Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Sfaturi utile > Cat de mult trebuie sa doarma copilul tau?

Cat de mult trebuie sa doarma copilul tau?

Somnul - sau lipsa acestuia - este probabil cel mai discutat aspect al ingrijirii copilului. Parintii realizeaza importanta vitala a somnului pentru copil fie in primele saptamani, fie in primele luni de cand familia lor se imbogateste cu un nou membru. Calitatea si cantitatea somnului pentru copil afecteaza intreaga desfasurare a activitatilor din cadrul unui camin. Se inregistreaza mari diferente intre parintii veseli, cei alertati si aceia care de-abia se mai tin pe picioare din cauza lipsei acute de somn.

Cresterea copiilor

Top Sanatate iti recomanda
·Cresterea emotionala a copilului
Mamele sunt principalele persoane care au grija de copiii lor si, de aceea, starea lor psihica se rasfrange si asupra acestora din urma.
Acesta "teroare" a somnului se termina in cele mai multe cazuri odata cu mutarea copilului din camera parintilor in propria lui camera.

Numai ca si in aceste situatii nu e vorba decat de o schimbare de suprafata. Parintele va continua sa fie trezit in timpul noptii de tipetele copilului sau pentru a indeplini anumite dorinte precum aduceea unui pahar cu apa.

Ce este de facut? Cum ar trebui sa reactionezi cand esti trezit in miez de noapte? Cum iti poti da seama de cat somn are nevoie copilul tau? Toate raspunsurile depind de varsta copilului.


De cat somn are nevoie copilul meu?

Tabelele care afiseaza orele de somn corespunzatoare sugarului sau unui copil de pana la 2 ani pot cauza confuzii in momentele in care diferentele individuale nu sunt luate in calcul. Numerele de ore trecute acolo sunt simple statistici reportate in urma studiilor facute pe un mare grup de copii de o anumita varsta. Nu exista insa un numar fix privind intervalul orar care sa indeplineasca cerintele de somn corespunzatoare tuturor copiilor de aceeasi varsta.

De exemplu, Ioana (in varsta de 2 ani) poate dormi de la 8 seara pana la 8 dimineata, in timp ce Ionut (de aceeasi varsta) chiar daca doarme acelasi numar de ore se poate trezi la fel de obosit si agitat precum s-a culcat. Somnul este foarte important pentru dezvoltarea copilului.

Chiar daca nu este evident la prima vedere, comportamentul copiilor reflecta insuficienta odihnei.Cand adultii sunt obositi, ei devin de obicei ursuzi si simt ca nu mai au energie suficienta pentru diferite activitati.

In lipsa somnului, copilul manifesta extreme comportamentale. Nevoia de somn a copilului satisface, de cele mai multe ori, orele trecute in tabelele alcatuite pe criteriul varstei. Nu uita insa, ca fiecare copil este unic si are nevoie de o anumita cantitate si calitate a somnului. Categoriile care urmeaza aproximeaza orele de somn pe criteriul varstei si sunt insotite si de tactici pro-somn.


In primele 6 luni

Nu exista nici un fel de formula a somnului pentru sugari, pentru ca ceasul lor intern nu este suficient dezvoltat. In general, ei dorm sau motaie de la 16 pana la 20 de ore pe zi, distribuite in mod inegal pe timpul zilei si noptii.

Nou-nascuti trebuie treziti din 3-4 ore pana in momentul in care li se stabilizeaza greutatea, lucru ce se intampla de obicei in primele saptamani de la nastere. Dupa ce trece aceasta perioada, este binevenit somnul copilului pentru o perioada mai mare de timp.

Aceste situatii sunt corelate si cu programul de alaptare/alimetatie artificiala (lapte praf) a copilului. Inca nu e timpul sa-ti faci sperante ca vei dormi mai mult - din cauza foamei, cei mai multi bebelusi nu vor motai pe perioade foarte mari de timp. In prezent se practica "alaptarea la cerere" (cand plange copilul), renuntandu-se la alaptarea dupa un orar fix.

Cel mai mare interval de somn cuprinde maxim 4-5 ore - acest lucru este conditionat de cat de mult poate rezista bebelusul de la o hranire la alta. Daca micutii dorm pentru o perioada, cand se trezesc sunt mai mult decat flamanzi si pot cere sa suga sau pot solicita biberonul mai frecvent decat o fac de obicei.

