Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Sfaturi utile
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Sfaturi utile > Bebelusii si inotul

Bebelusii si inotul

Adaptarea copilului la mediul acvatic incepand de la o varsta foarte frageda a starnit interesul multor parinti. Care este varsta optima la care copilul tau poate incepe sa se "balaceasca" in bazin si care sunt beneficiile acestei practici asupra sanatatii si dezvoltarii lui, puteti afla pe parcursul acestui articol.

Cresterea copiilor

Top Sanatate iti recomanda
·Cresterea emotionala a copilului
Mamele sunt principalele persoane care au grija de copiii lor si, de aceea, starea lor psihica se rasfrange si asupra acestora din urma.
Apa, bebelusi, chicoteli si incercari de a inota ... este o combinatie perfecta pentru dezvoltarea armonioasa a copilului tau.

A invata un copil sa inoate este un proces lung care necesita multa rabdare din partea parintilor, multa sustinere si motivatie. Specialistii sunt de parere ca un copil trebuie ajutat sa descopere bucuria de a se juca in apa, inca din primele zile dupa nastere, o data cu stimularea reflexelor de inot.

Primul an din viata unui copil este crucial in ce priveste dezvoltarea lui - este momentul in care creierul asimileaza ca un burette informatia. Exercitiile fizice obisnuite joaca un rol important si-i ajuta sa-si dezvolte capacitatea de a invata lucruri noi. In mod remarcabil, inotul permite o dezvoltare armonioasa care le confera o buna dispozitie si le dezvolta increderea in sine. Afinitatea pentru apa este prezenta inca de la nastere, insa daca nu este intretinuta este posibil ca un copil sa manifeste frica de apa, incepand cu varsta de 8-13 luni.


Hidroterapia si activitatea fizica

Hidroterapia se adreseaza copiilor cu probleme, in vreme ce activitatea acvatica se adreseaza copiilor fara nici o problema. Amandoua functioneaza foarte bine si nu au contraindicatii. Pentru cresterea si stimularea nou-nascutului este necesara o metoda de ingrijire si uneori, de tratament. Ea are ca elemente tehnice masajul, cateva elemente de gimnastica, de chinetoterapie si aceasta parte de hidroterapie sau activitate acvatica sunt componentele metodei.


Metoda de ingrijire si tratament pentru nou-nascuti si copii mici (Micii Campioni - metoda Sultana)

Metoda de ingrijire si tratament a nou-nascutilor si copiilor mici, se adreseaza nou-nascutului echilibrat cardio-respirator. Pentru copiii eutrofici metoda este foarte benefica. Pentru copiii cu risc neuro-motor , prematur, cu diferite afectiuni din nastere metoda este ca o mana cereasca deoarece ajuta la ameliorarea sau rezolvarea unor afectiunii (deformatii pozitionale la nastere, respectiv deformatii ale cutiei craniene, membrelor superioare si inferioare, hernii inghinale si ombilicale, torticolis, elongatie de plex rahial, tetrapareze spastice).

Metoda, conform inregistrari O.S.I.M., are o prima faza de pregatire-masaj, urmata de o faza de chinetoterapie si o faza de hidroterapie, care cuprinde o prima operatiune de transport, in care nou-nascutul, pozitionat pe antebratul terapeutului, cu fata spre palma acestuia, este introdus in apa pe burta, sustinut cu o mana in regiunea occipitala si cu cealalta in regiunea sacrala si ulterior este intors pe spate, in timpul ambelor operatiuni, copilul fiind deplasat prin apa, dupa care este scufundat si lasat liber, si o ultima operatiune de plonjare, in care copilul este impins usor in apa.

Hidroterapia este indicata in orice afectiune, fiind considerata un element ajutator. Desigur ca hidroterapia singura nu este suficienta pentru tratamentul unor asemenea afectiuni. Aceasta metoda este extrem de eficienta in cazul copiilor cu risc neuro-motor, pentru ca in clipa in care copilul este echilibrat respirator, consideram ca stimularea lui precoce este cea mai buna metoda a recuperare", sustine Georgeta Sultana, asistent medical neonatologie, presedinta Asociatiei Clubul 'Micii Campioni'.


Care sunt beneficiile acestei metode?
  • O imunitate pe care copii o dobandesc prin acest gen de exercitii;
  • Cresterea inteligentei emotionale, a capacitatii de concentrare
  • Dezvolta o pasiune pentru diferitele sporturi ;
  • Inotul la o varsta frageda dezvolta increderea in sine si spiritul de independenta;
  • Dezvolta aparatul cardiovascular si respirator;
  • Stimuleaza pofta de mancare si ofera un somn linistitor;
  • Previne astmul.

Aceste activitati conduc la dezvoltarea armonioasa a copiilor si constituie o alternativa la modul traditional de abordare al cresterii si educarii lor. "Respectul pentru personalitatea copilului, preocuparea pentru oferirea celui mai adecvat mediu in care acesta se dezvolta, precum si atentia deosebita acordata evolutiei afective si psihomotorii, sunt principii care stau la baza acestei metode", declara Georgeta Sultana, asistent medical neonatologie, presedinta Asociatiei Clubul 'Micii Campioni'.

Articol realizat in colaborare cu Georgeta Sultana, asistent medical neonatologie, presedinta Asociatiei Clubul 'Micii Campioni'.
de Ioana Marosan
foto Stefan Angheluta
Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  13.02.2009 11:10 
e atat de mic!
eu mi-am invatat fata sa inoate la varste de 6 ani, in lacul tekirghiol. apa sarata, oricum, ajuta la flotabilitate. si la inceput am exersat ,,pluta" cu ea, ca sa o obisnuiesc cu fenomenul de plutire, dupa care i-am aratat usor, cum sa se intoarca pe burta si sa dea din maini. atat de mult si-a dorit sa poata face ce faceam eu cu atata usurinta, ca a reusit!. acum, la 13 ani, ma intrece in apa si rade de mine, ca sunt babuta! a uitat inceputurile, dar eu sunt foarte mandra de ea!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie