Forum TopSanatate

Forum TopSanatate (http://www.topsanatate.ro/forum/index.php)
-   Afectiuni & boli (http://www.topsanatate.ro/forum/forumdisplay.php?f=13)
-   -   Tratament pentru monturi (http://www.topsanatate.ro/forum/showthread.php?t=301)

gurita1809 19.10.2005 08:13

Tratament pentru monturi
 
Va rog din suflet sa ma ajutati daca stiti vreun tratament sau leac babesc pentru vindecarea sau macar stagnarea monturilor. Am la ambele picioare si au tendinta de a creste. In afara de faptul ca sunt inestetice sunt si foarte dureroase.

mariana2005_ 19.10.2005 09:13

monturi
 
intra pe www.vindecare.go.ro si vei gasi ce-ti trebuie
sanatate si numai bine

dani83 22.10.2005 23:10

pe saitul www.vindecare.go.ro gasesti un remediu naturist .Si eu am astfel de probleme si vreau sa incerc tratamentul de acolo,doar ca nu gasesc ceea ce trebuie,adica sare de bazna.Daca stii cumva pe unde se gaseste sau daca ai gasit te rog sa-mi zici si mie de unde ai luat.Sper sa dea rezultate.Multa sanatate si sper sa rezolvam problema

radu 28.10.2005 11:14

leac pt. monturi
 
Poti incerca sa iei niste frunze de varza peste care treci cu facaletul pt. a se inmuia dupa care ti le pui pe monturi si dormi cu ele puse. Poti incerca chiar sa storci varza in storcatorul si sa te ungi su el, dar poti si sa bei sucul rezultat.
Iti doresc ca macar sa ti se amelioreze daca chiar nu-ti vor trece definitiv. La bunica i s-au retras, dar nu de tot.
Sanatate!

Dr Marius Uscatu 17.04.2008 11:45

Fara leacuri babesti sau naturiste pentru monturi
 
Eu sunt Dr. Marius Uscatu, chirurg specializat in "monturi" si va sfatuiesc sa nu incercati absolut nici un leac babesc sau "naturist". Motivul este extrem de simplu: hallux valgus (popular, monturi) este o proeminenta a unui os normal, deplasat spre interiorul piciorului. Nu este un neg sau o tumora ce poate fi tratat prin aplicatii locale. Credeti-ma, am numerosi pacienti ajunsi in stare foarte grava datorita aplicatiilor locale de: iod concentrat, tataneasa, rostopasca, untul pamantului, lamaie, cartofi, usturoi, zeama de lame de ras, otet concentrat, peste crud si multe alte minuni....Singurul tratament eficient este cel chirurgical, aplicat de un adevarat specialist, cineva cu mare experienta in acest domeniu.
Va stau la dispozitie pentru alte informatii, consultatii sau chiar operatii, ma gasiti foarte usor pe google.

Dr Marius Uscatu 30.12.2010 10:16

Tratament pentru monturi
 
Hallux Valgus ("monturi")
Dr. Marius Uscatu
Chirurg Glezna si Picior

- CE ESTE MONTUL SI MAI ALES CE NU ESTE EL?Contrar informatiilor vehiculate, montul NU ESTE un os sau cartilaj nou aparut ("crescut"), prin urmare nu putem vorbi despre "montul care creste". Montul reprezinta proeminenta sub piele a capului primului metatarsian (osul din spatele degetului mare), un os normal dar deplasat progresiv catre medial. Concomitent halucele („degetul mare”) se deplaseaza catre degetele vecine, pe care le impinge si le deformeaza progresiv.

- Va intrebati totusi DE CE, CAND APARE, CARE SUNT CAUZELE deformatiei si mai ales de ce tocmai piciorul femeii sufera? Exista anumiti anumiti factori favorizanti:

o femeile prezinta o laxitate ligamentara particulara, accentuata la pubertate, sarcina si menopauza, de catre obezitate sau unele boli. Ligamentele antepiciorului se destind si cedeaza treptat, producand deplasarea oaselor si deformarea caracteristica. Ocupatia poate favoriza acest proces, prin ortostatismul ("statul in picioare") prelungit.
o anumite conformatii ale piciorului predispun la aparitia deformarii: anomalii de lungime/inclinatie ale oaselor piciorului, tendonul calcanean scurt, coalitiile tarsiene, absenta unor degete, piciorul plat sau cel scobit (rarissim) etc;
o varsta aparitiei este cea a adolescentei sau cea a maturitatii;
o exista o predispozitie de tip familial; nu se poate pune problema unei "mosteniri genetice", neexistand on "gena a montului".
o incaltamintea are un rol supraestimat, ea nu provoaca aparitia ci doar agraveaza evolutia monturilor; marturie stau femeile cu monturi care n-au purtat niciodata pantofi „eleganti”, stramti sau cu toc inalt.
o bolile inflamatorii (poliartrita reumatoida, artritele reactive) creeaza un aspect tipic, piciorul reumatoid
o factori mai rari: traumatismele antepiciorului, absenta unor degete etc.- CARE SUNT MOTIVELE CONSULTATIEI?o Disconfortul estetic provocat de catre aspectul deformat al piciorului si al pantofului.
o Durere la nivelul montului, unde pielea poate fi rosie, inflamata, prezentand chiar o scurgere de lichid.
o Deformarea in grifa a degetelor alaturate, cu "incalecarea" lor si aparitia de "bataturi" ( kiperkeratoze).
o Dureri in "talpa piciorului" (metatarsalgii), cu "bataturi" (hiperkeratoze) secundare.
o Dificultate la incaltat si mers, uneori chiar imposibilitatea incaltarii.- DE CE AMANA PACIENTELE CONSULTATIA?
+ Piciorul este adesea neglijat in favoarea unor regiuni mai „vizibile”.
+ Pacientii cauta intotdeauna solutii comode: tratamente « naturiste », eventual stoparea miraculoasa a deformatiei. Trebuie precizat ferm ca nu exista un alt tratament in afara celui chirurgical!
+ Tratamentele incorecte au generat teama de durere, de imobilizare si mai ales de recidiva. Tehnicile chirurgicale si anestezice moderne inlatura complet durerea, interzic imobilizarea si fac din recidiva doar o exceptie si nu o regula.- CUM SE PUNE DIAGNOSTICUL?+ Diagnosticul este unul exclusiv clinic, bazat pe consultatie. Examenul clinic trebuie sa fie unul complet, nu se va limita la picior si poate descoperi alte boli ce pot favoriza, agrava evolutia sau chiar contraindica interventia chirurgicala.
+ Radiografia este utila in cazul interventiei chirurgicale, pentru planificarea acesteiea sau in cazul unor afectiuni supra-adaugate.
+
+ Odata prescrisa, radiografia trebuie efectuata dupa niste criterii extrem de precise si de catre un personal antrenat.

+ Se poate adauga examenul podoscopic simplu, cu valoare pur orientativa: aparat optic simplu, prin care se vizualizeaza punctele plantare de presiune exagerata. Asa-zisa "amprenta plantara computerizata", realizata fiind in statica, nu are nici un fel de valoare (este departe de solicitarile dinamice ale piciorului). Uneori, aceasta "amprenta computerizata" ofera informatii distorsionate asupra presiunilor dinamice de la nivelul antepiciorului.

• Rarissim, in cazuri bine precizate, pot fi solicitate: o analiza a sangelui, consulturi inter-disciplinare, chiar CT, care pot oferi uneori informatii utile.


- EVOLUTIA
Piciorul se deformeaza progresiv, apar bataturile plantare (metatarsalgii), incovoierea in grifa a degetelor vecine si afectarea globala a intregului antepicior. Se produce tabloul final de "picior triunghiular", cuprinzand toate complicatiile: metatarsalgii, grife digitale, montul croitorului.

Durerile devin permanente si tot mai greu suportabile, incaltatul si mersul devin tot mai dificile, pot apare infectii articulare cu consecinte grave.- Exista un TRATAMENT NECHIRURGICAL? Este un tratament temporar-paleativ, ce presupune o anumita igiena a piciorului, adaptarea incaltamintei la marimea si forma piciorului, rareori portul unor sustinatori plantari, mentinerea conditiei fizice, unguente locale pentru protectia pielii inflamate etc.
Nu exista mijloace nechirurgicale de stopare a evolutiei deformatiei.
S-au imaginat "orteze" speciale pentru "corectie a hallux valgus-ului", nocturne sau diurne. Utilizarea acestor orteze are un efect invers celui scontat, agravand evolutia “montului” spre degradare artrozica rapida. Deformatia este una definitiva, fixata, si orice incercare fortata de redresare creste enorm presiunea in articulatia metatarso-falangiana, cu degradarea corespunzatoare a cartilajului.

Dr Marius Uscatu 30.12.2010 10:22

Tratament pentru monturi
 
Monturi (hallux valgus)
Dr. Marius UscatuChirurg Glezna si Picior

- INDICATIA CHIRURGICALA va fi stabilita numai de catre chirurgul ortoped bine familiarizat cu problemele piciorului, dupa un consult clinic detaliat.

- TRATAMENTUL CHIRURGICAL este singurul eficace-curativ si este practicat atunci cand durerile se accentueaza, mersul devine dificil iar incaltamintea tot mai greu de adaptat si tolerat. Din fericire interventia chirurgicala nu este nici imperativa si nici nu are vreun caracter de urgenta.

- DE CE OPERATIE? Raspunsul este simplu: pentru ca imbunatateste indicele de calitate a vietii, vestitul QoL al autorilor anglo-saxoni. Permite abolirea durerii cotidiene si ofera sansa unui pantof normal, chiar „elegant”.Scopul tratamentului este obtinerea unui picior nedureros, nedeformat si simplu de incaltat. Pacienta isi doreste un picior estetic si usor de incaltat, in timp ce chirurgul urmareste obtinerea unui mers normal, lipsit de dureri. Chirurgia are succes doar printr-o buna coordonare medic-pacient.Operatiile moderne sunt usor tolerabile, permit mersul cu sprijin imediat, reluarea rapida a activitatilor cotidiene si mai ales nu prezinta recidive si nici complicatii.Indicatia chirurgicala nu este legata de marimea deformatiei, ci numai de prezenta durerilor si dificultatea la incaltat si mers.Aceasta chirurgie nu este niciodata urgenta, existand operatii adaptate fiecarui stadiu evolutiv, chiar in stadiile grave.Trebuie ferm precizat ca orice procedeu chirurgical corecteaza doar deformatia prezenta la momentul operatiei si nu anticipeaza sau previne orice deplasare ulterioara a metatarsianului, ca parte a evolutiei normale. Acest fapt este important in cazul pacientelor sub 40 de ani, la care deformatia nu si-a atins "maturitatea", iar recidiva eventuala este legata strict de logica evolutiei acestei deformatii.Rezultatul estetic este spectaculos, insa nu este vorba despre o chirurgie estetica, ci despre una de tip ortopedic-functional, ce se adreseaza in primul rand durerilor.Chirurgia moderna nu se limiteaza sa "taie montul", ci trateaza cauza, realiniind degetul mare cu primul metatarsian. Pentru aceasta se sectioneaza unele ligamente si tendoane retractate, iar metatarsianul se taie si se deplaseaza la vechiul sau loc. Se pot utiliza mici suruburi speciale din titan, facilitand consolidarea osoasa.Mersul imediat evita imobilizarea si complicatiile ei majore: algodistrofie, osteoporoza, tromboflebita, intarziere de consolidare, redori articulare, toate avand un cost economic si social imens. Interventiile moderne nu necesita imobilizare, de aceea trebuie utilizate indiferent de gradul complexitatii lor.- PRINCIPIUL OPERATIEI: consta in realinierea (re-axarea) definitiva a halucelui ("degetului mare") cu primul metatarsian. De fapt, consta in readucerea capului primului metatarsian la locul sau initial, pe "soclul" sesamoidian. Deformatia este astfel corectata, iar halucele va avea iarasi forta propulsiva necesara unui mers normal. Este o chirurgie asa-zis "conservatoare", pentru a o deosebi de chirurgia mutilanta, ce sacrifica parti ale articulatiei in favoarea simplificarii procedeului operator. Pe de alta parte, procedurile care promit corectia fara sectionarea osului metatarsian sunt doar simple iluzii, cu o rata imensa de recidive.

http://www.youtube.com/watch?v=aYAQMb0B1oU

- ANESTEZIA reprezinta o componenta esentiala a conceptului „fara durere, fara imobilizare, fara recidive”:Tip: anestezie loco-regionala de tip bloc peri-neural popliteu.Nu este o anestezie generala (totala) sau rahidiana (in coloana vertebrala).Se evita complicatiile si efectele secundare acestor anestezii: cefalee, tulburari digestive, imobilizare prelungita la pat.Permite tratarea unor pacienti cu boli ce contraindica anestezia generala sau rahidiana.Asigura confortul pacientului prin absenta totala a durerii in perioada critica de 48 ore;Gestiunea durerii necesita o spitalizare de 48 de ore.Permite reluarea rapida a mersului dupa operatie (imediat dupa operatie).Evita complicatiile tardive, imputabile durerii.- OPERATIE CU LASER:Trebuie precizat ferm ca nu exista o operatie cu laser pentru monturi nicaieri in lume.Cautarea unei operatii „fara incizie, fara durere, fara sange” este justificata insa iluzorie.Cine va intelege substratul deformatiei si mecanismul de aparitie va inceta definitiv cautarea unei operatii cu laser pentru monturi.[/list][/list]Este vorba despre re-axarea unui os lung (si presupune taierea completa a acestui os) si nu despre o tumora cutanata care, la limita, ar putea fi indepartata astfel.- SPITALIZAREA# Dureaza 1-2 zile si este determinata 100% de necesitatea gestiunii durerii.
# Mersul este permis si recomandabil inca din ziua operatiei, iar controlul durerii implica participarea activa a pacientei.- SE POT OPERA SIMULTAN AMBELE PICIOARE?
In mod teoretic da, cu unele amendamente:trebuie asumate riscurile si complicatiile anesteziei generale sau rahidiene; in tarile occidentale anestezia generala sau rahidiana se mai foloseste doar in 1% din cazuri."gestiunea durerii" este dificila in absenta anesteziei loco-regionale, uneori chiar imposibila, de unde persistenta unor dureri mari;este relativ dificil mersul cu ambele picioare operate;dublarea ingrijirilor locale;prin urmare, este preferabil ca pacientul sa nu solicite chirurgului operarea ambelor picioare intr-o singura sedinta chirurgicala.-„GESTIUNEA DURERII ”?* este un concept simplu, ce asigura combaterea durerii atat pe perioada spitalizarii cat si dupa reintoarcerea la domiciliu.
* piesa "de rezistenta" a conceptului de "gestiune a durerii" este reprezentata de anestezia loco-regionala, in lipsa careia controlul durerii este aleatoriu (face uz de opioide, uneori greu tolerabile);
* abordare interactiva, prin care pacientul isi poate gestiona singur substantele analgezice in functie de necesitati.
* o chirurgie reputata ca dureroasa poate fi suportata extrem de simplu si eficient, practic fara durere.- POSTOPERATOR:
* in functie de procedeul utilizat, pacienta va purta o incaltaminte adaptata, de uz terapeutic, timp de 4-6 saptamani.
* pansamentul se schimba la 7 zile ;
* sutura se efectueaza cu fire resorbabile, ce nu necesita inlaturarea.
* durerea este minima, adesea inexistenta si este combatuta prin utilizarea unor antialgice zise "usoare", de tip paracetamol.
* sunt necesare radiografii periodice de control, in scopul adaptarii efortului.

- COMPLICATIILE* sunt acelea ale oricarei chirurgii si nu pot fi negate (recidiva, infectii, non-consolidare, tulburari cutanate etc);
* printr-o colaborare stransa cu chirurgul si respectarea unor protocoale bine puse la punct rata acestora poate tinde catre zero.- CICATRICEA* este una minima, aproape invizibila la 1 an postoperator (timpul de maturare a cicatricii);
* este oricum mult mai putin vizibila decat deformarea originala.- MERSUL si RECUPERAREA :
* mersul este permis si chiar necesar unei bune consolidari si recuperarii articulare ; se realizeaza de obicei, cu ajutorul incaltamintei de tip Barouk 1, 2 sau 3.
* concediul medical va fi adaptat in functie de natura ocupatiei, respectiv intre 2 si 6-8 saptamani.
* conducerea autoturismului este posibila numai dupa circa 5-6 saptamani.- RECIDIVE?
* operat dupa "regulile artei", recidiva practic nu exista ;
* pacienta trebuie sa respecte un minimum de reguli dupa operatie.
* exista un numar de afectiuni generale ce predispun la recidiva: obezitatea, boli reumatologice, conformatii particulare ale piciorului, hiperlaxitatea articulara constitutionala.- VETI PUTEA PURTA DIN NOU O INCALTAMINTE ELEGANTA?
* Cu siguranta DA, cu un singur amendament: asocierea metatarsalgiilor poate contraindica o perioada de timp un pantof cu toc inalt.- REZULTATULo este spectaculos din punct de vedere estetic (indepartarea deformatiei);
o functional: absenta durerilor, mers normal, activitati sportive, dans;
o permite recastigarea increderii de sine.

Dr. Marius UscatuChirurg Glezna si Picior


Ora este GMT +2. Ora este acum 00:09.

Ruleaza cu: vBulletin Version 3.5.4
Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.