De regula, exact in momentele in care parintii isi pierd orice speranta privind somnul lor pe timpul noptii, programul de somn al bebelusului incepe sa se orienteze spre noapte. La 3 luni, media de somn a copilului inregistreaza 5 ore de somn pe perioada zilei si 10 ore pe timpul noptii, cu o intrerupere sau doua. Aproximativ 90% din sugarii de 3 luni dorm noaptea intre 6-8 ore.

Este foarte important sa recunosti diferenta intre sunetele pe care le scoate sugarul cand este treaz si cele pe care le face in timp ce doarme. Bebelusul poate scoate diferite sunete chiar in timpul somnului. El se poate trezi nopatea pentru cateva minute dupa care adoarme din nou.

Este bine ca bebelusii sa fie invatati sa adoarma singuri fara a li se face "controlul de rutina". Daca un bebelus sub 6 luni plange continuu pentru mai multe minute este cazul sa-i raspunzi. Poate ca este vorba de o situatie care nu necesita amanare: ii este foame, sete, este ud sau poate fi vorba chiar de manifestarea simptomelor unei afectiuni.

Rutina pe timpul noptii referitoare la schimbarea scutecului si hranit trebuie sa fie pe cat de rapida pe atat de silentioasa. Nu stimula copilul inutil prin vorba, joaca sau aprinderea luminii. Mergi pe ideea ca noaptea este destinata somnului. Trebuie sa induci lucrul acesta si sugarului; pentru el nu conteaza daca este zi sau noapte atat timp cat are anumite nevoi ce se cer indeplinite.

Nu te gandi ca este prea devreme pentru a-ti invata copilul cu somnul pe perioada noptii. Activitatile (precum schimbarea scutecului, alaptarea etc.) trebuie performate constant in aceeasi ordine noapte de noapte pentru a reusi sa induci bebelusului rutina somnului pe timpul noptii.

Copilasul tau va ajunge sa asocieze anumite activitati cu orele normale de somn si se va obisnui sa adoarma la aproximativ aceleasi ore din noapte. Ideal ar fi ca sa-ti asezi copilul in patut inainte sa adoarma. Rutina activitatilor are menirea de a relaxa bebelusul, dar trebuie sa-l obisnuiesti sa adoarma in patut si nu in bratele tale.


De la 6-12 luni

La varsta de sase luni, bebelusul poate sa doarma 3 ore ziua si 11 ore noaptea. In aceasta perioada este indicat sa incepi sa reactionezi diferit la plansetele si trezirile copilului in timpul noptii. Ii poti acorda 5 minute pentru a se linisti de unul singur si pentru a adormi din nou.

Daca plansetele nu inceteaza este bine sa-l calmezi fara sa-l iei in brate - vorbeste incetisor si tandru cu el, mangaie-i spatele sau burtica si apoi indeparteaza-te de patut. In cazul in care copilul nu pare sa fie bolnav dar continua sa planga, mai asteapta 5 minute si apoi repeta vizita scurta la patut.

Aceste sfaturi sunt valabile numai in cazul in care sugarul nu pare sa fie bolnav. Copilasii bolnavi trebuie luati in brate pentru a se simti ocrotiti si ingrijiti. Daca repeti acest program, copilului ii va fi usor sa adoarma singur chiar daca se trezeste in timpul noptii.

Ai mare atentie insa! Daca un copil continua sa se trezeasca de 5-6 ori pe noapte este recomandat sa anunti medicul. Intre 6-12 luni, "anxietatea separationala" poate deveni o problema majora a bebelusului, determinandu-i trezirea pe timpul noptii. Regulile in acest caz sunt indentice: nu lua copilul in brate, nu aprinde lumina, nu canta si nu te juca. Daca faci vreuna din actiunile de mai sus incurajezi bebelusul sa-si repete comportamentul.


1-3 ani

In perioada 1-3 ani, copilasii ar trebui sa doarma intre 10 si 13 ore. Anxietatea separationala sau simpla dorinta de a fi alaturi de mama sau de tata poate cauza trezirea bebelusului in timpul noptii. Observa intre ce ore ale noptii incepe bebelusul sa dea semne de "insomnie" si stabileste-i rutina somnului.

Nu uita ca nu trebuie sa fortezi un copil de 2 sau 3 ani sa doarma pe timpul zilei, mai ales daca nu devine morocanos sau nu prezinta semne de oboseala. Parintii mai se gandesc gresit uneori ca daca nu-si culca bebelusul ziua vor avea succes pe timpul noptii. Acest lucru este gresit deoarece copilasii au dificultati de somn mai ales cand sunt excesiv de obositi.

