Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tulburari
Home > Afectiuni si boli > Psihiatrie > Tulburari > Ce este depresia?

Ce este depresia?

Un numar de oameni din ce in ce mai mare sufera de tulburari depresive. Costurile economice pentru tratarea acestei tulburari sunt destul de ridicate, dar suferinta caracteristica depresiei nu poate fi estimata. Simptomele depresive invalideaza functionarea normala a persoanei, producand durere si suferinta nu numai celor care se confrunta cu aceasta tulburarea serioasa, ci si celor din anturajul acestora. Depresiile majore deterioreaza atmosfera familiala si activitatea profesionala.

Psihiatrie

Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.
Top Sanatate iti recomanda
·Cum sa combati depresia prin alimentatie
Anumite alimente au efect antidepresiv, avand aceleasi reactii asupra organismului precum medicamentele recomandate de obicei persoanelor depresive
Cei mai multi oameni depresivi nu cauta nici un fel de ajutor cu toate ca majoritatea - chiar si cei a caror depresie este extrem de severa - poate fi ajutata.

Multumita anilor de cercetari, in prezent exista noi medicamente si terapii psihosociale (terapia cognitiv-comportamentala, terapia interpersonala etc.) care usureaza suferinta provocata de depresie.

Din pacate, multe persoane nu vor sa recunoasca faptul ca depresia constituie o tulburarea tratabila.

Daca esti de parere ca o persoana apropiata tie este un depresiv nediagnosticat, informatiile de mai jos te vor ajuta sa urmezi pasii care-i pot salva viata.


Ce este tulburarea depresiva?

Tulburarea depresiva este o boala care afecteaza corpul, starea de spirit si gandurile.

Ea influenteaza modul in care o persoana mananca, altereaza somnul, modifica maniera de percepere a celor din jur si a persoanei in cauza.

Mare atentie pentru a nu confunda depresia cu o melancolie temporara. Persoanele care prezinta simptomele caracteristice depresiei nu se pot vindeca imediat chiar daca isi doresc acest lucru.

Fara a urma un tratament specific formei depresive cu care se confrunta, oamenii isi prelungesc durerea si suferinta cu saptamani, luni si chiar ani.

Un tratament corespunzator poate ajuta foarte multi oameni depresivi.


Tipuri de depresie

Tulburarile depresive se manifesta in diferite forme. Textele de mai jos descriu succint cele mai intalnite tipuri depresive. In afara formelor de mai jos, exista variatii in privinta numarului de simptome, severitatii si persistentei acestei tulburari.

Depresia majora - se manifesta prin combinarea mai multor simptome care se intersecteaza cu abilitatea de a munci, de a studia, de a dormi, de a manca si de a simti placere fata de diverse activitati. Un asemea episod de "infirmitate psihica" se poate produce de cateva ori de-a lungul vietii.

Distimia - este un tip de depresie mai putin sever ce implica simptome cronice care nu produc "infirmitati psihice" extrem de serioase, dar care impiedica persoanele in cauza sa nu functioneze cum trebuie sau sa nu se simta bine. Multi oameni care prezinta simptomele caracteristice distimiei pot experimenta un episod depresiv major de-a lungul vietii.

Tulburari bipolare - constituie un alt tip depresiv cunoscut sub numele de tulburarea maniaco-depresiva. Mai putin predominanta fata de celelalte tipuri depresive, tulburarea bipolara se caracterizeaza prin schimbarile dispozitiei. Uneori aceste schimbari survin foarte rapid, dar de cele mai multe ori ele se produc gradual. Cand se afla in ciclul depresiv indivizii pot prezenta fie toate simptomele caracteristice depresiei, fie pot sa nu prezinte nici unul din simptome. In ciclul maniacal persoanele pot fi superactive, extrem de vorbarete, manifestand o mare cantitate de energie. Mania afecteaza modul de gandire, rationamentele si actele comportamentale sociale.


Simptomele depresiei si maniei

Persoanele depresive pot sa nu experimenteze fiecare simptom din cele pe care le vom enumera mai jos. Unii resimt mai multe simptome, altii mai putine. Severitatea simtomelor variaza de-a lungul timpului in functie de persoana afectata.

Depresie:

  • tristete si anxietate persistenta;
  • sentimente de neputinta si de pesimism;
  • sentimente de vinovatie si de lipsa de valoare;
  • lipsa interesului si a placerii privind diferite hobby-uri si activitati care erau savurate odata (inclusiv in privinta activitatii sexuale);
  • scaderea energiei si permanentizarea starii de oboseala;
  • dificultati de concentrare, de memorie;
  • dificultati in ce priveste luarea deciziilor;
  • insomnia sau somnul mai mult decat in mod normal;
  • cresterea sau pierderea poftei de mancare;
  • ganduri morbide si suicidare;
  • tentative de suicid;
  • irascibilitate crescanda;
  • simptome fizice persistente care nu raspund la tratament: dureri de cap, tulburari digestive, dureri cronice.

Manie:

  • excesiva exaltare;
  • irascibilitate neobisnuita;
  • diminuarea nevoii de odihna;
  • notiuni de grandoare;
  • cresterea apetitului sexual;
  • marirea energiei;
  • rationament lipsit de profunzime;
  • comportament social inadecvat circumstantelor.


Dictionar de termeni

Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro

  • Depresie - stare patologica ce se caracterizeaza printr-o stare de spirit trista si indurerata, asociata cu o reducere a activitatii psihomotorii. Sinonim: depresiune.
  • Terapie comportamentala - metoda de tratament al tulburarilor mintale constand in deconditionare si invatarea cu scopul de a inlocui un comportament neadaptat printr-un comportament adaptat.


Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Psihologie": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1996; www.universenciclopedic.ro

Manie - stare de excitatie psihomotorie si de exaltare psihica, asociata cu logoree, euforie si turbulenta.


Articol realizat in colaborare cu Octavian Cristian Popa, medic specialist psihiatru

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  06.12.2011 16:41 
depresie
BUNA NAS FI DE PARERE CA SE VINDECA AM IN JUR LA UN AN DE CIND SCULINDUMA IN FIECARE DIMINEATA CUM MA IMBRAC MI SE UDA HAINA PE SUB BRAT UNDE DE ASTFEL SE VEDE FOARTE URIT..NU POT SA SCAP DE ACEASTA PROBLEMA MA GINDESC MEREU DOAR LA LUKRUL ACESTA CA TRANSPIR SI NA M SA POT NICIODATA SA MA IMBRAC INTR O HAINA DE CULOARE DESCHISA NU MAI POT...RASPUNDETI VA ROG
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie