele sale, si ca sunteti curiosi sa aflati care sunt acestea. Trebuie sa va preocupe ce simte cand este fericit si cand este trist sau furios, iar el trebuie sa fie constient de asta.

Trebuie sa va concentrati asupra lucrurilor pe care le face bine. Manifestandu-si verbal mania, precis ca a facut totusi si ceva bine si a evitat alte lucruri mai rele. N-a mai dat in fratiorul lui si nici nu i-a tras un sut cainelui. V-a spus ca e furios si chiar asta voiati sa aflati.

Ajutati-l sa inteleaga cum isi poate exprima mania in mod pozitiv data viitoare. Folosind mai degraba cerintele si nu ordinele, el va sti ca are o anumita raspundere pe care va asteptati sa si-o asume. Lucrurile acestea nu se vor intampla peste noapte, dar veti vedea o imbunatatire treptata spre scopul vostru pe masura ce va urca scara maniei spre maturitate.

Sursa: Ross Campbell, “Educatia prin iubire, Bucuresti, 2001, Edit. “Curtea veche”

Psiholog Viorica Dragomir , Clinica Aquamarine


Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie