Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 29.04.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/eczemele-26727.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Eczemele

30.06.2008

Informatii generale

Eczema este cea mai intalnita inflamatie a pielii (dermatita), care presupune cateva conditii care provoaca o serie de schimbari pe suprafata pielii.

Primele simptome ale eczemei sunt mancarimea pielii si alergia. In cazul unor persoane pot aparea si basicute pe piele. Cand se dezvolta intr-o afectiune de durata (eczema cronica), pielea se poate ingrosa, capata aspectul de solzi de peste, se desface in straturi, se usuca sau isi schimba culoarea.  

In functie de cauze si aspect exista mai multe tipuri de eczeme, iar majoritatea au legatura cu alergiile sau cu contactul cu substante iritante. De asemenea, exista eczeme care stau la baza unor afectiuni care provoaca retinerea lichidului in picioare.

Simptome

Primele simptome ale eczemei sunt: mancarimea pielii, iritatia si basicutele. Daca aceste simptome raman netratate, pielea se ingroasa, are aspect de solzi, este uscate iar in unele zone parul cade iar culoarea se schimba.

Daca pielea este afectata de eczema de foarte mult timp aceasta devine vulnerabila la infectii, de obicei cauzate de bacterii.

Fiecare tip de eczema are simptome carateristice:


1. Eczema atopica (dermatita atopica)
Simptome: iritatie, roseata, uscarea pielii dar si cruste pe anumite zone ale pielii. In cazul in care pielea este lovita si de infectie, aceasta va avea un aspect umed.

Scarpinerea zonelor unde suferi de mancarini duce la aparitie mai multor iritatii si creste riscul infectiei cu bacterii.

2. Dermatita de contact
Cand un iritant provoaca dermatita de contact, simptomele variaza de la roseata pielii la ulceratii severe. Cand este provocata de o reactie alergica, dermatita de contact provoaca inrosirea pielii, basici fine pe piele si mancarime severe. Cand este cauzata de alergia la plante (iedera, stejar) de regula reactia este intensa cu basicute in zonele atinse de planta.   

3. Eczeme pe maini
De regula, eczemele de pe maini apar iarna, pielea este foarte uscata, se crapa si poate aparea sau nu roseata.

Alte forme de eczeme pe maini, in general, provoaca mancarimi, basicute rosii sau aspectul de solzi. Adesea iritatia apare sub inele din cauza sapunului.

4. Eczema numulara sau discoida
Apare ca iritatie pe suprafete mici care apoi se restrang si devin cercuri rosii, cu crusta sau cu aspect de solzi de peste.

5. Eczema fisurala sau asteazotica
Eczema asteazotica de regula apare la nivelul gambelor si provoaca mancarimi, rani dureroase in zonele uscate ale pielii, roseata, basicite si crapaturi.

6. Dermatita statis
Primele simptome ale acestei forme de eczeme sunt roseata si mancarimea gambelor picioarelor, care deja sunt umflate si reci din cauza circulatiei sangelui.

Circulatia proasta este cauzata de venele varicoase sau slaba functionare a venelor, dar poate fi cauzata si de umflarea picioarelor din cauza afectiunilor inimii sau rinichilor.

Daca roseata si sensibilitatea apar brusc, pot fi cauzate de infectia bacteriana, fapt care necesitatea ingrijirea medicala imediata.

7. Lichen simplex cronic
Aceasta eczema determina ingrosarea pielii si inchide culoroarea pielii. Este un tip de eczema care provoaca mari mancarimi de piele, dar scarpinarea agreaveaza probleme.

8. Dermatita seboreica
Provoaca: roseata, aspetul pielii de solzi si cruste de grasime, dar si mancarimi si senzatia de fiebanteala. Adesea aceasta forma de eczema apare pe scalp ca matreata, urechi si pielea de langa nas si gura. Leziunea scalpului la copil poate fi de culoarea galbuie si grasa si de regula nu provoaca disconfort.

Diagnosticare

In functie de aspectele pielii si de simptome, doctorul te poate intreba lucruri personale, despre istoricul afectiunii in familie, daca ai fost expusa la iritanti chimici si daca ai avut contact cu potentiali alergeni.

In cele mai multe dintre cazuri, doctorul iti poate diagnostica eczema doar prin examinarea pielii. Insa, daca acesta suspecteaza au fost implicati si alergenii, poate solicita un test de piele cu anumite substante chimice (nichel, lanolina).  

In functie de tipul de eczema, simptomele pot disparea dupa o saptamana sau doua, sau poate persista timp de mai multi ani. De exemplu, dermatita de contact cauzata de iedere se vindeca dupa 2-3 saptamani, in timp ce dermatita atopica poate aparea in copilarie si poate persista pana la maturitate. Dermatita stasis, care are legatura cu venele varicoase, poate disparea dupa mai multi ani, in functie de randamentul tratamentului

Tratament

In primul rand doctorul trebuie sa vada daca tratamentul ajuta la prevenirea simptomelor. Daca in ciuda masurilor de precautie eczema este suparatoare, doctorul iti poate prescrie un ungunet cu corticosteroizi pe care trebuie sa o folosesti pe suprafata afectata.

In cazul dermatitei atopice, in general sunt folositi steroizi, in timp ce steroizii puternici si antihistaminele orale sunt necesare pentru tratarea alergiei in cazul dermatitei de contact. Daca sunt semne de infectie a pielii sunt necesare antibioticele orale.  

Uneori, in cazuri severe de eczeme, doctorul iti poate prescrie un tratament de scurta durata cu steroizi orali si medicamente puternice care cresc activitatea sistemului imunitar.

Tratamentul de lunga durata cu steroizi si alte medicamente care suprima sistemul imunitar poate aduce serioase efecte secundare. In cazul unor persoane, tratamentul cu lumina ultraviolete este o alta optiune.

Seboreea la adulti cel mai bine este tratata cu sampon antimatreata si, ocazional, creme faciale antifungice. De regula, crustele sunt fi indepartate prin aplicarea uleiului de copii pe cap timp de 30-60 minute dupa care copilul trebuie spalat cu sampon.

Cand trebuie sa tratezi un copil de dermatita de contact, evita tratamentele tropicale care contin antihistamine deoarece pot aparea reactii secundare ale pielii.


Prevenire

Pentru a preveni sau pentru a reduce eczema evita expunerea la temperaturi extreme, aer uscat, sapunuri foarte parfumate si in general produsele parfumate. Foloseste paturi si haine din bumbac in locul produselor din: lana, poliester, sau sintetice.

Dupa baie, usuca-te usor pentru ca pielea sa ramana umeda, apoi aplica o crema hranitoare.

Pentru a preveni dermatita de contac, evita contactul pielii cu chimicale iritante, plante, bijuterii sau substante care provoaca alergii. Daca ai picioarele umflate poti preveni dermatita stasis prin punerea compreselor reci si prin intinderea picioarelor daca stai foarte mult pe scaun.