Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Primul an de viata
Home > Stil de viata > Cresterea copiilor > Primul an de viata > Are noua luni si va intelegeti tot mai bine...

Are noua luni si va intelegeti tot mai bine...

Bebelusul tau ar putea, de acum, sa fie asemanat cu un mic burete: absoarbe orice informatie indiferent de modul in care ii parvine aceasta pe cale vizuala, auditiva sau tactila. Este in continua miscare si vocabularul lui se imbogateste tot mai mult.
Se apropie... primii pasi!

Bebelusul tau poate deja sa paseasca, insa deocamdata, cu ajutorul tau sau sprijinindu-se de mobila. Stie cum trebuie sa indoaie genunchii si cum trebuie sa se aseze pe scaun (ceea ce este mai dificil pentru el sa deprinda, decat ai crede).

Exista mai multe modalitati prin care il poti ajuta. De exemplu, inclina-te pana ajungi la nivelul lui si, tinandu-l de manute, incurajeaza-l sa paseasca spre tine. Slabeste treptat stransoarea mainilor, ajungand pana la a-l lasa sa paseasca singur.

Unora dintre bebelusi le place sa aiba o jucarie (masinuta legata cu o sarma subtire, in cazul baietilor, respectiv un landou cu o papusica, pentru fetite).

In cazul in care nu ai facut-o pana acum, a sosit momentul sa "securizezi" locuinta, prevenind astfel eventualele accidente. Pragurile de la usa vor fi acoperite cu o mocheta moale, astfel incat, daca se va impiedica de ele si va cadea, sa nu se loveasca. In acelasi timp, acopera prizele si nu permite accesul micutului in bucatarie, decat daca este supravegheat de un adult.


Invata... jucandu-se

Inca de acum cateva saptamani, micutul poate sa grupeze obiectele in functie de dimensiuni, asa incat ar fi bine sa-l ajuti sa exerseze in sensul acesta, imbunatatindu-si astfel abilitatile. Alege cateva cuburi viu colorate si suficient de mari pentru a nu exista riscul sa le inghita, si jucati-va impreuna.

De asemenea, copiilor le plac acele jucarii care pot fi dezasamblate (desi este inca devreme pentru Lego), iar in cazul baietilor, masinutele cu telecomanda reprezinta ceva fascinant.

Tot cam in aceasta perioada, copilul incepe sa deprinda jocul gen "prinde mingea si arunca-mi-o inapoi". Daca pana acum te obisnuisesi sa ridici jucariile pentru ca el sa le arunce apoi pe jos deosebit de incantat de sine, acum se poate spune ca ati evoluat. Micutul intelege ca va jucati amandoi si se va stradui sa arunce mingea in directia ta, fiind fericit si manifestandu-si zgomotos incantarea.
 
Pentru a nu avea loc mici incidente, este bine ca la inceput sa jucati un fel de fotbal, cu o minge micuta si viu colorata, pe care o rostogolesti usor spre el. Peste cateva luni, veti putea trece si la volei...


Ar putea calatori...

La varsta de noua luni, micutul poate sa calatoreasca, pe distante scurte. Insa ar fi bine sa recurgi la acest lucru numai atunci cand, intr-adevar, nu ai de ales, pentru ca nu este usor sa calatoresti cu un bebelus.

In principiu, este bine sa ai cu tine jucariile lui preferate, pentru ca se va plictisi pe parcursul calatoriei si va deveni agitat. De asemenea, nu uita de cateva scutece de unica folosinta.


Intelege tot mai mult ceea ce i se spune

Multitudinea de cuvinte pe care micutul le-a tot auzit inca de la nastere incepe sa-si arate efectele magice. De acum, bolborositul bebelusului devine pe zi ce trece tot mai inteligibil. De asemenea, intelege tot mai mult din ceea ce ii spui.

Potrivit unui studiu realizat in Statele Unite ale Americii, coeficientul de inteligenta al unui adult este direct proportional cu numarul de cuvinte pe care le-a auzit pe parcursul primului an de viata. In aceeasi nota. este important sa-l stimulezi sa-ti raspunda.

La varsta de noua luni, copilul incepe sa inteleaga semnificatia cuvantului "Nu", desi este putin probabil ca-ti va da ascultare deocamdata in acest sens. Oricum, va reactiona, in sensul ca se va opri, pe moment, din ceea ce facea si te va privi contrariat. Este bine ca, atunci cand ii spui "Nu", sa pronunti si numele lui, pe care ar trebui sa-l stie de cateva luni.

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie