Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 27.04.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/ce-analize-trebuie-sa-fac-pentru-ficat-29321.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Ce analize trebuie sa fac pentru ficat?

02.09.2009

Ca sa te asiguri ca ficatul tau nu are de suferit, poti sa apelezi la un set de analize. Afla cine risca sa faca o boala de ficat si cum poti sa depistezi la timp aceste probleme.

Inainte de toate trebuie sa stim ca ficatul trebuie sa faca fata cu brio la tot ceea ce mestecam si inghitim. El este considerat "creierul" sistemului digestiv pentru ca este capabil sa determine care dintre substantele ingerate sunt cu adevarat necesare pentru organism. Este cel mai mare organ din corp (cantarind intre 2 si 2,5 kg), iar ceea ce-l face de-a dreptul unic printre celelalte organe se refera la functiile multiple pe care le indeplineste si faptul ca se poate regenera.

"Ficatul reprezinta unul dintre cele mai importante organe, fara de care nu am fi capabili sa utilizam ceea ce natura ne pune la dispozitie prin alimente. (...) Ca atare, ficatul este interpus intre tubul digestiv - pe de o parte - si circulatia sistemica (reprezentand intregul organism). (...) Ficatul functioneaza si livreaza organismului in functie de ceea ce primeste. Ficatul reprezinta pentru organism o placa turnanta si tot ceea ce noi ingeram (mestecam si inghitim) ajunge sub o forma sau alta la nivelul ficatului. Ca atare, trebuie sa fim constienti de faptul ca orice medicamente am lua, pentru o afectiune sau alta, acestea ajung la ficat, care la randul lui, trebuie sa faca ceva cu ele - trebuie sa le metabolizeze", precizeaza prof. dr. Adrian Streinu - Cercel in cartea "Totul despre hepatite si virusurile hepatitice".


Factori de risc pentru bolile de ficat
 
Gastroenterologii atrag atentia asupra unor alimente pe care daca le consumam in exces pot sa dauneze sanatatii ficatului. Dintre acestea, specialistii enumera: bauturile alcoolice si carbogazoase, prajelile, afumaturile, alimentele grase (branzeturi, carne) si excesul de oua. Pe langa acesti factori de risc, se pot adauga si altii care predispun o persoana la bolile de ficat. Astfel cei care iau zilnic medicamente, care au dezvoltat in trecut o hepatita sau un icter, care se confrunta cu diabetul zaharat si colesterolul ridicat sau lucreaza intr-un mediu toxic prezinta un risc mult mai ridicat de a face o boala de ficat. De asemenea, nici obezitatea nu face bine la ficat.


Teste pentru ficat

Poti sa verifici sanatatea ficatului efectuand cateva teste, potrivit dr. Ditoiu Alecse Valerian, medic primar boli interne si gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni si Secretar General al Asociatiei Romane pentru Studiul Ficatului. Dr. Ditoiu aminteste pe site-ul propriu www.hepatite.ro analizele pe care trebuie sa le facem pentru ficat: bilirubina (creste in hepatita, ficat gras alcoolic, ciroza hepatica colestatica, icter mecanic si anemii hemolitice), amoniul (nivelul crescut indica o posibila ciroza), albuminele (in bolile de ficat au o concentratie scazuta), ALT (GPT este in crestere in caz de hepatita, ciroza, cancer), ASR (GOT creste in aceleasi situatii ca si ALT), GGT (este crescuta in cazurile de hepatita, ciroza, cancer), fosfataza alcalina (este crescuta in caz de icter mecanic) si protrombina (prezinta o concentratie scazuta in caz de boala la ficat).


Teste neinvazive pentru ficat care inlocuiesc punctia hepatica

Printr-o simpla analiza de sange si un algoritm de calcul specific, medicii pot stabili cat de afectat este ficatul de afectiuni cronice. Testele FibroTest si FibroMax reprezinta alternativa nedureroasa la punctia hepatica si permit determinarea la timp a stadiului fibrozei hepatice, controlul evolutiei sale pe tot parcursul tratamentului, evaluarea incarcarii grase a ficatului, precum si monitorizarea procesului necro-inflamator.

Profesorul Poynard, sef al Serviciului Hepato-Gastroenterologie al Spitalului Pitie-Salpetriere din Paris, impreuna cu echipa sa, au conceput o serie de teste ca pe o combinatie de biomarkeri serici specifici la care se adauga sexul, varsta, greutatea si inaltimea pacientului, toti acesti parametri fiind introdusi intr-un algoritm de calcul patentat, specific fiecarui test.

Primul test, FibroTest (costa 400 ron) descopera cele mai frecvente afectiuni hepatice cronice (hepatita C, B si D, coinfectia HIV, steatoza de origine alcoolica si non-alcoolica) si este singurul care permite fibrozei hepatice la pacientii diabetici sau cu boli de nutritie. Acest test este util tuturor, indiferent de sex, varsta sau origine, oferind un diagnostic imediat si un prognostic pe termen lung. In prezent testul este adoptat de mari centre si clinici de hepato-gastroenterologie din intreaga lume, fiind validat in numeroase studii clinice independente.

Celalalt test, FibroMax (costa 600 ron) este mai complet si constituie o combinatie de 5 teste non-invazive diferite care ofera in plus informatii pretioase despre grasimile care incarca ficatul, gradul de activitate necro-inflamatorie, prezenta steatohepatitei non-alcoolice la pacienti obezi, cu dislipidemie, rezistenta la insulina sau diabet si gradul afectarii hepatice la pacientii alcoolici.

Peste 90 de tari folosesc deja aceste teste si peste 300.000 de persoane au beneficiat de ele. In Romania se poate efectua in numeroase spitale, clinici private si laboratoare, se plateste, iar daca este depistata o boala cronica de ficat Casa Nationala de Asigurari va suporta costurile tratamentului.

Lista cu laboratoarele din tara acreditate, unde puteti sa efectuati aceste teste o puteti descarca de AICI.


Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie recomanda ...

Un regim alimentar sanatos pentru ficat consta in alimente proaspete (evitarea alimentelor conservate altfel decat prin congelare), fructe si legume in functie de toleranta digestiva si limitarea consumului de alcool. De asemenea, Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie avertizeaza cu privire la consumul de prajeli (din care rezulta produsi toxici) care sunt mai rau tolerate si recomanda prepararea alimentelor prin fierbere in apa sau la aburi, la cuptor, in vase sub presiune sau in folie de aluminiu.

Un regim alimentar alimentar in bolile ficatului recomanda de dr. Ditoiu Alecse Valerian, medic primar boli interne si gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni gasesti AICI.