Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 18.07.2025.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/artrita-reumatoida-26468.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Artrita reumatoida

29.04.2008

Informatii generale

Artrita reumatoida este o afectiune autoimuna care duce la aparitia   inflamatiilor cronice in randul articulatiilor, tesuturilor din jurul articulatiilor si in cazul unor organe interne. Afectiunile autoimune apar cand tesuturile organismului sunt atacate din greseala de catre propriul sistem imunitar.

Sistemul imunitar este un complex de celule si anticorpi desemnate sa "caute si sa distruga invadatorii" organismului, mai ales infectiile.

Pacientii cu afectiuni autoimune au in sange anticorpi care provoaca leziuni tesuturilor propriului corp, in locurile unde aceastea sunt asociate cu o inflamatie. Deoarece poate afecte si alte organe interne, artrita reumatoida se refera la o afectiune sistemica, uneori fiind numita si boli reumatoide.

In timp ce artrita reumatoida este o afectiune cronica, ceea ce inseamna ca poate dura ani de zile, pacientii pot trai o buna perioada de vreme fara aiba simptome. In mod normal, artrita reumatoida este o afectiune progresiva care are capacitatea de a distruge articulatiile sau de a le face infunctionabile.

Articulatia este locul unde 2 oase se intalnesc pentru a permite miscarea unor parti ale corpului. Artrita inseamna inflamarea articulatiilor.

Articulatia inflamata in cazul artritei reumatoide provoaca umflaturi, durere, anchilozare si inrosirea locului cu pricina. Inflamatia bolilor reumatoide, de asemenea, poate aparea pe tesut in jurul articulatiei, cum ar fi pe tendoane, ligamente si muschi.

La unii pacienti cu artrita reumatoida, inflamarea cronica conduce la distrugerea cartilajelor, oaselor si ligamentelor provocand diformitatea articulatiilor. Studiile au demostrata ca lezarea progresiva a articulatiilor nu este intotdeauna corelata cu durerea, anchilozarea sau umflarea articulatiilor.

Artrita reumatoida este o afectiune reumatica de trei ori mai comuna in randul barbatilor, decat femeilor. Afectiunea se poate declansa la orice varsta, dar adesea apare la persoanele care au trecut de varsta de 60 ani.

Cauzele

Inca nu sunt cunoscute cauzele concrete care declanseaza aceasta afectiune. Cu toate ca agentii infectiosi, precum: virusurile, bacteriile si ciupercile au fost mult timp suspectate ca fiind posibile cauze, aceasta ipoteza s-a dovedit a fii falsa.

Cauzele artritei reumatoide formeaza un teren minat, care trebuie cercetat metru cu metru. Unii cercetatori sunt de parere ca infectiile sau factori din mediul inconjurator pot determina ca sistemul imunitar sa atace tesuturile organismului, rezultand o inflamatie in randul mai multor organe ale corpului, cum sunt: ochii si plamanii.

Indiferent de cauze, rezultatul este acelasi: un sistem imunitar care permite inflamarea articulatiilor si ocazional permite inflamarea tesuturilor orhanismului.  

Factiorii inconjuratori se pare ca joaca un rol important in provocarea arteitei reumatoide. Recent, oamenii de stiinta au raportat ca fumatul creste riscul dezvoltarii acestei afectiuni.

Simptomele

In cazul acestei afectiuni simptomele apar si dispar, in functie de gradul de inflamare al articulatiilor.

Cand tesuturile sunt inflamate afectiunea este activa, iar cand inflamrea articulatiilor nu se simte, afectiune este inactiva. Eliberarea poate aparea spontan sau in urma tratamentului, si poate dura cateva saptamani, luni sau ani.

In timpul eliberarii, simptomele afectiunii dispar si, in general, pacientii se simt bine. Cand afectiunea redevine activa, reapar si simptomele. Reaparitia afectiunii si a simptomelor se numeste izbucnire.

Cand afectiunea este activa pot aparea simptome precum: oboseala, lipsa de apetit, febra, durere de articulatii si muschi si rigiditatea acestora.  Rigiditatea muschilor si articulatiilor, de obicei, apare dimineata si dupa perioade de inactivitate a afectiunii.

In timpul izbucnirilor, articulatiile se inrosesc, se umfla, sunt dureroase si sensibile. Se intampla astfel deoarece tesuturile liniare ale articulatiilor devin inflamate, rezultand producerea excesiva a lichidului articulos.

In artrita reumatoida, de obicei, sunt inflamate mai multe articulatii in mod simetric (pe aceeasi parte a corpului). Sunt implicate si articulatiile mici, cum sunt cele de la maine sau picioare.  

Astfel, activitati banale, de zi cu zi, cum sunt: apasarea clantelor sau dechiderea borcanelor pot deveni aproape imposibile in timpul izbucnirilor.

Ocazional, numai o singura articulatie este inflamata, iar in acest caz artrita poate imita inflamarea articulatiilor cauzata de alte forme de artrita, cum ar fi: guta sau infectii ale articulatiilor.

Inflamarea cronica poate cauza leziuni ale tesuturilor organismului, cartilajaleoor si oaselor. Aceasta situatie conduce la pierderea cartilajului si la erodarea si slabirea oaselor, dar si a muschilor, rezultand deformarea articulatiilor dar si distrugerea si pierderea functionalitatii.

In cazuri destul de rare, artrita reumatoida poate afecta articulatiile responsabile de intinderea corzilor vocale pentru a schimba tonul vocii, in acest caz apare raguseala vocii.

Dat fiind ca artrita reumatoida este o afectiune sistemica, inflamarea poate afecta organele si zone ale organimului, altele decat cele cu articulatii.

Inflamarea glandelor nivelul ochilor sau gurii pot cauza uscaciunea acestor zone, dand nastere sindromului Sjogren. Inflamarea reumatoida a pleurei plamanilor provoaca dureri de piept cu tuse si dificultati de respirare.  

De asemenea, se poate intampla ca tesuturile plamanilor sa se inflamaze, dezvoltand noduli de inflamatie (nodului reumatoizi), care se dezvolta in interiorul plamanilor.

Inflamarea tesuturilor care inconjoara inima (pericardul), numita si pericardita poate cauza o durere de piept care de regula se schimba in intensitate cand te odihnesti sau cand stai intinsa.

Afectiunea reumatoida poate reduce numarul golubelor rosii si albe din sange. Scaderea numarului celulelor rosii este asociata cu o splina marita (facandu-se referire la simdromul Felty) si poate mari riscul infectiilor.

Nodulii fermi de sub piele (nodulii reumatoizi) pot aparea in jurul coatelor si degerelor, unde apare frecvent presiunea. Cu toate ca nodulii obisnuiti nu provoaca simptome, ocazional acestia pot deveni infectiosi.

O complicatie grava, care apare dupa mai mult de timp de la instalarea afectiunii reumatoide, este inflamarea vaselor de sange (vasculita). Vasculita deterioreaza aprovizionarea tesuturilor cu sange, conducand la moartea acestora. Primul simptom al acestei afectiuni este aparitie unei negreli in jurul unghiilor.

Tratatment

In prezent nu este cunoscut un remediu impotriva artritei reumatoide. Acum, tratamentul artritei reumatoide urmareste reducerea inflamatiei articulatiilor si durerii, care ajuta articulatia sa functioneze la cote maxime si previne distrugerea si deformarea articulatiei.

Interventia medicala la timp este importanta pentru imbunatatirea rezultatelor. Tratamentele agresive pot imbunatati functiile si pot oprii lezarea articulatiilor.

Tratamentul optional presupune combinarea medicamentelor cu odihna, exercitii, protejarea articulatiilor si educarea pacientului si a familiei acestuia. Totodata, tratamentul este prescris in functie de mai multi factori, cum ar fi activitatea, tipurile de articulatii implicate, starea generala de sanatate, varsta si ocupatie pacientului.

In tratarea artritei reumatoide sunt folosite 2 clase de medicamente:
-cu actiune rapida
-cu actiune lenta

Prima clasa de medicamente, din care fac parte: aspirina si cortizonii (corticosteroizii) este indicata pentru reducerea durerii si inflamatiei.

A doua clasa de medicamente, in care intra: aurul, metotrexate si hidroxiclorochine amelioareaza durerea si opreste evolutia afectiunii. Aceste medicamente nu sunt agenti anti-inflamatori.

Gradul de distrugere al articulatiilor in cazul artritei reumatoide variaza in functie de fiecare pacient. Pacientii care sufera de o forma usoara de artrita reumatoida, aparuta in urma mai multor ani de activitate, pot fi tratati cu ajutorul medicamentelor anti-inflamatoare si cu putina odihna.

In general, functiile articulatiilor sunt imbunatatite cand pacientul este tratat din timp, cu ajutorul medicamentelor cu actiune lenta.