Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 29.03.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/pitiriazisul-rozat-gilbert-28093.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Pitiriazisul rozat Gilbert

25.02.2009

Informatii generale

Pitiriazisul rozat Gilbert este o boala acuta, benigna care are o transmitere preferentiala primavara si toamna la persoanele cu imunitatea putin scazuta. Initial apare o placa rozata, rotunda-ovalara, cu margini proeminente si cu o dimensiune ce variaza intre 2 si 10 cm.

Potrivit prof. dr. Anca Zbranca, medic dermatolog, "pitiriazisul rozat Gilbert este o afectiune benigna, care poate apare la orice persoana, indiferent de sex, varsta sau starea sociala". Afecteaza preponderent adolescentii si adultii tineri (persoanele cu varsta cuprinsa intre 10 si 35-45 de ani) si cu precadere sexul feminin. Cateodata pitiriazisul rozat este precedat de infectii usoare ale tractului respirator.

Cauze

Nu se cunoaste exact etiologia pitiriazisului rozat Gilbert si nicio regula de igiena cunoscuta nu impiedica transmiterea bolii. Nu se stie inca exact daca este vorba despre o componenta virala sau fungica.

Cu toate ca nu este o afectiune contagioasa, unii cercetatori sugereaza ca ar putea fi provocata de anumite virusuri, deseori fiind incriminate virusurile herpetice 7 si 6.

Semne si simptome

Potrivit specialistului, pitiriazisul rozat Gilbert debuteaza ca "o placa de marimea unei monede, roz-rosie, acoperita de cruste fine, urmata la cateva zile de mici placi eritemato-scuamoase diseminate, mai ales, la nivelul toracelui si abdomenului".

Eruptia se produce in valuri, in cateva saptamani. Placile se dezvolta simetric si pot aparea si in zonele de la baza gatului si radacinile membrelor. Copiilor le pot aparea leziuni si pe fata. Eruptia dureaza 6 pana la 8 saptamani, iar in unele cazuri se intinde pe o perioada de cateva luni. De regula, nu este pruriginoasa. Totusi, uneori apare un prurit usor, iar aproximativ 25% dintre persoanele afectate prezinta un prurit sever.
 
Se pot intalni si forme atipice:


Acestea necesita diagnostic diferential cu alte boli de piele.

Eruptiile care apar in pitiriazisul rozat se aseamana cu cele din alte afectiuni cutanate, ca de exemplu:

Inainte de aparitia pitiriazisului, se pot resimti simptome asemamatoare gripei: stari de oboseala, dureri de cap, greata, lipsa poftei de mancare.

Diagnostic

Diagnosticul este pus de medicul dermatolog, in urma anamnezei.

In cazul in care diagnosticul nu este clar, se mai pot efectua:

Tratament

"Nu exista un tratament specific al acestei boli care, netratata, trece de la sine in circa 8 saptamani", ne spune prof. dr. Anca Zbranca. "In cazul in care eruptia este pruriginoasa, pacientul poate primi de la dermatolog antihistaminice pe cale orala si corticoizi asociati cu antimicotic in aplicatie directa pe piele", continua specialistul.

Adesea, persoanele afectate confunda pitiriazisul rozat cu impetigo, din cauza aspectului asemanator al eruptiei si de aceea au tendinta de a lua medicamente antifungice. Acestea nu sunt de niciun ajutor deoarece afectiunea nu este produsa de o ciuperca. Diagnosticul corespunzator, precum si tratamentul adecvat sunt stabilite de medicul dermatolog.


Remedii "pentru acasa"

"Daca nu se consulta un dermatolog, pacientul poate fi ajutat de aplicarea pe piele a unui lapte emolient si hidratant care minimizeaza aspectul inestetic al leziunilor", afirma dermatologul.

Pentru ameliorarea senzatiilor de mancarime mai pot fi de ajutor: