Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 25.04.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/chisturile-renale-sau-rinichiul-polichistic-27949.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Chisturile renale sau rinichiul polichistic

06.02.2009

Informatii generale

De fapt ce sunt aceste chisturi renale? Sunt niste formatiuni necanceroase sub forma unor pungi pline cu lichid sau material semisolid dezvoltate la nivelul rinichilor.

Aceste chisturi au peretii captusiti de un epiteliu si pot afecta atat corticala, cat si medulara renala. Prin imbunatatirea metodelor de diagnostic - ecografia - numarul pacientilor cu chisturi renale a crescut in ultimul timp.

In mod normal un rinichi cantareste in jur de 150 grame. Rinichiul polichistic este marit in dimensiuni, ajungand sa cantareasca intre 2500 grame si 4000 grame. Forma rinichiului polichistic este neregulata, iar aa palpare apare tumoral. Chisturile  sunt localizate oriunde in zona renala si au dimensiuni intre 0,1 - 10 cm.

Complicatiile cele mai fecvente ale chisturilor sunt infectia si hemoragia. De aceea, este necesar un control medical periodic, care in functie de severitatea afectiunii poate sa previna aparitia complicatiilor.  

Boala rinichiului polichistic (numita si polichistoza renala) afecteaza peste 12 milioane de persoane in lume.

De cate tipuri sunt?

Chisturile renale pot fi congenitale sau dobandite. Cele congenitale sunt boli determinate de anomalii de dezvoltare renala, cum ar fi:

La randul sau boala polichistica autozomal dominanta poate fi de tip I ( mutatie localizata pe bratul scurt al cromozomului 16) sau de tip II ( mutatie localizata pe bratul lung al comozomului 4) in functie de gena implicata in producerea bolii.

Cum se formeaza chisturile?

Nefronul este unitatea de baza, structurala si functionala a rinichiului. Fiecare rinichi este format din cca 1 mil. de nefroni. Nefronul este alcatuit din glomerulul renal si din sistemul tubular (proximal, ansa Henle, tub distal, colector).

Initial, apar mici diverticuli care ulterior cresc, se desprind si se izoleaza formand chisturi. In aceste chisturi este sechestrat fluidul tubular. Cu timpul epiteliul care captuseste peretii chistului incepe sa secrete, ducand la cresterea in dimensiuni a chistului.

Dupa evacuarea chistului, lichidul se reface el fiind format de epiteliul ce captuseste peretele chistului.

Semne si simptome

Un numar de bolnavi pot fi asimptomatici, fiind descoperiti intamplator la un exameni ecografic de rutina.

1. Durerea lombara este principalul simptom . Poate fi cronica sau acuta determinata de ruptura unui chist. Durerea poate avea intensitate variabila in functie de numarul, marimea si lozalizarea chisturilor. Decompresia chistelor prin punctionarea lor sau eliberarea spontana a lor in caile urinare reduce durerea;

2. Hemoragia intrachistica poate da durere acuta, intensa, unilaterala, hematurie;
 
3. Infectia intrachistica produce febra insotita de durere, la aparitia calculilor renali - cca 30 % din pacientii cu rinichi polichistici prezinta litiaza renala, iar cel mai frecvent calculii au origine urica sau oxalica;
 
4. Hipertensiunea arteriala care precede insuficienta renala cronica.

Prin examinarea urinei se poate semnala:

O lunga perioada de timp functia renala este normala, iar dupa varsta de 40 de ani apare insuficienta renala care in cca 10 ani progreseaza spre uremie (cresc valorile produsilor de excretie azotata: ureea si creatinina). Caracteristic pentru bolnavul cu boala chistica renala si insuficienta renala este discrepanta intre gradul anemiei (usoara) si nivelul crescut al creatininemiei.

10% dintre persoanele cu rinichi polichistic au chisturi pancreatice, 5% au chisturi la splina, iar cele mai frecvente sunt chisturile hepatice. Se pare ca la femei numarul chisturilor hepatice e legat de numarul sarcinilor. Apar mai tarziu decat chisturile renale. Functia hepatica nu este afectata de chisturi, dar durerea si dispneea pot fi prezente. In aceste cazuri este necesara punctia si evacuarea acestora. Toti pacientii cu boala polichistica autozomal dominanta prezinta mai devreme sau mai tarziu chisturi hepatice . 

Diagnostic

1. Ecografia: metoda sigura, ieftina, usor de efectuat si nu iradiaza. Poate detecta chisturi mai mari de 5 mm;
 
2. Tomografia computerizata evidentiaza si ea chisturile. Se recurge la aceasta metoda in cazuri rare cand in urma examinarii ecografice exista o incertitudine. Dar, metoda este costisitoare, iradiaza, la copil este dificil de executat plus efectele nocive ale substantei de contrast. Substanta de contrast, mai ales pe un rinichi cu probleme poate chiar induce insuficienta renala acuta, uneori chiar necesitand dializa;

3. Analiza genetica este o metoda foarte scumpa si nu ajuta cu nimic un pacient care are deja chisturi. Poate fi folosita pentru planningul familial;
 
4. Urografia intravenoasa se efectueaza la o creatininemie sub 3 g/dl si se foloseste cand ecografia nu e concludenta.

Optiuni de tratament

Durerea se trateaza cu analgezice, chisturile gigante care dau dureri cronice severe pot beneficia de drenaj percutan, apoi scleroza cu etanol sau chirurgical se aspira fluidul apoi se indeparteaza chirurgical peretele chistic (camasa).

Recomandari alimentare: se recomanda un consum ridicat de lichide (2l apa/zi), mancarurile nesarate daca s-a instalat hipertensiunea arteriala si/sau insuficienta cardiaca.

Hematuria necesita spitalizare. In absenta infectiei este suficient repausul la pat cca 48 h si tratarea hipertensiunii arteriale.

Infectiile rinichilor sau vezicii urinare se trateaza cu antibiotice si rapid pentru a preveni afectarea functiei renale.

Insuficienta renala – daca rinichii isi pierd capacitatea de filtrare a sangelui si de indepartare a reziduurilor din sange, este necesara efectuarea dializei sau a unui transplant renal. Pacientii cu boala polichistica suporta bine hemodializa. Este contraindicata dializa peritoneala.

Boala polichistica renala dobandita

Este definita prin prezenta a mai mult de 5 chisturi/rinichi. Au fost observate pentru prima data la persoanele care fac hemodializa si dializa peritoneala. Chisturi renale dobandite se gasesc si la pacientii cu insuficienta renala cronica, cu nefropatie analgezica si nefrolitiaza. Diametrul chisturilor variaza de la cativa mm la cativa cm. Simptomele intalnite sunt: sangerare, durere lombara, infectii, iar complicatia severa este transformarea in adenocarcinom.

Tratament preventiv

Vor fi interzise eforturile intense care pot declansa hematuria si manevrele endoscopice - instrumentale pentru a evita infectia. Tratamentul dietetic: ratia proteica va fi de 1 gr/kg corp/zi; 1 -3 gr sare/zi. Daca se instaleaza hiptertensiunea arteriala se impune resrictie sodica. Nu se recomanda medicatia hemostatica.