Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 26.04.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/vitiligo-depigmentarea-pielii-27886.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Vitiligo: depigmentarea pielii

26.01.2009

Informatii generale

Vitiligo este o afectiune cronica a pielii caracterizata prin aparitia unor pete albe, de dimensiuni variabile si cu o localizare aleatorie. Aceste zone sunt depigmentate din cauza distrugerii melanocitelor – celulele responsabile pentru pigmentarea pielii.

"Vitiligo este o boala in care pielea isi pierde culoarea dar numarul total de melanocite ramane constant, acumulandu-se in periferia partii "albe". Cauzele care declanseaza afectiunea sunt incomplet cunoscute, iar tratamentul nu este sigur sau definitiv", a declarat Prof. Dr. Anca Zbranca, medic dermatolog la Roderma, Iasi.

Cu toate ca originea bolii nu este cunoscuta se crede ca este vorba de o boala autoimuna in care anticorpii produsi de organism ataca si distrug propriile melanocite.

"Deoarece s-a observant o incidenta mai mare a acestei afectiuni in unele familii s-a presupus ca are un mecanism genetic (30% din pacienti provin din familii in care mai exista si alte cazuri). De asemenea s-a observat asocierea acestei afectiuni cu unele boli in care este implicat un mecanism imunologic cum ar fi psoriazis, diabet zaharat, tiroidita autoimuna, anemie", a declarat Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog la Dermastyle, Bucuresti.  

Vitiligo poate aparea la orice varsta si evolueaza diferit, la unele persoane depigmentarile putand stagna ani de zile. Vitiligo nu este o afectiune contagioasa si nu se transmite prin atingere. In prezent, 2% din populatia globului sufera de vitiligo indiferent de varsta, sex sau culoarea pielii.

"Boala apare indiferent de gradul de igiena personala iar evolutia nu este influentata de ritmul spalarilor, din pacate. Persoanele afectate pot folosi orice produs de ingrijire cutanata si de camuflaj ca fond de ten, creme autobronzante, de asemenea, pot folosi machiajul de camuflaj profesionist", a adaugat medicul dermatolog, Mihaela Leventer.

Mai mult, Dr. Leventer, ne informeaza ca "alimentatia nu are legatura cu extinderea acestei afectiuni".

Clasificare

Exista 4 tipuri de vitiligo

1.Focala
Depigmentarile apar intr-o singura zona a corpului. In acest caz afectiunea s-a oprit din evolutie, dar in urma unor socuri psihice poate generaliza.

2.Simetric
Depigmentarile sunt dispuse in oglinda pe ambele parti ale corpului.

3.Asimeric
Depigmentarile sunt dispuse aleator pe ambele parti ale corpului.

4.Generalizata
Depigmentarile in zone multiple de pe suprafata corpului, in general, evolueaza in timp.

Evolutia acestei afectiune este greu previzibila, de exemplu, in unele cazuri, aparitia petelor albe se opreste in absenta unui tratament, iar in altele depigmentarea poate afecta cea mai mare suprafata a pielii.

Semne si simptome

Vitiligo apare mai intai sub forma unor pete mici depigmentate, care se extind si cresc in dimensiuni odata cu trecerea timpului. Aceste modificari ale pielii determina la pacienti aparitia starilor de stres si anxietate, din cauza  aspectului sau inestetic.

Desi orice regiune a corpului poate fi afectata de vitiligo, depigmentarea se produce in special:


De asemenea, unele zone pot fi mai puternic depigmentate decat altele iar gradul de depigmentare difera de la individ la individ.

Cauze

Vitiligo apare din cauza distrugerii locale a melanocitelor, celulele producatoare de melanina – substanta ce determina culoarea pielii, a parului si a ochilor.

"Depigmentarea apare din cauza lipsei melanocitelor, adica a celulelor pigmentate din piele. Acestea dispar fie sub atacul unor limfocite, fie se autodistrug sub influenta unor substante citotoxice in cadrul procesului de formare a melonocitului, fie migreaza datorita interactiunii dintre melanocite si celulele nervoase", a precizat Dr. Mihaela Leventer, medic primar dermatolog.  

Ereditatea poate fi un factor favorizant, datorita incidentei crescute a bolii in cadrul unei familii. De asemenea, exista cazuri in care afectiunea a aparut in urma unor evenimente, precum: arsura solara, soc emotional sau stres puternic. Totusi, nu s-a demonstrat ca unul din acesti factori constituie cauze ale vitiligo.

In general, vitiligo este asociat cu o alta boala:



Factori de risc



Antentie!
Intrucat cauzele care duc la aparitia bolii nu sunt cunoscute, nu exista nici metode de a preveni in cazul afectiunii vitiligo.

Tratament

Scopul tratamentelor este de a stopa sau de a incetini depigmentarea si de a restitui coloratura pielii in anumite limite. Un tratament care sa vindece aceasta afectiune nu exista.

"Tratamentul uzual se realizeaza cu creme cu cortizon potent aplicat zilnic, 3-4 luni sau imunomodulante locale ca Daivonex sau Protopic. In plus persoanele cu vitiligo trebuie sa ia vitamine din seria B si sa urmeze cure repetate cu ultraviolet A sau B banda scurta. In aceste situatii se obtin repigmentari ale zonelor expuse", a declarat medicul dermatolog, Mihaela Leventer.

"Se mai poate face transfer chirurgical de melanocite, stimularea pigmentarii cu lumina fotodinamica sau cu lumina fractionate, sau cu laser cu rubin
Q-switched sau cu laser cu excimeri de 308-nm. In orice situatie se pot obtine ameliorari fara a putea garanta mentinerea efectului de recolorare a pielii pe perioada indelungata", a adaugat Dr. Mihaela Leventer.  


1. Tratamentul medicamentos


"Se folosesc modulatori ai imunitatii si substante sau agenti fizici, care stimuleaza melanocitele si melanogeneza. Nu exista niciun fel de protocol standardizat pentru tratament, medicul apreciaza de la caz la caz ce tratament aplica in functie de raspunsul la tratament si de bolile asociate", a precizat Dr. Anca Zbranca, medic dermatolog la Roderma din Iasi.  

Corticosteroizii contribuie la repigmentarea pielii, in special daca medicatia este initiata cat mai curand. In cazul copiilor cu varsta sub 10 ani, corticosteroizii pot fi prescrisi sub forma de crema sau unguent.
 
Aceste medicamente sunt similare hormonilor produsi de glandele suprarenale. Rezultatele sunt vizibile dupa cel putin 3 luni de la inceperea tratamentului.  


2. Fotochimioterapia


"Asociat unui medicament fotosensibilizant se fac sedinte de PUVA terapie (raze ultraviolete). Timpul de tratament si dozele se moduleaza in functie de pacient si de eventuala repigmentare", sustine medicul dermatolog, Anca Zranca.

Metoda PUVA asociaza administrarea medicamentului Psoralen si radiatiile ultraviolete (UVA). Psoralenul, ingerat cu 2-3 ore inainte de fototerapie, face pielea mai sensibila la razele ultraviolete.

Aplicarea topica a medicamentului psoralen este indicata pentru pacientii cu un numar redus de zone depigmentate (care afecteaza cel mult 20% din suprafata corpului). Administrarea pe cale orala este indicata in cazurile de vitiligo generalizat (care afecteaza mai mult de 20% din suprafata corpului), sau in cazurile de esec al terapiei topice.

PUVA este un tratament cu o mare eficacitate (50% -70% din cazuri), insa prezinta si cateva efecte adverse: pruritul (mancarimi), durere si arsuri asemanatoare insolatiei, hiperpigmentarea zonelor afectate de vitiligo sau a zonelor normale invecinate.

Fotochimioterapia este contraindicata copiilor sub 12 ani, femeilor insarcinate sau care alapteaza.


3. Fototerapia

Fototerapia este o alta varianta pentru tratarea zonelor limitate cu vitiligo. Pentru aceasta sunt disponibile unitati cu laser sau ultraviolere, precum Laserul Excimer 308 nm, unitatile cu radiatii UVB filtrate (290–320 nm) si dispozitivele ce incorporeaza atat module UVA cat si UVB.


4. Tratamentul chirurgical


"Se recurge la asa ceva numai anecdotic; grefele de piele sau de melanocite, in cazuri rare, pot sa determine repigmentare dar care intotdeauna va fi neuniforma - "in sare si piper". Acest tip de repigmentare in general nu multumeste pacientul care are vitiligo. In plus, pe suprafata grefata se pot vedea cicatrici ale interventiei", sustine Dr. Zbranca.

Astfel, din cauza cicatricilor grefele din piele este indicata in cazul petelor de vitiligo de mici dimensiuni. Complicatiile posibile ale grefarii de piele sunt infectiile sau absenta pigmentarii.


5. Transplantul de melanocite

Procedura consta in recoltarea unei bucati de piele pigmentate si punerea ei intr-o solutie speciala ce stimuleaza dezvoltarea melanocitelor. Apoi, melanocitele din cultura sunt transplantate in zonele depigmentate afectate de vitiligo.


6. Depigmentarea

Aceasta optiune terapeutica este luata in calcul cand vitiligo afecteaza peste 50% din suprafata corpului. Procedura consta in aplicarea de hidrochinona pe 2 ori pe zi, pe portiunile pigmentate ale pielii, pana cand devin similare portiunilor afectate de vitiligo. Se evita contactul direct cu alte persoane, cel putin 2 ore dupa aplicarea medicamentului.

Printre efectele adverse ale medicamentului se numara inflamatia pielii, prurit (mancarimi), uscarea pielii si arsuri. Dupa aceasta depigmentare permanenta este interzisa expunerea la soare, deoarece pielea devine foarte sensibila.

Totodata, Dr. Anca Zbranca sustine ca persoanele cu vitiligo ar trebui sa faca sedinte de psihoterapie, mai ales daca boala a survenit dupa o stare puternica de stres. "Uneori, rarisim, dupa psihoterapie se obtine repigmentare asemanatoare repigmentarii spontane (uneori vitiligo se repigmenteaza de la sine fara tratament sau consult medical)".

Remedii alternative

Tratamentul homeopat este obligatoriu individualizat, ca atare el poate fi stabilit numai in urma unei consultatii. In homeopatie, doua persoane cu acelasi diagnostic alopat pot fi tratate cu remedii diferite, dictate de celelalte simptome care insotesc afectiunea locala. De aceea, aceste tratamente pot vindeca bolnavul, nu numai o boala anume.

Potrivit, Dr. Codrut Tutu, vitiligo se vindeca prin acupunctura si apifitoterapie, tratamentul fiind compus din mai multe etape a caror durata variaza in functie de fiecare pacient. "In primul rand se reface tesutul ficatului si se reechilibreaza sistemul neuro-endocrin. In acelasi timp se reactiveaza ariile cerebrale ischemice si se refac legaturile dintre aceastea si zonele cutanate depigmentate prin restabilirea functiilor normale ale terminatiilor nervoase", a declarat Dr. Codrut Tutu, specialist in acupunctura si apifitoterapie.

"Metoda de acupunctura practicata este cea tibetana iar formulele extractelor au la baza principiile fitoterapiei balcanice. Planul de tratament este individualizat pentru fiecare persoana in parte, din acest motiv atat durata cat si costurile implicate difera pentru fiecare pacient. Starea de sanatate a organismului in momentul inceperii tratamentului este un factor care poate influenta durata tratamentului", a mai precizat Dr. Codrut Tutu.  


Atentie!
Daca se urmeaza schema de tratament conform indicatiilor primite se obtine vindecarea completa iar tratamentul nu va trebui refacut dupa finalizarea lui.

Vitiligo si cancerul de piele

Portiunile de piele depigmentate, in cazul persoanelor cu vitiligo, isi pierd protectia impotriva razelor de soare, astfel, sunt predispuse arsurilor, iar pe termen lung, cancerului de piele. Totodata, exista posibilitatea ca arsurile solare sa aiba drept efect extinderea zonelor depigmentate.

Prin urmare, este vital ca pacientii cu aceasta afectiune sa utilizeze creme de protectie solara cu factor de protectie (FPS) de cel putin 30, aplicate cu 30 minute inainte de expunerea la soare. De asemenea, este important ca persoana sa evite razele solare intre orele 11:00 si 14:00.

In cazul copiilor, se poate recurge la ascunderea zonelor depigmentate cu ajutorul produselor cosmetice sau a imbracamintei.

Sfatul psihoterapeutului

In afara de caracterul inestetic al afectiunii, modificarile produse genereaza tulburari emotionale, comportamentale si psihice: stres, depresie, anxietate, nemultumire fata de sine, stima de sine redusa, neincredere etc. De cele mai multe ori persoanele afectate de vitiligo se simt rusinate de propriul corp, frustrate de prezenta bolii si se inhiba in prezenta altor persoane temandu-se de reactie acestora.

"Fondul bolii este o vulnerabilitate organica, insa factorul declansator este un eveniment stresor puternic. Cu cat o persoana stie din timp ca este predispusa la aceasta boala, cu atat e bine sa aiba grija si sa gaseasca mijloace de protectie psihologica, pentru a evita declansarea ei", a precizat psihoterapeutul TopSanatate, Lena Rusti.

Totodata, stresul este un factor care poate determina extinderea petelor existente sau modificari in repartizarea acestora pe suprafata corpului: unele pete se pot repigmenta si apar depigmentari in alte zone.

"De mare importanta este intelegerea factorului psihologic si gasirea unor modalitati de exprimare a emotiilor, de rezolvare sau acceptare a problemelor, astfel incat ele sa nu lase simptomul sa "rabufneasca" cu agresivitate (caci si in vitiligo exista diferite forme de manifestare si diferite grade de evolutie a bolii)", a adaugat medicul psihoterapeut.