Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 19.03.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/granulom-eozinofilic-in-pavilionul-urechii-oanado-27662.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

"Granulom eozinofilic in pavilionul urechii" (oanado)

11.12.2008

INTREBARE: "Buna ziua! Ma numesc Oana si am fost diagnosticata cu granulom eozinofilic in pavilionul urechii (dupa biopsie). Mi-a aparut acest granulom in timpul sarcinii, iar dupa ce am nascut nu s-a trecut. Am facut tot felul de tratamente cu creme, iar apoi si cu injectii cu diprophos. Nu m-am vindecat si ma deranjeaza in continuare, nu a mai crescut, dar ma mananca locul foarte tare. Am si o urticarie, am facut teste de alergologie si nu au iesit bine. Ce ar trebui sa fac? Ce tratament este pentru aceasta boala? Eu acum o sa incep un tratament cu prednison, o sa ma ajute? Sau trebuie sa ma operez si sa-mi curete tot ce a mai ramas? Va multumesc!" (de la oanado)

RASPUNS: Este posibil ca dvs. sa aveti si o afectiune asociata de tipul scaderea imunitatii cu o micoza neidentificata, de aceea va recomand chiar daca nu sunteti din Bucuresti, sa ma contactati in vederea unei consultatii.

As fi dorit sa stiu in ce imprejurari a aparut pentru prima data acest granulom? Apare doar intr-o singura parte, sau la ambele urechi? Ati fost operata cand, si dupa cate vreme post operator a reaparut? Iar revin daca ati fost operata in ambele parti sau nu? V-ati schimbat vreodata cerceii? A suferit vreo schimbare in evolutia locala? Apare indiferent de ce fel de cercei purtati? Cerceii sunt din aur, argint sau de alta natura? In orice caz daca asa de des ati ajuns la operatie, si totusi reapar granuloame, este recomandat ca o vreme sa nu le purtati si sa respectati conditii stricte de igiena locala, sa vedeti daca se amelioreaza sau nu. Aceasta inseamna spalatul cu apa si sapun cel putin de doua ori pe zi, dezinfectie locala cu solutia antiseptica Betadina (o gasiti la farmacie) si badijonare cu unguvent oftalmic Kanamicina, lasat in aer liber si urmarit evolutia.

O mica imbunatatire locala este un semn bun si trebuie continuat tratamentul pana la disparitia completa. Totusi eu v-asi sfatui pentru un tratament mult mai eficient sa efectati un consult de specialitate, cu care va pot ajuta cu placere, si impreuna putem decide care ar fi pasul urmator. In orice caz nu v-as sfatui sa va operati din nou pana nu aflati natura aparitiei. Uneori chiar in ciuda unei internetii corespunzatoare, datorita unei reactii de intoleranta fata de corpi straini, se ajunge la reaparitia granulomului, pierzand increderea la tratamentul medical. Deaceea va sfatuiesc consult si o investigatie locala corespunzatoare.