Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 19.04.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/nevrita-sau-neuropatia-optica-28262.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Nevrita sau neuropatia optica

18.03.2009

Informatii generale

"Nevrita optica, sau neuropatia optica este o afectiune inflamatorie de origine toxica sau degenerativa care atinge nervul optic, responsabil de vedere", explica dr. Ionut Costache, specialist Bausch & Lomb. Un studiu recent asupra acestei afectiuni arata ca varsta medie a persoanelor afectate este de 32 de ani si este mai frecventa in randul femeilor decat al barbatilor (70% dintre pacienti sunt femei).

Pentru multe persoane, nevrita optica ramane un proces izolat. In anumite cazuri, cei afectati dezvolta in cele din urma scleroza multipla. Durerea si pierderea temporara a vederii sunt simptomele cele mai comune ale afectiunii. In principiu, dupa un singur episod, vederea se recupereaza treptat, chiar si fara tratament.

Semne si simptome

Neuropatia optica afecteaza, de regula, un singur ochi. Totusi, este posibil sa apara simultan la ambii ochi. Simptomele pot sa apara dupa ce faci sport sau o baie fierbinte si pot include:


Semnele si simptomele nevritei optice pot indica si prezenta sclerozei multiple. Pentru 15-20% dintre persoanele care dezvolta scleroza multipla, neuropatia optica este primul simptom.


Cand trebuie sa mergi la medic?

Problemele cu ochii trebuie luate foarte in serios deoarece multe dintre ele pot duce chiar la pierderea vederii. Mergi la un control de specialitate daca:

Cauze

Potrivit specialistului, cauzele unei neuropatii optice sunt multiple:

Factori de risc

Factorii de risc pentru nevrita optica se refera la:

Diagnostic

Diagnosticul este pus de catre medicul oftalmolog. Acesta iti va verifica vederea si modul in care percepi culorile. Poate sa-ti recomande si efectuarea mai multor teste:


Alte teste pot include:

Tratament

De regula, nevrita optica trece de la sine. Totusi, in anumite cazuri, "tratamentul consta in corticosteroizi adminitrati sistemic, intravenos, pentru a impiedica atrofia de nerv optic", ne informeaza specialistul. Astfel, tratamentul implica:


Pentru persoanele care nu raspund la tratamentele cu corticosteroizi, se poate apela la o terapie denumita "plasma exchange" care poate ajuta la recuperarea vederii. In general, vederea normala se restabileste in sase luni de la primul episod de nevrita optica. Persoanele care sufera de scleroza multipla sau neuromielita optica pot avea simptome recurente de neuropatie optica dupa recuperarea initiala.