Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 29.03.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/cifra-de-250-de-cupluri-pentru-fertilizarea-in-vitro-este-discriminatorie-29587.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Cifra de 250 de cupluri pentru fertilizarea in vitro este discriminatorie

20.10.2009

In ceea ce priveste actuala decizie a Ministerului Sanatatii de a sustine financiar o tentativa de fertilizare in vitro, aceasta este salutara, ca principiu. Ceea ce ridica insa probleme este cifra avansata - 250 de cupluri, cu varsta intre 25 si 40 de ani. Desi intelege restrictiile bugetare inerente, Asociatia SOS Infertilitatea considera aceasta cifra aleatorie si discriminatorie.

Asociatia SOS Infertilitatea saluta atitudinea Ministerului Sanatatii care recunoaste finalmente infertilitatea drept o realitate a societatii romanesti si initieaza un poiect de lege in domeniul reproducerii umane asistate. In perioada in care acest proiect de lege se va afla, conform legii, in dezbatere publica, SOS Infertilitatea, dupa lecturi atente si consultari cu juristii sai, va propune amendamente.

Rezolutia Parlamentului European din 21 februarie 2008 privind viitorul demografic al Europei (2007/2156(INI)) prevede: Parlamentul European "constata ca infertilitatea este o boala recunoscuta de Organizatia Mondiala a Sanatatii, care poate avea efecte grave, cum ar fi depresia; subliniaza faptul ca rata infertilitatii este in crestere, atingand in prezent aproximativ 15% din cupluri; invita, prin urmare, statele membre sa garanteze cuplurilor dreptul de acces universal la tratament impotriva infertilitatii". Ca atare, SOS Infertilitatea va propune ca garantarea pentru cupluri a dreptului de acces universal la tratament impotriva infertilitatii sa fie inscrisa in proiectul de lege ce va intra in dezbatere publica.

In conditiile in care toti membrii cuplurilor infertile sunt contribuitori la sistemul de asigurari de sanatate, din punctul de vedere al Asociatiei sunt foarte greu de gasit criteriile care sa nu transforme aceasta limitare la 250 de cupluri intr-o masura discriminatorie, ce incalca principiul de acces egal la tratament medical pentru cetatenii Romaniei. SOS Infertilitatea asteapta cu interes ansamblul criteriilor ce vor fi stabilite de cate Comisia de Obstetrica-Ginecologie a Ministerului Sanatatii pentru finantarea fertilizarii in vitro si va reactiona ulterior, ca atare.