Stabilirea unei rutine a somnului ajuta copilul sa se relaxeze si sa se pregateasca pentru culcare. Programul-rutina dinaintea somnului poate sa dureze intre 15-30 de minute, timp in care ar trebui incluse activitati linistitoare precum citirea dintr-o carte, spalarea copilului sau ascultarea unei muzici molcome.

Oricare ar fi programul rutina, copilul va insista probabil pentru a fi prelungit. Nu te lasa induiosata si nu complica inutil sau lungi acest program mai mult decat trebuie. Odata marit si variat, acest program isi va pierde rolul initial pentru care a fost creat.

Cand este posibil, ingaduie copilului sa-si aleaga ce pijamaluta va purta, ce jucarie sa stea alaturi de el in patut, ce muzica sa asculte. Prin acest lucru creezi copilasului impresia ca detine controlul asupra programului-rutina.

Chiar si cei mai ascultatori copii pot oferi motive diverse parintilor pentru a se trezi. Aparitia dintisorilor, dar si cosmarurile produc trezirea copilasului. Visele urate sunt de-a dreptul infricosatoare pentru un copil, mai ales pentru ca acesta nu poate face inca distinctia intre realitate si imaginatie.

Pentru a preveni aparitia cosmarurilor, selecteaza cu atentie canalul de televiziune pe care-l vizioneaza copilul inainte de culcare. Cand copilul se trezeste din cauza unui cosmar, lasa-l sa vorbesca despre vis daca simte nevoia si stai alaturi de el pana se linisteste. Apoi incurajeaza copilul sa se reintoarca la somn.


Prescolarii

Prescolarii dorm intre 10-12 ore pe noapte, dar este bine sa nu fii rigida in privinta alegerii acestor 10-12 ore. Daca un copil in varsta de 5 ani se odihneste suficient de mult noaptea, nu este necesar sa fie culcat si in timpul zilei.

In aceste situatii este bine ca somnul sa fie substituit cu un program de relaxare. Cele mai multe gradinite au asemenea perioade de relaxare cand copilasii stau lungiti in patuturi si dorm sau, pur si simplu, se relaxeaza.

La 5 ani copilul poate avea in continuare vise ce perturba odihna nocturna. Pentru aceste cazuri pregateste din timp activitati utile menite sa-l linisteasca si sa-i induca somnul: citirea unui pasaj dintr-o carte; ascultarea unei casete, unui CD cu muzica sau cu povesti etc.


Scolarii si preadolescentii

Copiii cu varsta cuprinsa intre 6-9 ani dorm in medie 10 ore pe noapte. Dificultatile de somn care apar in aceasta perioada sunt produse de nevoia copilului de a petrece un timp numai alaturi de parinte (fara bunici, fara frati etc). Este bine sa fii atenta sa acorzi acest timp "privat" copilului tau inainte sa se culce abordand diferite subiecte (impartasirea confidentelor, discutii usoare etc).

Copiii intre 10-12 ani au nevoie de aproximativ 9 ore de somn noaptea. Depinde de tine sa apreciezi daca mai are nevoie de un pui de somn la ora pranzului sau daca este cazul sa-i prelungesti somnul pe timpul noptii. Lipsa somnului cauzeaza aparitia irascibilitatii sau a etalarea unor extreme comportamentale.


 Adolescentii

Adolescentii trebuie sa doarma intre 8-9 ore pe noapte. Din cauza activitatilor scolare, de cele mai multe ori adolescentii nu dorm suficient si astfel isi pierd rezistenta in fata anumitor afectiuni.

De-a lungul timpului, pierderea unei ore de somn poate avea semnificatia unei intregi nopti lipsite de odihna necesara.

Privarea orelor de somn conduce la aparitia:
  • Pierderilor de atentie si de concentrare;
  • Pierderea memoriei de scurta durata;
  • Performante scazute.

Adolescentii experimenteaza schimbarea programului de somn avand tendinta de a-si intarzia ora de somn si de a se trezi cat mai tarziu. Ideal ar fi ca sa invete sa se culce si sa se trezeasca la aceeasi ora, acordandu-si minim 8-9 ore de somn.


