Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 19.04.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/impetigo-sau-bube-dulci-o-boala-infectiosa-contagioasa-28550.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Impetigo sau "bube dulci": o boala infectiosa contagioasa

30.04.2009

Informatii generale

Impetigo este o boala de piele foarte contagioasa care afecteaza in special copiii. Potrivit prof. dr. Anca Zbranca, infectiile pielii, cu aspect stralucitor, alb-galbui, crustos sau zemuind, ca de miere de albine pe suprafata pielii, sunt cunoscute si sub denumirea populara de "bube dulci".

"Cel mai adesea sunt vazute la copii, indeosebi in jurul gurii. Pot sa apara si la persoane cu igiena precara a caror plagi, zgarieturi etc. se suprainfecteaza, sau la persoane care au scabie, se scarpina si, la fel, zonele afectate se suprainfecteaza", ne informeaza specialistul.

Boala poate sa afecteze si adultii si poate sa apara si in alte parti alte corpului prin scarpinare. Se transmite foarte usor prin atingerea portiunii afectate sau prin folosirea obiectelor personale ale celor afectati: haine, jenjerie, prosoape etc.

Cauze

Potrivit prof. dr. Anca Zbranca, impetigo este o afectiune "cauzata in special de streptococi si se transmite cu usurinta de la un om la altul prin atingerea zonei bolnave". Impetigo mai poate fi declansata si o alta bacterie: stafilococul.

Cel mai adesea bacteriile patrund in organism prin zonele unde pielea prezinta leziuni cauzate de: intepaturi de insecte, eczeme, taieturi, arsuri. Totusi, poate sa apara si daca pielea este perfect sanatoasa.

Stafilococul produce o toxina care favorizeaza raspandirea infectiei in pielea din jur. Acesta toxina distruge o proteina care leaga celulele tegumentului unele de altele. Odata distrusa proteina respectiva, bacteria se raspandeste foarte repede.

Simptome

Semnele si simptomele infectiei sunt:

Factori de risc

Desi oricine poate dezvolta impetigo, cei mai expusi sunt copiii cu varste intre 2 si 6 ani pentru ca sistemul lor imunitar nu este inca dezvoltat. Alti factori care determina aparitia infectiei includ:


Persoanele adulte care au diabet sau cele care au un sistem imunitar deficitar sunt mai expuse sa dezvolte ectima, o forma grava de impetigo.

Tratament

De regula, medicul dermatolog pune diagnosticul de impetigo in urma examinarii pielii. Uneori ia o proba din interiorul veziculei pentru examenul bacteriologic. Se pot efectua teste suplimentare de sange si de urina daca sunt prezente si alte simptome.

Potrivit prof. dr. Anca Zbranca tratamentul consta in aplicatii locale ale unui unguent pe baza de antibiotic, pentru cazurile usoare si tratament cu antibiotice administrate oral, pentru cazurile mai grave. De asemenea, in toate situatiile, se recomanda o igiena stricta a pielii.


Tratament pentru acasa

Daca infectia este minora si nu s-a raspandit pe mai multe zone ale corpului, iata cateva recomandari care iti pot fi de folos: