Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Alergiile
Home > Stil de viata > Sistemul imunitar > Alergiile > Alergiile in pasi de primavara

Alergiile in pasi de primavara

Alergiile sezonale afecteaza foarte multi oameni in fiecare an. Este cunoscut faptul ca rinitele - inflamatia mucoasei nazale sau febra de fan apar in momentele in care sistemul imunitar reactioneaza fata de anumite substante iritante (polen, praf etc.) aflate in mediul inconjurator.
De obicei simptomele alergiilor apar inca din copilarie si in grupa de varsta cuprinsa intre 20 si 40 de ani.

Reactiile alergice depind de o varietate de factori ce includ tipul si intensitatea expunerii organismului in fata alergenelor sau a factorilor genetici. Exista multe persoane care nu considera alergiile ca fiind o conditie medicala serioasa; drept urmare ele nu se prezinta la medic pentru a afla metodele de tratare si de usurare a simtomelor cu care se confrunta. Un mare numar de cazuri este reprezentat de oamenii care confunda alergiile cu banale guturaiuri.

Reactiile alergice au un anumit grad de severitate - de la formele blande (manifestate sub forma unor stranuturi) pana la formele serioase ce reprezinta un pericol pentru sistemul imunitar - astmul de exemplu. Cele mai intalnite forme de manifestare ale unei alergii includ rinoree, ochi iritati, stranuturi, dureri de gat, congestii nazale si tuse. Pe langa acestea mai pot aparea iritatii ale pielii sau se pot dezvolta dificultati respiratorii.

Cu toate ca majoritatea acestor simptome sunt destul de blande, de-a lungul timpului pot genera stari de oboseala, insomnii, probleme de concentrare si dificultati privind performantele de la locul de munca.


Alergenele din medii inchise

Ultimul lucru pe care ti-l doresti in momentul in care te asezi confortabil intr-un pat este prezenta vreunui alergen. Din pacate, anumiti alergeni exista in multe arii ale propriilor noastre locuinte. Iata o lista cu alergene specifici spatiilor inchise:

  • Firele de praf - particulele de praf sunt organisme foarte mici care se pot regasi pe mobila, pat si in carpete.
  • Firele de blana - cu toate ca animalele de casa sunt extrem de dragute, saliva si firele lor de par reprezinta surse generatoare de alergii.
  • Panzele de paianjen - particulele continute de aceste panze constituie de asemenea posibile substante care antreneaza reactii alergice la anumite persoane.
  • Sporii - acesti alergeni se dezvolta in colturile calduroase si umede ale caminului tau.


Alergenele din spatiile deschise

In functie de zona gegrafica in care locuiesti, alergiile sezonale au un grad diferit de severitate.

  • Polenul - pulbere, de obicei galbena, formata din grauncioare microscopice produs de anterele plantelor cu seminte. Fiecare planta poate face sute de mii de granule cu polen. Aceste particule sunt purtate de vant, motiv pentru care poti dezvolta alergii la diferite plante chiar daca acestea nu se regasesc in zona geografica in care locuiesti.
  • Spori - organ microscopic al organismelor vegetale, care serveste la inmultire, la raspandire si, adesea, pentru supravietuirea in conditii nefavorabile. Similari polenului, sporii declanseaza reactii alergice. Daca esti sensibil la acest alergen, poti prezenta simptome de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei. Cu toate acestea, dupa primele temperaturi scazute ale iernii, sporii pot continua sa se dezvolte si in conditii meteorologice nefavorabile in mod normal.

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  14.04.2008 22:15 
Alergiile
sunt alergica la frig, aer conditionat, praf si cred ca le-a mostenit si fiica mea, am incercat tot felul de tratamente dar mi s-a spus ca petru mine care am devenit alergica la 30 ani nu exista tratament ca sa-mi dispara complet decat sa se amelioreze dar sper ca pt fiica mea sa gasesc un tratament. Medicamentul pe care l-am incercat ultimul a fost xyzal dar tot degeaba.
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie