Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 20.04.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/alergia-solara-sau-fotosensibilitatea-26800.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Alergia solara sau fotosensibilitatea

14.07.2008

Informatii generale

Alergia la soare este reactia sistemului imunitar la lumina soarelui, care de cele mai multe ori se manifesta prin mancarime si eczeme. Cele mai intalnite zone unde apare o astfel de alergie sunt: gatul, suprafata exterioara a mainilor si gambele. In cazuri mai rare reactiile pielii pot deveni destul de severe, ducand la aparitia urticariei sau basicutelor, care se pot intinde din cauza frecarii pielii de haine.

Fotosensibilitatea este cauzata de schimbarile care apar atunci cand pielea este expusa la soare, insa momentan nu sunt cunoscute reactiile care au loc in organism si care duc la aparitia acestei afectiuni.

Sistemul imunitar recunoaste unele componenete care in contact cu soarele provoaca leziuni ale pielii, iar activitatea organismului declanseaza o reactie de aparare, insa aceastea dau nastere unei reactii alergice care ia forma eczemelor, basicutelor si in unele cazuri se dezvolta o eruptie a pielii.

Alergiile la soare apar numai in cazul persoanelor sensibile, iar in unele cazuri acestea pot dura atat timp cat are loc expunerea la soare. Oamenii de stiinta nu stiu cu exactitate de ce unele persoane au alergie la soare si altele nu, de aici poate rezulta ca unele forme de alergii sunt dobandite genetic.

Tipuri de alergii solare

1. Eruptii polimorfe la lumina

Apar ca mancarime dupa expunerea la soare si se afla pe locul secund in topul celor mai comune afectiuni ale pielii cauzate de soare, potrivit medicilor. Cea mai comuna afectiune cauzata de expunerea la soare este insolatia.

In comparatie cu barbatii, femeile sunt mai afectate, iar simptomele incep sa se resimta la maturitate, mai exact la adultii tineri. In zonele cu clima temperata, eruptiile polimorfe se intalnesc destul de rar iarna, dar sunt comune in lunile de primavara si vara.

Exista persoane care sufera din cauza acestei afectiuni in fiecare primavara, imediat ce oamenii incep sa-si petreaca mai mult timp in aer liber, insa, imediat ce a venit vara, repetarea expunerii la soare poate determina ca persoana sa fie mai putin sensibila, iar afectiunea poate chiar sa dispara sau treptat sa devina mai putin severa.  

In cazul in care eviti o noua expunere la soare, afectiunea poate sa dispara in 2-3 zile. 


2. Prurigo actinic (eruptii polimorfe ereditare)

Simptomele sunt mult mai intense decat in cazul eruptiilor plimorfe clasice, dar acestea adesea se declanseaza mai devreme, in timpul copilariei sau adolescentei. In zonele cu clima temperata, aceasta afectiunea dureaza atat timp cat are loc expunerea la soare, dar in cazul climei tropicale, simptomele pot persista tot anul.


3. Eruptia fotoalergica

In cazul acestei forme de alergie solara, reactiile pielii sunt declansate de efectele luminii soarelui la anumite chimicale care au fost aplicate pe piele (adesea ingrediente ale cremelor, lotiunilor sau unguentelor cu antibiotice) sau chiar din medicamente (adesea din medicamentele care se elibereaza numai pe baza de prescriptie medicala). Dintre medicamente trebuie sa mentionam: antibioticele (tetraciclina si sulfonamida), fenotiazina folosita in tratarea afectiunilor psihiatrice, diureticele si anumite contraceptive orale.

Durata afectiunii este greu de precizat. Oricum, in cele mai multe dintre cazuri, simptomele dispar dupa ce chimicalele sunt identificate si inlaturate.


4. Urticaria solara

Aceasta forma de alergie produce eruptii semnificative (mancarimi si basicute rosii) in timpul expunerii la soare. Este o problema destul de rara, care afecteaza mai ales femeile tinere.

Basicutele individuale se estompeaza in 30 minute, maxim 3 ore, insa simptomele vor reaparea atunci cand pielea este expusa iarasi la soare.

Simptome

Sunt specifice fiecarui tip de alergie in parte:


1. Eruptii polimorfe la lumina

Se manifesta prin manacrime sau eczeme cu aspec de arsura in primele ore de la expunerea la soare. De regula, eczema apare pe: gat, piept, maini si picioare. Alte simptome: frisoane, dureri de cap, greata si o stare generala de rau. In cazuri destul de rare, afectiunea poate erupe ca bubite mici cu lichid sau sangerari pe suprafete mici sub piele.   


2. Prurigo actinic

Simptomele sunt similare ca cele din cazul anterior, dar de regula aceastea sunt concentrate pe faca, mai ales in jurul buzelor.


3. Eruptia fotoalergica

De obicei, aceasta provoaca mancarime si basicute. In unele cazuri, eruptiile se intind pe o suprafata mai mare a pielii daca sunt acoperite cu haine. Deoarece eruptia fotoalergica este o forma a reactiei hipersensibilitatii intarziate, simptomele pot aparea dupa 2-3 zile de la expunerea la soare.


4. Urticaria solara

Apare pe pielea neprotejata chiar si la cateva minute de la expunerea solara.

Diagnostic

In general, aceasta afectiune poate fi diagnostica chiar si de tine sau de cineva apropiat, daca se tine cont de urmatoarele intrebari:

1. Ai avut mancarimi ale pielii in timpul expunerii la soare?
2. Mancarimile s-au declansat in mai putin de 2 ore de la expunerea la soare?
3. Prima data simptomele au aparut primavara si apoi treptat acestea s-au inrautatit sau au disparut dupa cateva zile sau saptamani?

In cazul in care ai raspuns cu "da" la toate aceste intrebari, atunci exista certitudinea ca suferi de eruptii polimorfe la lumina.

Daca prezinti alte simptome mai grave, in special: urticarie, basicute sau sangerari sub piele pe zone restranse, diagnosticul va fi dat de catre medic. Uneori, in functie de simptome, istoria medicala, istoria familiala a afectiunii si in urma unui examen simpul al pielii, medicul poate pune diagnosticul eruptie poliforma la lumina sau prurigo actinic.


Alte teste:


Daca prezinti simptomele eruptiei fotoalergice, diagnosticarea este mai dificila si dureaza mai mult timp. Medicul va incepe sa analizeze medicamentele administrate in ultimul timp, la fel si lotiunile pentru piele si unguentele folosite.

Doctorul iti poate sugera ca o perioada sa faci tratament cu un medicament echivalent sau sa elimini anumite produse pentru a vedea daca apare vreo schimbare. Daca doctorul nu este lamurit in legatura cu diagnosticul iti poate sugera sa te duci si la dermatolog.  

Daca prezinti simptomele de urticarie solara, doctorul iti poate confirma diagnosticul prin testul de lumina.

Tratament

Daca suferi de alergie la soare, intotdeauna tratamentul trebuie sa inceapa cu strategiile prescrise la sectiunea de prevenire. Acestea te vor ajuta sa iti reduci expunerea la soare si sa previi agravarea simptomelor.

1. Eruptii polimorfe la lumina
In cazul primelor simptome poti aplica comprese cu apa rece pe zonele pielii unde ai senzatia de mancarime sau stropeste-ti pielea cu un pulverizator cu apa rece. De asemenea, pentru calmarea mancarimilor poti incerca antihistaminele orale, care nu necesita prescriptie medicala, sau creme cu cortizoni.

In cazul simptomelor grave, doctorul iti poate prescrie antihistamine orale sau crema cu corticosteroizi. Daca aceste remedii nu sunt eficiente, doctorul iti poate recomanda fototerapia, un tratament care consta in expunerea graduala la doze scazute de ultraviolete in cabinetul medicului.


2. Prurigo actinic
Optiunile de tratament presupune prescrierea corticosteroizilor, talidomidului, medicamentelor antimalarie si beta-caroten.
    

3. Eruptia fotoalergica
Primul pas al tratamentului este identificarea si eliminarea medicamentelor sau produselor pentru piele, care declanseaza reactiile alergice. Simptomele pielii, de regula, pot fi tratate cu creme care cotin corticosteroizi.


4. Urticaria solara
Poti incerca un medicament antihistaminic oral fara prescriptie medicala pentru a calma mancarimea sau o crema anti-prurit care contine cortizoni.

Pentru basicutele severe, doctorul iti poate prescrie antihistamine si crema pe baza de corticosteroizi. In cazuri deosebit de grave, medicul iti poate recomanda fototerapia, sau medicamentele antimalarie.

Prevenire

Pentru a ajuta la prevenirea simptomelor provocate de alergiile solare, trebuie sa nu iti mai expui pielea la razele soarelui, insa cum acest lucru este aproape imposibil, incercam sa te convingem ca trebuie sa iti protejezi pielea si implicit pe tine inainte de a da nas in nas cu razele solare.  

Cateva sugestii: