Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 29.03.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/mastoza-fibrochistica-27853.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Mastoza fibrochistica

20.01.2009

Informatii generale

Mastoza fibrochistica este o afectiune a sanilor caracterizata prin aparitia chisturilor la unul sau ambii sani. Aceste chisturi sunt insotite de modificari ale tesutului mamar, sub forma de induratie, senzatie de disconfort, durere si tensiune mamara.

Potrivit, Prof. Dr. Radu Vladareanu, medic primar in obstretica-ginecologie si Seful Clinicii de Obstretica si Ginecologie la Spitalul Elias "mastoza fibrochistica este o leziune neproliferativa, care apare frecvent la adolescente, insa poate fi observata de la pubertate pana la climacteriu".

Majoritatea femeilor cu dureri la nivelul sanilor si noduli, care apar si dispar apoi pe parcursul ciclului menstrual, sunt diagnosticate de medic ca avand mastoza fibrochistica. Aceasta afectiune este frecventa in randul femeilor tinere si nu are nici o legatura cu neoplasmul (cancerul) mamar.

Chiar daca afectiunea in sine este cauzata de o dereglare hormonala, sarcina nu este exclusa, mai ales daca se poate realiza un echilibru al concentratiilor hormonale. De asemeni, alaptarea nu este interzisa, in masura in care tesutul mamar restant este functional, deci capabil sa realizeze o secretie lactata.

Afectiunea mai poarta numele de modificare mamara ciclica, dat fiind faptul ca simptomele difera in intensitate in functie de variatiile hormonale fiziologice ale ciclul menstrual. De regula nodulii apar in in a 14-a zi a ciclului menstrual si dispar dupa terminarea menstruatiei.


Clasificare


Mastoza fibrochistica are 3 forme clinice:
1. Forma chistica, in care pot predomina formatiunile chistice pline cu lichid;
2. Forma nodulara, in care predomina formatiunile de tip fibroadenom, de consistenta solida, fibroasa;
3. Mastalgia (durerea mamara) declansata premenstrual.

Cauze

"Cauzele bolii nu pot fi explicate in totalitate dar adesea pacientele prezinta modificari ale balantei dintre estrogeni si progesteron. Unele studii sugereaza ca simptomatologia s-ar datora consumului de cofeina, insa altele au esuat in demonstrarea acestei asocieri", a declarat Prof.Dr. Radu Vladareanu.  

Printre factorii care favorizeaza aparitia acestei afectiuni se numara:

Semne si simptome

Nodulii apar la unul sau la ambii sani in special in perioada ovulatiei. Simptomele se intensifica inaintea menstruatiei dar depind de fiecare femeie in parte, deosebindu-se de la un ciclu la altul.

Potrivit medicului ginecolog, Radu Vladareanu "ca si simptomatologie, pacientele prezinta jena sau dureri locale, spontane sau provocate, in special inaintea menstrelor. Simptomele apar inaintea menstruatiilor si se amelioreaza pe parcursul  acestora."

"In caz contrar, analgezicele uzuale de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene diminueaza durerea", a adaugat medicul specializat in obstretica ginecologie.

Alte simptome:

Diagnosticare

Palparea sanilor

Primul pas in diagnosticarea afectiunii este autoexaminarea sanilor, indicat fiind sa se faca lunar, cam la 10 zile de la prima zi de menstruatie. Palparea se face cu degetele alipite si in extensie, prin miscari circulare, succesive.

Se palpeaza sistematic toate zonele sanilor, apoi axilele, regiunile subclaviculare si laterocervicale, in timp ce pacienta sta in sezut, in picioare si culcata in decubit dorsal.
"La inspectie se poate observa o marire in volum a glandei mamare. La palpare se pot decela nodulii de dimensiuni diferite de la cativa milimetri pana la 2-3 centimetri, care sunt in stransa corelatie cu modificarile hormonale ale ciclului menstrual", a declarat medicul de obstretica si ginecologie, Radu Vladareanu.


Caracteristicile nodulilor

"Acesti noduli nu prezinta aderenta cu tesutul mamar din jur, sunt mobili fata de piele si de restul glandei, bine delimitati, putandu-si modifica dimensiunile pe parcursul ciclului menstrual. De obicei nu se constata adenopatie axilara", a adaugat specialistul.

Tumorile benigne nu au consistenta dura si nu modifica mobilitatea sanului pe planul subiacent, spre deosebire de tumorile maligne care sunt unice in general, au consistenta crescuta si confera aderenta mamelei fata de planurile profunde.


Investigatii


Diagnosticul mastozei fibrochistice trebuie pus de catre medicul specialist, pe baza anamnezei (discutia cu pacienta), a examinarii clinice si a examenelor paraclinice: ecografia mamara, dozajul hormonal cu evidentierea cantitatii de estrogen, protesteron si prolactina, si mamografie daca medicul considera ca este cazul.

Ecografia confirma prezenta unor mici tumori fibroase, a unor formatiuni chistice si determina dimensiunea lor.

Mamografia se efectueaza numai in cazul depistarii unui nodul suspect la femeile cu risc crescut de cancer mamar. Acest test este indicat femeilor care au cel putin 40 ani. La femeia tanara, mamografia nu este sugestiva deoarece glanda ei mamara este activa, bine dezvoltata, iar la mamografie nu se va vedea decat o mare masa glandulara radioopaca (apare alba pe mamografie) care va eclipsa prezenta oricarei formatiuni intraglandulare.

"Ecografia poate fi utila in stabilirea diagnosticului la orice varsta, in schimb mamografia nu este indicata in cazul adolescentelor", a declarat medicul ginecolog, Radu Vladareanu.



Nodulii duc la aparitia cancerului?
    
"
S-au observat transformari maligne ale epitelilului acestor leziuni, precedate de aparitia elementelor displazice, de aceea mastoza fibrochistica poate fi considera o boala precanceroasa", precizeaza Prof.Dr. Radu Vladareanu.

Potrivit studiilor frecventa cancerului este de 3-4 ori mai mare pe leziuni preexistente, formate de mastoza fibrochistica, transformarea canceroasa producandu-se prin invazia tesutului glandular mamar din jur.                   

Tratament

Majoritatea femeilor diagnosticate cu mastoza fibrochistica nu necesita tratament medical de specialitate, afectiunea fiind considerata o modificare fiziologica in perioada premenstruala si care nu conduce la aparitia cancerului mamar.

Totusi, daca este necesar un tratament, acesta trebuie prescris de medicul specialist ginecolog si consta in tratament hormonal pe baza de creme cu aplicare locala ori pilule.

"Tratamentul poate include hormonoterapia de corectare, in cazurile in care tulburarile sunt evidente. Contraceptivele orale combinate au efecte la 70-90% dintre pacienti, anticonceptionalele cu 20 mg etinilestradiol fiind foarte bine tolerate". Totodata, Dr. Vladareanu precizeaza ca "exista posibilitatea ca dupa sarcina si alaptare afectiunea sa regreseze".

In cazul mastitelor intense, cu dureri mari, febra, san rosu si cu persistenta acestor manifestari si dupa menstruatie se pot prescrie si analgetice pentru durere. "Analgezicele uzuale de tipul antiinflamatoarelor nesteroidiene diminueaza durerea".

Daca aceste mastodinii agresive au recidivat de multe ori, prezinta mai multi noduli chistici, poate fi recomandata interventia chirurgicala cu scoaterea sectorului mamar ce contine noduli. Acest ultim caz poate fi considerat mastodinie cronica, o forma evolutiva dupa mai multe mastodinii acute.

Remedii naturiste

In boala fibrochistica mamara sunt eficiente produsele naturiste cu efect de reglare hormonala (raport estrogen-progesteron), de reglare  a ciclului menstrual, atenuare a simptomelor in sindromul premenstrual dar si produsele cu efect direct asupra tumorii benigne (chist, fibrochist).

Importanta este si dieta pe toata perioada tratamentului. In acest sens este obligatorie  excluderea oricaror excitante precum: tutunul, cafeaua, alcoolul, ciocolata, bauturi tip cola, sucuri carbogazoase, dulciurilor cu zahar alb, alimentele bogate in grasimi saturate (lapte si produse lactate, oua), carne sau alimente conservate, afumate sau sarate.

Terapia bazata pe plante cu continut de fitoprogesteron, cum este Vitex agnus castus a dovedit rezultate certe in folosirea pe o perioada de cel putin 2-3 luni, continuu. De asemenea, frunzele si mladitele de zmeura contin progesteron natural util in tratamentul bolii.

"Planul de tratament dezvoltat pentru mastoza fibrochistica implica nu doar produse fitoterapeutice ci si proceduri de acupunctura. Extractele adecvate organismului dumneavoastra pot fi indicate numai dupa un un consult, intrucat doar atunci voi avea toate datele pentru a putea stabili schema de tratament", a declarat Dr. Codrut Tutu, specialist in acupunctura si apifitoterapie.

"Acupunctura are rolul de a reactiva centrii energetici blocati, deoarece orice afectiune apare cand anumiti centri energetici sunt blocati. Plantele continute in extracte amplifica actiunea acupuncturii si sustin procesul de vindecare. Doar prin utilizarea asociata a acestor terapii traditionale se poate obtine vindecarea", a adaugat specialistul in acupunctura si apifitoterapie.

Atentie!
Tratamentul naturist trebuie urmat numai la recomandarea medicului!

Prevenire

1. Examinarea cu regularitate a sanilor pentru a depista prezenta de leziuni displazice si evolutia lor.
2. Alimentatie echilibrata cu multe fructe si legume proaspete.
3. Evitarea cofeinei; studiile sustin ca reducerea consumului de cafeina aduce unele beneficii in simptomatologia mastozei fibrochistice.
4. Femeile pot lua preventiv vitaminele A, E si C dar si combinatii cu magneziu care s-au dovedit utile in ameliorarea simptomelor asociate din mastozei fibrochistice.
5. Administrarea diureticelor - medicamente care ajuta la eliminarea excesului de grasimi din organism.