Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alimentatie
Home > Afectiuni si boli > Endocrinologie > Alimentatie > Cand vointa nu este suficienta pentru diabetici

Cand vointa nu este suficienta pentru diabetici

Este inceput de an si cu siguranta te gandesti ca pana iarna viitoare ai tot timpul la dispozitie sa faci schimbarile pe care ti le-ai propus si sa adaugi in agenda cateva indeletniciri noi cu care te vei delecta. Insa, deoarece sanatatea ta este pe primul plan, trebuie sa controlezi mai bine pofta de mancare si, implicit, diabetul prin adoptarea unui program regulat de exercitii fizice si un plan de dieta echilibrat.
Insa doar 20% dintre persoanele care isi propun sa schimbe un obicei considerat a fi "daunator" pentru organism reusesc din prima. Cei mai multi se lovesc de cateva obstacole mai greu de trecut, in lupta lor cu diabetul. Aceste "caderi" intervin in momentul in care nu ai urmat indeaproape planul de dieta, nu ti-ai monitorizat glucoza sanguina, ai ratat dozele sau medicamentele pentru diabet sau bineinteles, daca ai sarit peste sesiunea de exercitii fizice care trebuie sa fie regulata in viata ta.

Pentru a reusi sa faci intr-adevar o schimbare de lunga durata, trebuie sa lasi deoparte sentimentele de vinovatire si auto-pedepsire. Astfel in loc de a-ti consuma energia inutil torturandu-te cu aceste ganduri, mai bine concentreaza-te asupra alegerilor sanatoase pe care le-ai facut, cu toate ca acestea ti se par total nesemnificative pentru moment.

Normal ca nu vei avea cum sa faci intotdeauna alegerile cele mai bune pentru sanatatea ta, iar daca vei intampina o "cadere", vei stii ca data viitoare sa nu mai iei in calcul acea optiune. Nu te lasa nicidecum invinsa, lasa lipsa de incredere in urma si continua-ti planul mai departe.


Mai mult decat vointa

Cei care considera ca doar facand apel la propria vointa isi vor atinge scopul propus se lovesc adesea de dezamagire si frustrare. Doar vointa singura nu te va ajuta sa te "inarmezi" cu tot ceea ce ai nevoie pentru a face schimbarea necesara. De exemplu, vointa nu iti va scadea nivelul glucozei din sange. Ai nevoie de timp, energie, informatie, un plan realist si bani pentru a atinge scopul propus.

Factorii stresori pe care ii vei avea de intampinat si invins se impart in doua grupe: factorii interni (depresie, anxietate, nerabdare, furie, singuratate si alte emotii) si factorii externi (boala, situatia financiara, prea multe responsabilitati familiale, stresul la serviciu). Prin identificarea lor exacta, iti vei usura munca si vei incerca sa gasesti solutiile cele mai potrivite pentru a-i invinge.
de Ioana Marosan
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  21.11.2007 14:25 
Ce s-ar intampla daca un medic s-ar plimba pe strada , s-ar uita la oamenii grasi si le-ar da un anunt de a-l vizita urgent pe medic , intreb .Ar scapa ministrul sanatatii de ei .
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie