Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Astenia
Home > Stil de viata > Sistemul imunitar > Astenia > Astenia de primavara

Astenia de primavara

Haideti sa descoperim de ce multa lume incepe cu stangul primavara, simtindu-se lipsita de energie, lenesa si nemotivata.
Ce se intampla cu organismul nostru cand incepe primavara?

Astenia de primavara se produce din cauza reactiilor pe care le are organismul pentru a incerca sa se adapteze la schimbarile meteorologice. Cand zilele racoroase incep sa se incalzeasca, corpul trebuie sa-si re-echilibreze caldura.

Organismul incepe sa se incalzeasca in timpul primelor zile de primavara, ceea ce are impact asupra vaselor sangvine; acestea isi maresc diametrul, conducand la scaderea presiunii sangelui. Reducerea presiunii este responsabila cu senzatia de istovire fizica sau mintala.


Cine se confrunta cu aceasta problema primavara?

  • femeile sufera mai mult decat barbatii din cauza acestor schimbari climaterice;
  • persoanele in varsta;
  • adolescentii.


Cum se poate lupta impotriva asteniei?

Pentru ca acesta stare de oboseala apare ca urmare a adaptarilor organismului la circumstante exterioare, nu ajuta in nici un fel inchiderea in casa pentru a evita modificarile meteorologice. Din contra, este indicat si prinde bine expunerea organismului in fata noilor conditii meteo.

Persoanele ingrijorate ar trebui sa petreaca un timp indelungat afara si sa practice sport in aerul curat al primaverii. Procedand astfel, se activeaza serotonina (aceasta substanta este corelata cu starea sufleteasca; diferite medicamente care ajuta la prelungirea efectelor ei sunt folosite drept antidepresive), opusa melatoninei - hormon produs de glanda pineala la intuneric, responsabil pentru febra emotiilor din timpul primaverii. Ele te ajuta sa treci peste neplacutele senzatii specifice oboselii.

In cazul in care astenia de primavara - manifestata prin dimiuarea patologica a abilitatilor fizice si psihice - se prelungeste pe mai multe luni, este recomandat sa te prezinti la un control. Prelungirea simptomelor specifice asteniei poate indica tulburari legate de somn, o circulatie sangvina proasta sau alte dereglari si disfunctii.


Exista o alimentatie speciala care influenteaza astenia de primavara?

Nu exista o alimentatie care sa fie urmata pas cu pas sau care sa favorizeze cu precadere un anumit aliment. Recomandarile generale se refera la consumarea cat mai multor fructe si legume, la diminuarea consumului de alimente bogate in grasimi.


Dictionar de termeni

(Informatii preluate din "Larousse Dictionar de Medicina": Bucuresti, Univers Enciclopedic 1998; www.universenciclopedic.ro)

  • melatonina - hormon derivat din serotonina; secretia sa este periodica, subordonata luminii ambiante;
  • serotonina - substanta derivata dintr-un amonoacid; are un rol de neurotransmitator al sistemului nervos central.

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie