Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Contraceptia
Home > Stil de viata > Sanatate sexuala > Contraceptia > Contraceptia

Contraceptia

Protectia anticonceptionala este decisiva pentru a ne asigura independenta in viata, a ne intelege corpurile, a tine sub control calitatea ingrijirii medicale, a ne bucura de o viata sexuala echilibrata.

Sanatate sexuala

Descoperiti-va sentimentele reciproce in functie de pozitia adoptata in timpul somnului
TopSanatate iti recomanda
·Contraceptivele progesteronice
Contraceptivele progesteronice reprezinta metode foarte eficiente de prevenire a sarcinii, bazate pe administrare de derivati progesteronici.
Exista multe cercetari promitatoare in materie de contraceptie. Totusi, contraceptia in sine, desi imbunatatita nu este suficienta, ci este necesara asigurarea unui acces la informatie pentru oferirea unor sanse de alegere a metodelor optime de contraceptie.

Tehnologiile actuale de contraceptie sunt determinate de mai multi factori, in special de controlul natalitatii. Pe durata celei mai mari parti a secolului trecut, unele agentii guvernamentale si organizatii private si-au propus dezvoltarea metodelor anticonceptionale pornind de la considerente de reducere a cresterii populatiei. Ingrijorari deosebite starnea difuzarea in afara oricaror conditii de securitate a contraceptivelor, disponibilitatea unui numar mic de metode anticonceptionale intr-un sir intreg de tari, lipsa informatiilor adecvate referitoare la diferite contraceptive. S-a criticat mult accentul exagerat pus pe aspectele de planificare familiala, in detrimentul altor aspecte de securitate a sanatatii.

In prezent se acorda o atentie sporita metodelor care nu doar previn sarcina, dar constituie o piedica in calea bolilor transmisibile sexual, a sterilitatii si cancerului reproductiv. Iata cateva exemple:
  • Scutul lui Lea, o metoda universala aflata in faza finala a testarilor clinice. Are forma unui bol executat din silicon si are o supapa care permite scurgerea lichidului uterin in exterior, dar blocheaza accesul spermei in uter. Siliconul este mai rezistent la temperaturi inalte, compusi chimici si deteriorari in comparatie cu latexul (folosit la confectionarea diafragmelor, a capacelor uterine si a majoritatii prezervativelor pentru barbati).
  • Noi microbicide vaginale care nu vor irita vaginul si vor preveni atat sarcina, cat si transmiterea bolilor sexuale, inclusiv HIV/SIDA. De un viitor mai indepartat tine producerea microbicidelor noncontraceptive care vor permite conceperea, impiedicand in acelasi timp transmiterea bolilor sexuale.
  • Anticorpi umani monoclonici care vor preveni atat sarcina, cat si bolile cu transmitere sexuala. Acest tip de preparate se bazeaza pe "imunizarea pasiva" (livrarea de anticorpi direct in secretiile vaginale). A nu se confunda cu "vaccinarea" impotriva fertilitatii, dupa care sistemul imunitar feminin produce anticorpi.

Atunci cand cautam sfaturi de incredere privitoare la contraceptie pentru a face o alegere reusita, ne lovim de situatii cand informatia primita este contradictorie, iar asigurarile false. Unor femei li se refuza accesul la contraceptive; altele fac alegerea fara a dispune de informatie suficienta.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), diferite agentii publica recomandari inconsistente si, de la o tara la alta, informatiile despre securitatea si eficienta anumitor metode difera. Ca urmare, femeile aflate in cautarea metodelor de contraceptie in diverse tari pot fi supuse unor teste inutile, lipsite de relevanta, sau li se ofera informatii false despre pericolul prezentat de preaparat, acesta fiind de fapt lipsit de efecte nocive.

Alti factori care pot submina alegerea sunt standardele scazute de ingrijire medicala, iar in unele tari - consimtamantul sotului de a administra preparate anticonceptionale. Astfel ca multe persoane se pomenesc ca fac uz de metode neadecvate sau periculoase. In alte cazuri, din dorinta de a evita sa se deranjeze, nu practica nici o metoda. O metoda folosita impropriu nu va avea efect, oricat de sofisticata ar fi ea.


Informatiile au fost preluate din cartea "Tu si corpul tau pentru un nou secol", tradusa de Irina Digodi, Grupul Editorial Litera, Chisinau, 2001.
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  23.02.2010 12:19 
Pauza de un an
Va rog daca stie cineva sa-mi spuna la un an dupa ce am luat Laurina fac pauza de o luna si dupa aceea iau iar din prima zi de ciclu pastila sau o iau in ziua in care as fi luat-o daca nu faceam pauza?
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie