Nu avem o legislatie clara privind reproducerea umana asistata medical

In tara noastra nu exista un cadru legislativ privind reproducerea umana asistata medical, atrage atentia grupul de initiativa "SOS Infertilitatea".
In tarile Uniunii Europene exista o legislatie clara si ferma referitoare la sanatatea reproducerii asistate medical. Pe langa aspectele etice si de protejare a embrionului foarte clar reglementate, in ceea ce priveste costurile procedurilor necesare pentru reproducerea umana asistata, acestea sunt incluse in programele de sanatate publica. In aceste tari, in numele solidaritatii sociale, statul sustine din impozitele si taxele platite de cetateni, inclusiv de catre cei afectati de infertilitate, pana la sase incercari de fertilizare in vitro sau inseminari artificiale per cuplu.
De exemplu, in ceea ce priveste tehnicile de fertilizare in vitro, Austria sustine financiar patru incercari, Belgia - sase, Danemarca - trei, Franta - patru, Ungaria - cinci etc.

In schimb, in Romania nu exista un cadru legislativ care sa reglementeze acest domeniu atat de sensibil. Practic, in Romania domneste legea junglei in domeniul reproducerii asistate medical, pe principiul “tot ce nu e interzis este permis”, ceea ce ofera unora dintre medici posibilitatea unor proceduri uneori experimentale.

Scopul Grupului de Initiativa “SOS Infertilitatea” este acela de a semnala clasei politice romanesti, in ansamblul sau, ca finantarea acestor proceduri este o solicitare urgenta si legitima din partea cuplurilor cu probleme de fertilitate.
Romania are nevoie de un cadru legislativ in domeniul reproducerii umane asistate medical tocmai pentru a se evita excesele si experimentarile.
 

Comentarii (1)

POSTEAZA COMENTARIU
Afiseaza:Cele mai recente|Cronologic

  • pogo pe 26 Iul 2009, 16:43
    trist dar adevarat

    stim sigur ca la noi cei cu probleme de infertilitate nu se gandeste nimeni.... pacat de tara asta frumosa..asa a lasoto dzeu..dar fara oameni cu prea multa mila si intelepciune pot spune ca imi pare ca sunt roman...si ca traisc in nenorocita asta de tara la noi nimeni nu gandeste... macar sprijiniti acest grup SOS Infertlitatea..suntem un grup de tineri cu probleme fff mari uiatativa in jurul vostru...stimati parlamentari..ca natalitatea scade...scade in fiecare an... de ce nu spriiniti tineretul cu probleme medicale/?? nu va ganditi ca ei vor fi viitorul de maine??? nu avem bani de a face FIV si alte tratamnete...nici sa infiem nui asa usor ca si acolo iti trebuie relatii si pile dosarele ptr adoptie sunt la fel de multe ca cele ptr tratamnete de infertilitate...deci suntem atat de multi...cred ca habar nu aveti de ce se intampla in jurul vostru stimati parlamentari stresul ne ucide...nu glumim... in caz ca nu stiati celebrul ministru al sanatatii BALZAC si el are probleme de infertilitate...dar el are banii suficenti sa faca cati copii vrea la eprubeta..dar noi ceilalti??? ce facem??? deceptia ne paste...eventual sa astepatm la coada la infieri aniii si aniii de zile..pana gasim un tigan mic de infiat,...caci copii roamnai sunt dati primii pe relatii si pile nu mit deloc...lucrez intrun sistem de stat, si vad multe in jurul meu trezitiva la realitate..si nu ne dati uitarii...ca si noi suntem platitori de sanatate..unde sunt banii care ii dam mereu?? ca ptr noi nu se face nimic??? nicioadat nu avem bani la sanatate?? dar unde sunt banii??/

    0
    0

Posteaza comentariu

Greu de citit? Regenerare cod