Dischinezia biliara se defineste ca o tulburare de evacuare a veziculei biliare caracterizata prin colica biliara in absenta litiazei, cu o fractie de ejectie anormala a veziculei biliare, cauzata de disfunctia veziculei biliare sau a sfincterului Oddi.
Astfel, boala afecteaza fie vezicula biliara si sfincterul, fie canalul coledoc, prin care bila circula de la vezicula biliara la duoden.
Vezica biliara (colecistul) este un organ de dimensiune mici, care este situat in apropierea ficatului. "Rolul acesteia este de a stoca bila sau fierea intre mese. Aceasta nu poate trece in duoden datorita contractiei unui muschi, sfincterul Oddi, care inchide canalul de eliminare a bilei in duoden (un segment al intesinului subtire). In duoden bila se amesteca cu alimentele de acolo ajutand la digestie", precizeaza Dr. Ditoiu Alecse Valerian, medic primar medicina interna si gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni.
Aceasta afectiune apare mai ales mai femeile cu varsta de 40 ani, iar cauzele frecvente sunt: obiceiurile alimentare nesanatoase sau tulburarile aparute la nivelul organelor invecinate (colita, gastrite) si chiar boli ginecologice.
Potrivit, Dr. Ditoiu Alecse "20% dintre femei au de-a lungul vietii dischinezie biliara manifesta, in timp ce in randul barbatilor numai 7% sufera de aceasta afectiune".
Totodata, acesta sustine ca 80% dintre pacientii cu tulburari functionale biliare nu prezinta niciun simptom. "Desi nu se stie daca exista un determinism genetic, s-a constat ca afectiunea este mai frecventa in anumite familii decat in altele, dar aceasta se poate explica si prin obiceiuri alimentare si de viata similare in aceeasi familie".
"Disfunctia veziculei biliare poate fi hipotona (vezicula lenesa, ce apare marita la ecografie) sau hipertona (vezicula cu contractilitate crescuta, ce apare mica la ecografie)", sustine Dr. Ditoiu, medic primar medicina interna si gastroenterologie la Institutul Clinic Fundeni.
Hipertonia biliara - vezicula biliara depune un efort marit pentru a evacua bila din duoden. Dupa consumul alimentelor care cresc contractilitatea tractului biliar apar dureri locale, uneori cu caracter de colica (durere puternica) si scaune diareice.
Hipotonie veziculara - "fiere lenesa". Pe un fond de migrena, astenie si alternanta constipatie-diaree apar dureri locale suportabile, varsaturi bilioase, gust amar, balonare. Acest tip de dischinezie biliara apare mai ales la persoanele sedentare si la cele care muncesc mai mult la birou adoptand o pozitie vicioasa.
Potrivi Dr. Alecse Ditoiu "putem banui ca este vorba despre dischinezie biliara atunci cand apar urmatoarele simptome":
1. Jena in partea subcostala sau in epigastru (capul pieptului)
2. Dureri in aceeasi zona cu urmatoarele caractere:
La unele persoane, boala poate aparea ca o predispozitie genetica sau din cauza unor afectiuni hepatice, gastrointestinale, pancreatice. De asemenea, multe dintre femeile aflate la menopauza ajung sa sufere de dischinezie biliara din cauza unor tulburari endocrine care pot sa apara in aceasta perioada a vietii.
Dr. Ditoiu Alecse Valerian sustine ca dischinezia biliare are 2 cauze majore: "functionarea anormala a veziculei bliare (colecistului) si spasmul sfincterului Oddi".
Totodata, acesta precizeaza ca factorii care pot declansa manifestarea clinica a bolii sunt de natura:
In practica medicala, diagnosticul de dischinezie biliara este unul de excludere, intre dischinezia biliara si litiaza biliara. Medicul generalist va stabili tipul de dischinezie biliara, dar confirmarea diagnosticului ii apartine medicului specialist gastroenterolog.
Dr. Ditoiu, medic gastroenterolog, precizeaza ca diagnosticul de dischinezie biliara se face pe baza urmatoarelor criterii:
Dischinezia biliara beneficiaza de tratament, care urmareste evacuarea bilei prin combaterea spasmului, in cazul formelor hipertone, sau stimularea veziculei biliare in cazul formei hipertone.
"Tratamentul dischineziei biliare se face doar in perioada puseelor dureroase, de obicei fara internare in spital. El nu trebuie urmat permanent, deoarece crizele dureroase pot fi rare si pot fi prevenite prin depistarea factorilor declansatori", a declarat Dr. Ditoiu de la Institutul Fundeni.
"Deoarece simptomele dischineziei biliare se pot intalni si in multe alte boli, este recomandabil ca diagnosticul si tratamentul sa fie prescris de medic", a adaugat specialistul.
In pricipiu se utilizeaza mai multe grupe de medicamente:
Deoarece cauza frecventa care duce la aparitia acestei afectiune este obiceiul alimetar, prevenire se bazeaza mai in special pe un mod de viata sanatos cu o alimentatie echilibrata.
Iata cateva sfaturi:
In principiu crizele dureroase pot fi prevenite printr-un regim alimentar adecvat. Desi fiecare pacient cu dischinezie biliara poate tolera sau nu anumite alimente, teoretic sunt permise si interzise urmatoarele categorii:
Alimente |
Permise | Interzise |
Supe | Zarzavat, carne slaba si cu foarte putina sare |
Carne grasa, os, supe samantanite |
Legume | Salate, cartofi, mazare si fasole verde, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, rosii |
Fasole, soia, mazare uscate, varza, vinetele (mai ales salata); muraturi sau legume uscate |
Fructe | Coapte preparate sau nu (compoturi), mere, prune, citrice, capsuni |
Fructe crude, nuci, alune, migdale, seminte de dovleac, floarea soarelui |
Carnea | Fiarta sau fripta din pui, gaina (fara piele) vita, curcan, sunca de Praga, |
Carne porc, rata, gasca, grasa de gaina, vita - prajita, tocaturi, carnati, afumaturi, sunca, preparare cu ceapa prajita, usturoi, otet, condimente iuti |
Peste |
Biban, Cod, Salau, Pastrav, Stiuca, Ton | Crap, Somn, Somon, Sardele, Heringi |
Grasimi | Ulei masline, floarea-soarelui, porumb, soia dar nu in maioneze, margarina | Untura, slanina, ceafa, gusa de porc |
Oua | Nu sunt tolerate |
Sub nici o forma |
Lactate |
Urda, lapte si iaurt semidegresate, branza de vaci slaba, kefir |
Branza grasa de oaie, cascaval, Camambert, branza topita, branza de burduf, unt, smantana, lapte gras, lapte de cafea |
Fainoase | Paine de o zi sau prejita, covrigi, biscuiti simpli, orez, macaroane, |
Paine calda, paste cu branza grasa sau smantana, pizza, placinta cu branza graza, biscuiti cu cacao |
Dulciuri |
Miere, zahar obisnuit, marmelade, gemuri, jeleuri, tarte sau budinci |
Ciocolata de orice fel, bomboane de ciocolata, tort cu frisca sau ciocolata, gogosi, clatite in ulei, prajituri cu ou, nuga, prajituri cu susan |
Bauturi | Sucuri fructe sau legume, apa plata | Alcool de orice tarie, cafea tare, ape sau alte bauturi carbogazoase |
Ceaiuri | Ceai de fructe, tei, sunatoare, musetel, menta, ceai coleretic (in diskinezia hipotona) | Ceai negru (rusesc) |