Articol scris in colaborarea cu Dr. Elena Oprea, medic specialist medicina generala pediatrie

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  10.02.2012 15:45 
Somnul de dupa-amiaza
Este bine ca un copil de 10 ani sa doarma dupa-amiaza? Cat timp?
  31.01.2012 10:48 
intrebare
am o fetita de 10 luni sunt disperata se trezeste noapte de 7,8, 9, ori pe noapte
  31.01.2012 08:18 
somnul bebelusului meu
bebelusul meu in varsta de 3 luni nu prea doarme.inca din primele zile am avut probleme cu somnul.el sta mai mult treaz decat sa doarma si cere tot timpul sa manance.ce sa fac?
  25.06.2011 11:31 
disperare
nu mai stiu cui sa cer ajutorul sunt disperata am un baiat de 12 ani care nu doarme singur am incercat toate metodele posibile pana si psihologul nu vrea sa doarma singur plange urla ne implora sa nu il lasam singur cred ca am sa cedez nervos ajutatima va rog
  12.01.2011 22:11 
poate fi un mod de compensare a faptului ca-i lipsiti mult in timpul zilei!?
  01.12.2010 17:29 
Teroare
Noi avem o printesa de 4 ani, care ne terorizeaza noptile. Se trezeste mereu pe la 2/3 noaptea, uneori si mai devreme, cu ori fara motiv (ex mers la baie ori apica), apoi o ora trebuie ca eu, mamy, sa stau pe fotoliu langa ea sa adoarma si cel mai adesea la jumatate de ora dupa ce ma asez si eu in pat la somn, se trezeste iar si o luam de la capat pana in zori. Avem la activ 2 luni deja de teroare noaptea. Amandoi parintii lucram si lucram program prelungit uneori si in plus suntem foarte departe de restul familiei mari, so nu avem ajutor. Va spun, am ajuns sa urasc sa vina noaptea, pe cat de crunt de obosita ma simt, greul pica mai mult pe mine ptr ca sotul pleaca la munca in jur de 4/5 dimineata, asa ca yo sunt cea care primesc dimineata de dimineata zorii zilei in dormitorul copilului stand si asteptand sa adoarma ori la negocieri si explicatii. Fata doarme singura in camera, singura in pat si a dormit singura in pat de la inceput. Are lumina de veghe mereu aprinsa, uneori folosim si veioza. Nu mai stiu ce sa fac. Cum plec din camera si inca nu a adormit, incepe sa se planga ca e frica si isi repeta in sine pana cand ajunge la atakuri de panica daca o las. Nu mai stiu cum sa fac. La pranz doarme jumatate de ceas la gradinita iar seara adoarme cel tarziu la 10 seara si ne trezim mereu la 7 dimineata. Problemele astea apar in 5 din 7 nopti pe saptamana. Help!
  22.11.2010 21:29 
orele de somn
am un baietel de 4 ani care de vreo 2 luni nu mai vrea sa dorma dupamasa deloc ii forte agitat vreau sa stiu daca ii asa din cauza ca nu dorme sau ii vreo problema dar seara dorme pe la 8 si 20 pana la 8 si ceva dimineata ??
  17.09.2010 13:11 
nu doarme noaptea
Dar eu ce sa-i fac ca are tot 1 an si 4 luni si se trezeste de trei ori pe noapte si vrea si lapte, in conditiile in care mananca foarte bine pe tot parcursul zilei!
  28.08.2010 15:47 
doarme mult
am si eu un bebe de 1 an si 4 luni, eu sunt putin ingrijorata ca doarme prea mult,...adica sta treaz 2-3 ore maxim dupa care doarme ziua iar noaptea de la 9 seara pana dimineata la 8. oare sufera de ceva?
  20.06.2010 18:07 
orele de somn
am o fetita de 11 luni si doarme cu mine in pat si papa titi de la san.noaptea cum simte k sunt langa ea ii trebuie laptic nush ce sa fac dak puteti sami dati un sfat va rog
  20.02.2010 22:59 
interesant
eu am 10 ani si acum stiu cat trebuie sa dorm
  09.12.2009 19:20 
somnul
DE CE NU VOR SA DOARMA DACA TREBUIE?
  18.08.2009 14:16 
