Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 20.04.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/pancreatita-acuta-semne-si-simptome-26972.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Pancreatita acuta: semne si simptome

25.08.2008

Informatii generale

Pancreatita acuta este o inflamatie acuta care afecteaza celulele pancreatice, limitand functionarea temporara a acestora. In functie de severitatea bolii, se poate ajunge chiar la moartea celulelor pancreatice care poate genera producerea de substante toxice pentru organism.


Se intalnesc doua tipuri de pancreatita acuta:

1. pancreatita edematoasa - reprezinta forma atenuata a bolii. In general, nu implica si organele de langa pancreas. De regula, vindecarea este completa;

2. pancreatita necrotizanta - reprezinta aproximativ 15% din cazurile de pancreatita acuta. Poate compromite functionarea ficatului si a plamanilor, punand in pericol viata pacientului. Pot aparea pseudo-chisturi si ca urmare este nevoie de interventie chirurgicala.

Semne si simptome

Spre deosebire de pancreatita cronica, pancreatita acuta are un debut brutal: durerile abdominale sunt intense si se amplifica progresiv. Pe langa acestea mai apar:


In cazuri mai rare pot sa apara si manifestari pleuropulmonare (excursii diafragmate limitate, mai pronuntate pe partea stanga).

Cauze

Pancreatita acuta are la baza cauze diverse. Consumul excesiv de alcool este responsabil de aproximativ 90% dintre cazuri. Substantele din alcool dauneaza in mod direct tesutului pancreatic. Pe langa aceasta, mai pot fi:


Sunt, de asemenea, si alte cauze necunoscute.

Factori de risc

Ereditatea: daca au existat pancreatite acute in familie, este foarte posibil sa te confrunti si tu, la un moment dat, cu o asemenea afectiune.

Varsta: se intalneste la persoane cu varste cuprinse intre 35 - 50 de ani;

Sex: statisticile au demonstrat ca mai frecvent se intalneste la barbati decat la femei.

Cand sa mergi la medic?

Daca ai urmatoarele simptomele:  

Cum poate fi diagnosticata?

In primul rand sunt necesare analize de laborator. Astfel se stabileste nivelul leucocitozei, amilazei, glicemiei si calcemiei.


Biopsia pancreatica se efectueaza foarte rar si, in general, atunci cand este vorba de complicatii.

Complicatii

In primele zile pot aparea insuficienta renala sau tromboza arterei si venei renale.
De asemenea, se mai intalnesc:

Sarcina si pancreatita acuta

Pancreatita acuta apare foarte rar in timpul sarcinii, iar atunci cand se intalneste, simptomele sunt asemanatoare cu ale femeilor care nu sunt insarcinate. Riscul de a suferi un avort spontan din cauza pancreatitei cronice este minim. Totusi, daca boala apare in trimestrul al II-lea de sarcina exista riscul mortalitatii materne.

Optiuni de tratament

Tratamentul pentru pancreatita acuta variaza in functie de simptomele pacientului si de gravitatea bolii. Pacientii afectati de pancreatita acuta trebuie internati in spital si monitorizati in permanenta. In primele doua zile este necesar repaus total la pat, precum si alimentatie parenterala (pe cale intravenoasa) pentru buna functionare a pancreasului.

Se administreaza medicamente impotriva durerii - analgezice si antibiotice. De asemenea, se consuma lichide. Pe toata perioada trebuie monitorizata functia renala, pulmonara, precum si circulatia sanguina.


Cand este necesar tratamentul chirurgical?

Unul din trei pacienti care sufera de pancreatita acuta trebuie operat. Procedura consta intr-o incizie mediana longitudinala pentru a se indeparta portiunea din pancreas care nu mai functioneaza si pentru a preveni eventuale infectii.

In unele cazuri recuperarea poate dura cateva saptamani si se face in spital.

Prevenire

La fel ca in cazul pancreatitei cronice, trebuie evitat consumul de alcool. De asemenea, un stil de viata sanatos si echilibrat este util pentru a preveni aceasta boala.

Metode alternative

In afara de un regim alimentar adecvat, bogat in lichide si fara multe proteine si grasimi, nu sunt atestate alte metode pentru tratarea acestei afectiuni.