Imprimat de la http://www.topsanatate.ro la data 26.04.2024.
Adresa articolului este http://www.topsanatate.ro/articol/dermatitele-26330.html
Imedia Network. Toate drepturile rezervate.

Dermatitele

28.03.2008

Informatii generale

Dermatita este un termen general folosit pentru descrierea iritatiilor de piele. Cauzele dermatitelor sunt diferite si pot aparea sub diferite forme, care de obicei implica: umflaturi, iritatii si mancarimi de piele.

Dermatitele sunt afectiuni comune, nu reprezinta o amenintare pentru viata si nici nu sunt contagioase. Acestea te pot face sa te simti inconfortabil dar si foarte responsabil cand vine vorba de propria persoana. Tratarea dermatitelor se face cu ajutorul catorva pasi de igiena proprie si cu medicamente.

Semne si simptome

Sunt mai multe tipuri de dermatita:

1. Dermatita de contact, o eczema care rezulta prin contactul repetat cu iritanti sau cu substante alergice.  

2. Neurodermatite, o mancarime cronica a pielii, localizata pe anumite suprafete ale pielii.

3. Dermatita seboreica, o afectiune comuna a scalpului adesea cauzata de matreata.

4. Dermatita statis
, afectiune a pielii cauzata de acumularea unui lichid sub pielea de pe picioare.

5. Dermatita atopica, cunoscuta si sub denumirea de eczema atopica, este o mancarime cronica de piele cu aspect de arsura care apare si dispare.

6. Dermatita periorala, apare in jurul gurii avand astepcul unei arsuri.

Cu toate ca fiecare forma de dermatita are semne si simptome specifice, sunt si cateva conditii comune:

Cauzele

Cauzele dermatitelor sunt: alergiile, factori genetici, factorii iritanti dar si stresul.  

1. Dermatita de contact rezulta din contactul direct cu unul sau mai multi factori iritanti sau alergeni. Iritantii comuni sunt: sapunurile, detergentii si produsele de curatate. In categoria alergeni intra: cauciucul, metalele (nichel), bijuteriile, parfumul, cosmeticele, plantele (aloe vera) si neomicinul, un ingredient comun in randul cremelor antibiotice.

2. Neurodermatita apare cand se creeaza senzatia unei mancarimi pe o anumita suprafata a pielii, asfel, pielea este frecata si scarpinata in repetate randuri. Printre locatiile comune sunt: glezna, incheietura mainii, brate si in spatele gatului. Aceasta afectiune, de asemenea, poate fi asociata cu alte afectiuni de piele, cum ar fi: piele uscata, eczema sau psoriasis. Dermatita de contact cauzata de alergeni nu pare a fii un factor de risc.  

3. Dermatita seboreica produce o eczema de culoare rosie cu galben si cu "sedimente" uleioase, de obicei apare pe scalp. Este o afectiune comuna in randul persoanelor cu piele si par gras, si poate aparea si dispara in functie de sezonul anului. De asemenea, poate aparea sin cauza stresului, in timpul calatoriilor sau la oamenii care au probleme neurologice, cum ar fi Parkinson.

4. Dermatita statis poate aparea cand un lichid este acumulat in tesuturi, chiar dedesubtul pielii, in specila in partea de jos a piciorului. Lichidul intra in legatura cu propietatile sangelui de a hrani pielea si plaseaza o extra presiune asupra pielii de dedesubt. Venele varicoase si alte afectiuni cronice care afecteaza circulatia sangelui la nivelul picioarelor adesea cauzeaza acest lichid.

5. Dermatita atopica adesea apare impreuna cu alergiile sau in familiile unde membrii sufera de astm sau rinita alergica. De obicei, isi face aparitia in copilarie si se poate agrava in timpul adolescentei. Aceasta inceteaza sa mai fie o problema cand persoana ajunge la maturitate, insa trebuie evitata expunerea la alergeni sau iritanti la locul de munca.