si baietelul meu in varsta de 1 si 9 luni doarme seara de pe la 9-10 pana pe la 8-9 dimineata, iar ziua dormea in 2 reprize cate 2-3 ore. acum doarme o singura data cate 3 4 ore..asa ma intrebam si eu , oare nu e mult? dar am auzit ca ar fi bine sa doarma asta insemnand ca are un psihic odihnit
  12.06.2009 15:13 
fetita MEA
FETITA MEA ARE 2 ANI DOARME DEOBICEI DUPA AMIAZA ZI DE ZI E PROGRAMUL EI DE SOMN SI SEARA LA ORA 10 SI DUPA AMIAZA DOARME 3 ORE SAU CHIAR PATRU DACA E LINISTE DOARME PREA MULT?
  15.01.2009 23:37 
FETITA MEA ARE 6 LUNI SI 16 ZILE... ZIUA ESTE LINISTITA DAR NOAPTEA NU STIM CE SA MAI FACEM... DOARME DAR SE FREAC E FFF MULT... CADE SUZETA SI INCEPE SA PLANGA DACA NU O PRIMESTE... UN SFAT VA ROG FRUMOS PTR CA NU SE MAI POATE....ASTA SE REPETA DIN ORA IN ORA...
  09.01.2009 17:48 
treziri nocturne sugar 6 luni
Buna ziua! Am o fetitza de 6 luni jumate. O culc la 9 seara si incepand cu ora 12 se trezeste din 2 in 2 ore si cere laptic-san. Daca ii dau suzeta sau bibe cu ceai plange mai rau pana se trezeste de tot. Nu stiu ce sa mai fac, sa-i dau lapte praf seara? Va multumesc!
  23.08.2008 23:30 
Dorm prea mult?
Eu de obicei in timpul scolii adorm de la 23:00 si dimineata ma trezesc la 7:10. Dar acum cum sunt in vacanta dorma pe la 00:30 si ma trezesc la 11:15.
  24.09.2007 23:38 
programul meu de si somn
am si eu o intrebare..am o problema, programul meu de somn este total aiurea! deorece pot invata numai nopatea prefer sa dorm dupa-masa de la 3 la 5 ore...merg la alergat in fiecare seara vin si ma pun sa invat, citesc, etc..si ma culc numai pe la 1juma-2..ma trezesc la ora 6! nu ma simt obosita decat restul colegilor..Poate programul meu sa.mi afecteze starea de sanatate,memoria, performantele scolare, tinand cont ca per-total eu dorm 8 ore,dar distribuite altfel?
  05.06.2006 22:11 
copil model
ceea ce pot spuna e ca baietelul meu de 2 luni si jumatate inca de acum o luna si ceva nu se mai trezeste noaptea deloc!La inceput am fost speriata deoarece am auzit nenumarate cazuri in care bebelusii se trezesc de mai multe ori pe noapte sau chiar nu dorm deloc!Unde mai pui ca am intrebat si medicul de familie daca e normal ca puiul meu sa doarma de la 8 seara pina la 6 dimineta!Bineinteles ca raspunsul a fost pozitiv si acum nu-mi mai fac griji nici in privinta faptuli ca nu se trezeste pentru a minca sau a bea apa-pt. ca ceaiul nici nu intra in discutie!Una peste alta va doresc tuturor un copil la fel de cuminte ca al meu,care sa va lase sa dormiti noaptea,sa nu vrea leganat sau sa plinga fara un motiv evident!Crestere usoara tuturor!
  28.04.2006 23:34 
asa ar trebui sa fie dar ce ma fac eu ca fetita mea de 8luni nu doarme ziua deloc iar noaptea doarme doar 5-6 ore intrerupte si alea?
  19.01.2006 17:48 
excelent
Un articol foarte bun care linisteste orice mamica anxioasa.
  19.01.2006 17:48 
orele de somn
Am un copil in varsta de 5 ani si se incadreaza in orele de somn, doarme chiar si la pranz.Am observat ca atunci cand nu doarme la pranz este irascibila iar cand se repeta cateva zile la rand lipsa de somn la pranz intradevar e parca lipsita de energie.Cunosc un baietel apropiat de varsta cu fetita mea si doarme foarte putin, se culca noaptea foarte tarziu cam pe la ora 1-2 si se scoala dimineata pe la 10-11 , asta cand nu merge la gradinita.Este un copil foarte slab , nu mananca aproape nimic in schimb dulciurile nu le refuza. Ce parere aveti sa aiba vreo legatura cu aceasta carenta de somn si cu orele nepotrivite la care se culca? Va rog raspundeti-mi !
 

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie