Stil de viata  Afectiuni si boli  Club sanatate
Teste
 
Tulburari
Home > Afectiuni si boli > Psihiatrie > Tulburari > 7 intrebari si raspunsuri despre schizofrenie

7 intrebari si raspunsuri despre schizofrenie

Vrei sa intelegi ce inseamna schizofrenic? Te-ai intrebat cum se poate integra o astfel de persoana in societate? Gasesti mai jos cateva raspunsuri date de un medic psihiatru unor intrebari frecvente.

Psihiatrie

Ghiduri utile
·Ghidul medicamentelor, al vitaminelor si al suplimentelor alimentare
Informatii detaliate despre medicamente, vitamine si suplimente alimentare.
Top Sanatate iti recomanda
·Cum sa combati depresia prin alimentatie
Anumite alimente au efect antidepresiv, avand aceleasi reactii asupra organismului precum medicamentele recomandate de obicei persoanelor depresive

Ce este schizofrenia? Prin ce se deosebeste o persoana schizofrenica de alti oameni?

Este o psihoza, adica o boala psihica ce debuteaza de cele mai multe ori la varsta pubertatii. Schizofrenicul pierde progresiv contactul cu realitatea si isi creeaza propria sa lume. Halucinatiile sunt prezente, in special cele auditive ( aude voci).

Exista si forme de boala fara halucinatii?

Da, sunt forma mai rare , dar, din pacate si mai grave. In acest caz, schizofrenicul prezinta asa zisele semne negative, adica e apatic, areactiv. In lipsa unui tratament corespunzator schizofrenia se poate degrada, ajungand la aceste forme, cu o ramolire progresiva a creierului. Dar aceasta nu este o regula. Exista forme care nu raspund la tratament si forma care, chiar in lipsa tratamentului au o evolutie buna.

Daca sunt in familie cazuri de schizofrenie, care sunt sansele ca boala sa se transmita la copii?

Studii experimentale au aratat ca exista forme cu transmitere ereditara, persoanele cu antecedente familiale de boala avand un risc mai mare de a face boala, comparativ cu populatia generala.

Se poate preveni boala?

Nu, deoarece, ca majoritatea bolilor psihice, nu exista leziuni evidente la nivelul creierului, cel putin la debut. Dupa cum am spus mai devreme, debutul este in general legat de dificila varsta a pubertatii, sau de socuri psihice.

Dar exista un anumit tip de personalitate care este mai predispus sa faca aceasta boala?

Exista personalitati schizoide si schizotipale, care represinta tulburari de personalitate si nu boli. Asemenea persoane sunt mai retrase, bizare, si uneori se pot decompensa cu manifestari schizofrenice reversibile. Dar nu exista o legatura directa intre aceste tipuri de personalitate si boala.

Deci schizofrenia nu este reversibila? Nu se poate vindeca complet?

Din pacate nu. Este o boala cronica, ce poate fi insa tinuta sub control foarte bine de tratament.


Adica bolnavul poate duce o viata sociala normala?

In unele cazuri da, pentru o perioada de timp. Dar schizofrenicul nu se va incadra niciodata normal in societate. Pentru el, valorile si realitatea noastra nu exista, sunt mai mult sau mai putin distorsionate. Dar, daca are parte de intelegere de la anturaj, evolutia sa va fi mai buna.

 

Realizat in colaborare cu medic psihiatru Ioana Pricop

Ce spun cititorii (ultimul mesaj pentru acest articol)
  29.01.2012 21:33 
Tratarea schizofreniei in toate formele ei de complexitate
Buna ziua la ora actuala schizofrenia se poate trata cu succes datorita medicatiei noi care a aparut pe piata dar trebuie sa avem putina credinta (credinta cat un graunte de mustar zice Dumnezeu de veti avea, veti putea muta chiar si muntii din loc).Asadar, cunosc in complexitate toate formele de tip schizofrenic.In primul rand trebuie sa aveti credinta in Dumnezeu ca fara El nu puteti face nimic.De asemenea cunosc persoane multe aflate in aceasta suferinta, dar Dumnezeu ne-a dat plantele si mineralele naturii pentru vindecarea absolut a tuturor bolilor si multe persoane nu le stiu folosi in viata de zi cu zi.De exemplu ceaiul de coada calului combate cele mai teribile halucinatii, confuzii etc.La fel ceaiul de sunatoare(planta din tulpina careia daca o rupi iese o seva rosie care semnifica sangele Mantuitorului), iarasi un bun remediu pentru bolnavul psihic.Iar in al doilea rand meloterapia ajuta foarte mult bolnavul psihic de a se detasade tot negativismul acestei lumii, ceea ce precede la o gandire pozitiva.Prin urmare,schizofrenia se poate trata cu succes daca sti cum sa te comporti cu bolnavul,sa sti sa il ajuti sa se integreze in societate si cu siguranta el se va insanatosi.Eu v-as da un sfat intelept celor care sufera de aceasta boala, stim ca in zilele noastre sa mergi la un psihoterapeut te costa o gramada de banii,si v-as sugera de asemenea in locul de amerge la un psihoterapeut sa ascultati muzica de relaxare (meloterapie foarte multa),astfel bolnavul va incepe incet incet sa isi revina ,sa gandesca pozitiv, dar trebuie si putin ajutat cu medicamentatie,fiindca si medicamentele care au aparut sunt facute de oamenii de stiinta in laborator,prin urmare oamenii de stiinta stiu folosul lor dupa ce le-au studiat in laboratoare tot cu ajutorul lui Dumnezeu(fara Dumnezeu nu putem face nimic).Asadar in incheiere as mai aminti un elixir al vietii de fapt sunt 2 procedee: 1.Un ceai facut din musetel, menta, sunatoare si tei este un adevarat elixir al vietii omenesti,fiindca suntem formati din corp, minte si suflet=> Musetelul este corpul uman,Menta este mintea noastra,TEIUL=SUFLETUL, si sunatoarea sangele .(Acesta este elixirul vietii ). 2.Ginsengul care vindeca absolut orice boala si multa lume nu stie treaba asta, chiar si cancerul se vindeca cu Ginseng nu degeaba este numita radacina vietii care creste sub forma de om.Aici este esenta lui DUMNEZEU.De asemenea ginsengul combinat cu Gingko Biloba formeaza esenta vietii, fiindca Ginsengul reprezinta radacina vietii ,iar Gingko Biloba reprezinta regenerare totala a organismului de aceea combinat(Ginseng+Ginkgo Biloba)este un adevarat elixir al vietii care te readuce la starea de om sanatos . As incheia prin urmatoarele cuvinte sper sa va fii fost de folos si aveti credinta in Dumnezeu ca fara El nu putem face nimic de aceea exista un determinism in lumea asta , si totul este de la Dumnezeu.Nimic fara Dumnezeu si Doamne Ajuta !!!
Spune-ti parerea
* cod Greu de citit?
Regenerare cod

Newsletter-ul TopSanatate
dinamism si energie de la prima ora!


Cresterea copiilorFrumusete & ingrijire
Medicina alternativaNutritie
PsihologieRelatii
SarcinaSanatate sexuala
Sistemul imunitarSlabeste sanatos
SportShopping
CardiologieDermato - venerologie
EndocrinologieGastroenterologie
Ghid de prim ajutorGinecologie
NefrologieOftalmologie
OncologieOrtopedie
PsihiatrieSanatatea spatelui
Sanatate publicaStomatologie