Cauzele exacte ale acestei afectiuni nu sunt cunoscute, dar este posibil sa aiba legatura cu pielea uscata si sensibila, care impreuna formeaza o malformatie in sistemul imunitar al organismului. Stesul poate agrava dermatita atopica, dar nu acesta este cauza producerii lui.

6. Dermatita perioral poate fi o forma a afectiunii de piele numita rozaceea, acneea la adult sau dermatita seboreica, afectand pielea din jurul gurii si nasului. Cauzele exacte nu sunt cunoscute, dar fardurile, umezeala, corticosteroizii si cateva produse pentru ingrijirea dintilor care contin flour, pot juca un rol hotarator in aparitia acesteia.

Cand sa mergi la doctor?

Mergi la doctor daca:

Cum sunt diagnosticate?

Doctorul poate da un diagnostic numai dupa ce a vorbit cu persoana in suferinta despre semnele si simptome si dupa ce a examinat pielea.

In cazul unei dermatite de contact, doctorul trebuie sa identifice substantele care iti inflameaza pielea. In acest caz, acesta foloseste cantitati mici de substante, cu care iti acopera pielea insa numai dupa ce pielea a fost data cu un adeziv.

In timpul celei de-a doua vizite, doctorul iti examineaza pilea pentru a vedea daca ai avut vreo reactie la una dintre acele substante.

Optiuni de tratament

Tratamentul dermatitei variaza in functie de cauze:

1. Dermatita de contact

In primul rand tratamentul consta in identificarea cauzelor care au dus la aparitia eczemelor si apoi evitarea acestora. Uneori, cremele cu hidrocortizoni sau alte unguente puternic steroidale cu sau fara invelis umed pot ajuta la ameliorarea iritatiilor si a mancarimilor. Acest tip de dermatita se curata in 2-4 saptamani.

2. Neurodermatita

Scopul tratamentului este de a opri mancarimea de pielea si evitatea ca pe viitor pielea sa mai fie agravata. Indeplinirea acestui scop inseamna acoperirea zonei afectate pentru prevenirea scarpinatului. Hidrocortizonii si alte creme si lotiuni cu efecte similare poate ajuta la calmarea pielii. De asemenea, compresele umede sunt de ajutor pentru a calma mancarimea pielii. Medicamentele antidepresive si pentru anxietate sunt de ajutor numai in cazul anumitor persoane. Totodata, sfaturilor celor din jur te pot invata sa iti controlezi emotiile si trairile, si astfel, vei invata sa te abtii de la scarpinat.

3. Dermatita seboreica

Primul pas in tratarea acestui tip de dermatita este alegerea unui sampon medical. Sampoanele comun folosite contin: pacura, acid salicilic, zinc piritione sau ketoconazol ca ingredient activ. Cremelei locutiunile cu hidrocortizoni pot calma dermatita seboreica, dar pe cea care nu a aparut pe scalp. Daca dezvolti o infectie secundara, se poate sa ai nevoie de un tratament si pentru aceasta.

4. Dermatita statis

Tratamentul consta in corectarea cauzelor care determina lichidul sa se acumuleze la nivelul picioarelor sau gleznelor pentru a perioada lunga de timp. Aceasta presupune purtarea unui ciorap elastic sau chiar interventia chisrurgicala impotriva venelor varicoase. De asemenra, poti folosi si comprese umede pentru pielea fragila si pentru a controla infectia.
    
5. Dermatita atopica

Tratamentul tipic consta in aplicarea unei lotiuni cu hidrocortizoni pentru ameliorarea semnelor si simptomelor. Daca pielea este crapata, doctorul iti poate prescrie comprese umede cu propietati scazute astringente pentru a contracta pielea, pentru a reduce secretiile si pentru prevenirea infectiei. Daca mancarimile sunt insuportabile, doctorul iti poate sugera sa iei antihistaminice. Terapia alba, care implica expunerea pielii la cantitati controlate de lumina naturala sau artificiala, poate ajuta la prevenirea recidivei afectiunii.

6. Dermatita perioral

Tratamentul acestei afectiuni adesea se produce cu antibiotice orale - Tetraciclin, timp de cateva luni pentru a preveni recidiva afectiunii. In prima faza a tratamentul, medicul iti poate prescrie o crema cu corticosteroizi pentru a reduce semnele si simptomele dermatitei perioral.  Cand sunt folositi corticosteroizi puternici afectiuni poate recidiva temporal si chiar se poate agrava cand tratamentul este intrerupt.

Pentru toate tipurile de dermatita, folosirea antihistaminicelor fara prescriptia medicului pot reduce mancarimile.


Imonomodulatori


Medicamentele denumine imunomodulatori, cum sunt: tacrolimus (Protopic) si pimecrolimus (Elidel) pot fi de ajutor in tratarea dermatitei seboreice si a dermatitei atopice. Aceste medicamente afecteaza sistemul imunitar si au propietati anti-infalamtorii si antifungale.

Datorita efectele asupra sistemului imunitar dupa folosirea prelungita a acestor tipuri de medicamente, Administratia Alimentelor si Medicamentelor recomanda folosirea medicamentelor Elidel si Protopic cand celelalte tratamente nu au data rezultate, sau in cazul persoanelor care nu tolereaza alte tipuri de tratamente.

Prevenire

Prevenirea dermatitei de contact insemna evitarea contactului cu substante, precum cele din aloe vera, sapunuri si detergenti, care pot cauza aceasta afectiune.

De asemenea, evita contactul cu produsele din lana, cum sunt: cuverturile, lenjeria de pat sau hainele. Schimbarile rapide de temperatura, sudatia si stresul pot agrava unele forme de dermatita.

Hidratarea pielii poate fi un factor de mare ajutor in prevenirea unei crize viitoare de dermatite.

Urmatoarele sfaturi te pot ajuta sa reduci la minim efectele bailor pentru pielea ta:

1. Imbaiaza-te mai rar. Cele mai multe persoane predispuse la dermatita nu trebuie sa isi faca baie zilnic. Incerca sa faci baie sau dus o data la 2 zile. Cand te imbaiezi nu trebuie sa stai mai mult de 15-20 minute sub apa, si nu folosi apa fierbinte.

2. Foloseste sapunuri cremoase care curata fara a usca excesiv pielea. Deodorantele si sapunurile antibacteriene pot fi mai dure cu pielea ta. Foloseste sapunul numai pe fata, subrat, zonele genitale, maini si picioare, iar la sfarsit "clateste" corpul cu dusul.

3. Usuca-ti pielea frecandu-te rapid cu palmele sau maseaza usor pielea cu un prosop.

4. Hidrateaza-ti pielea; foloseste o crema hidratanta sau un ulei cand pielea este inca umeda. Acorda o atentie sporita picioarelor, mainilor si spatelui. Daca piela ta este deja uscata trebuie sa folosesti o crema lubrifianta special facuta pentru piele uscata.

Ghid de ingrijire acasa

Acesti pasi te vor ajuta sa iti controlezi dermatita.

1. Aplica o crema impotriva mancarimilor sau o lotiune calmanta pe suprafetele afectate. O crema cu hidrocortizoni contine cel mult 1% hidrocortizoni si temporal te poate scapa de mancarimi. Un medicament antihistaminic oral, cum este Benadryl, poate fi de ajutor daca mancarimea este severa.  

2. Aplica comprese umede racoritoare. Acoperirea zonei afectate cu comprese te poate ajuta sa iti protejezi pielea si sa previi scarpinatul.

3. Bai confortabile racoritoare. Adauga in apa din baie: bicarbonat de sodiu, faina de ovaz sau faina de ovaz cu aspect de gelatina.

4. Evita sa te scarpini, acopera zonele afectate cu un bandaj, daca nu te poti stapani sa te scarpini. Curata-ti unghiile si poarta manusi noaptea.

5. Poarta haini din bumbac, deoarece acestea te vor ajuta sa previi iritarea suprafetelor afectate.

6. Foloseste un detergent fara parfum pentru spalarea hainelor, prosoapelor si lenjeriilor de pat, dupa care trebuie clatite cu apa din abundenta.