Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Exercitii pentru spate
Home > Afectiuni si boli > Sanatatea spatelui > Exercitii pentru spate > Ce este terapia fizica?

Ce este terapia fizica?

Terapia fizica este o evaluare sau tratament care te ajuta sa previi ranirea sau recuperarea in urma unor accidente, boli, sau alta afectiune. Poate, de asemenea, incetini sau preveni inrautatirea unei boli. Un terapeut furnizeaza tratamente prin mijloace mecanice sau fizice, precum exercitiile fizice, caldura, sau curent electric slab, si iti va asigura si educare, intructiuni si suport pentru recuperare.

Sanatatea spatelui

Top Sanatate iti recomanda
·Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana
Intiderea intensa a spatelui in Sanskrit Pascimottanasana este una dintre cele mai renumite posturi yoga.
Scopul terapiei fizice este de a-ti usura durerea, imbunatati mobilitatea (mersul, urcarea scarilor, coborarea sau urcarea in pat) si recuperarea functiilor fizice.
In functie de afectiune sau gravitate, trebuie sa te antrenezi pentru flexibilitate, forta, anduranta si echilibru. Pentru aceste rezultate, exercitiile trebuie sa se axeze pe:

 • Muschi, tendoane, ligamente si oase (sistemul muscular);
 • Coloana vertebrala si nervii spinali (sistemul nervos);
 • Inima si circulatie;
 • Urechea interna (sistemul vestibular), important in pastrarea echilibrului;
 • Piele, pentru pastrarea flexibilitatii acesteia;
 • Combinarea acestora.

Terapia fizica poate fi doar o parte din refacere. Aceasta se concentreza deseori pe activitati motorii precum mersul, statul in picioare sau urcarea scarilor. Terapia profesionala te ajuta sa-ti antrenezi si sa-ti gasesti indemanarile si activitatile care necesita mai multe miscari fine, precum periatul dintilor, imbracatul si gatitul.

Unele exercitii profesionale sunt bazate pe problemele de vorbire, mestecare si inghitire, ajutandu-te sa imbunatatesti aceste activitati si sa traiesti mai bine cu aceste dizabilitati.
  
 
Cand te ajuta terapia fizica?

Cand o problema fizica iti limiteaza activitatile din viata de zi cu zi, poti fi ajutat prin terapie fizica. Este valabil pentru persoanele de orice varsta si indiferent de problemele fizice. De exemplu:

 • Daca ai suferit un accident, terapia fizica te poate ajuta la imbunatatirea flexibilitatii si a fortei muschilor. Un terapeut poate evolua modul in care desfasori o activitate si iti poate da sfaturi despre modul in care o poti desfasura fara sa existe riscul unor accidente.
 • Daca esti imobilizat la pat sau ai un picior ori mana imobilizata pentru o perioada de timp, terapia fizica te poate ajuta sa-ti recapeti flexibilitatea, puterea si anduranta.
 • Daca ai fost diagnosticat cu o boala care poate progresa, precum artrita sau scleroza multipla, terapia fizica te poate ajuta sa previi sau sa intarzii progresarea bolii.
 • Daca copilul tau a fost nascut cu dizabilitati, terapia fizica il poate ajuta sa castige cat mai multa independenta in activitatile zilnice.
 • Daca vrei sa incepi practicarea unei noi activitati sau sport, terapia fizica te poate ajuta sa previi accidentele prin indicarea celor mai bune metode de practicare, fara riscuri.


Unde pot avea parte de terapie fizica?


Servicii de terapie fizica pot fi gasite in diferite locuri, precum:

 • Spitale si sanatorii;
 • Clinici particulare;
 • Camine cu persoane specializate in tratamente de sanatate;
 • Scoli pentru copii cu dizabilitati;
 • Sali de antrenament.


Cum pot gasi un terapeut?   

Doctorul tau iti poate recomanda un anume terapeut, stiind exact de ce ai nevoie. Multe persoane isi gasesc un terapeut discutand cu prietenii sau familia, sau chiar cautand in cartea de telefoane ori pe internet.
Inainte de a-ti face o programare, vorbeste cu terapeutul si descrie afectiunea de care suferi. Asigura-te ca acesta este specializat in problema ta.
de Alina Popescu

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie